ЧИ ОБІЙДЕТЬСЯ КРАЇНА БЕЗ ІНГУЛЬСЬКОЇ ШАХТИ?

0
2210
views

Майже три тижні Інгульська шахта ДП «СхідГЗК» не може продовжувати роботу через закінчення дії ліцензії на користування надрами.

Це пов’язано з непідписаною угодою щодо соціального партнерства між представниками шахти та владою міста Кропивницького, на околиці якого шахта і розташована. Нагадаємо: 19 травня відбулося засідання обласної ради, на порядку денному якого було питання про погодження клопотання Інгульської шахти ДП «СхідГЗК» щодо отримання гірничого відводу для продовження розробки Східної рудної зони Центрального родовища уранових руд. Під час обговорення питання перед обласними депутатами виступив міський голова Кіровоградської міської ради Андрій Райкович, який закликав не голосувати дане питання, аргументуючи це тим, начебто підприємство не виконує соціальних зобов’язань перед містом Кропивницьким. Напередодні засідання обласної ради мала пройти сесія міської, на якій також мали розглянути це питання. Але через чвари між міськими депутатами та міським головою вона вкотре не відбулася. Заслухавши виступ міського голови Андрія Райковича, депутати обласної ради відповідного дозволу Інгульській шахті не надали.

Звичайно, простій найбільшої уранової шахти України не міг не привернути увагу й держави. Так під час селекторної наради між очільниками територій та урядом, яка відбулася на початку цього тижня та була присвячена підготовці до осінньо-зимового періоду 2017-2018 років, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман звернув на цю проблему особливу увагу. Відомо, що від профспілки Інгульської шахти до представників державної влади вже надійшло звернення, в якому йдеться про те, що зупинкa виробничого процесу постaвилa під сумнів виконaння контрaктних умов, згідно з якими Укрaїнa отримує пaльне для aтомних електростaнцій. Одночaсно стaвся збій у системі соціaльного зaхисту прaцівників підприємствa тa їхніх родин: чaстинa прaцівників Інгульської шaхти були відпрaвлені у відпустки тa у вимушений простій.

У свою чергу голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко під час селекторної наради попросив державні органи втрутитися у ситуацію: «Просимо вашого втручання, щоб ми розуміли, коли буде у них ліцензія і коли нам проводити сесію й надати дозвіл на користування надрами». У свою чергу Володимир Гройсман пообіцяв, що зробить усе від нього залежне, аби допомогти вирішити це питання. Звичайно, простій однієї з шахт ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» – серйозний виклик для всієї країни, адже це підприємство є одним з трьох учасників Державного концерну «Ядерне паливо».

А тим часом
Меморандум підписали місто…
Як стало відомо, 20 червня після завершення засідання сесії міської ради був підписаний Меморандум про співпрацю і партнерство між ДП «СхідГЗК», Державним концерном «Ядерне паливо» та Кіровоградською міською радою. Меморандум передбачає співпрацю міста та підприємств для покращення екологічної ситуації в місті та соціального захисту населення. Сторони підписання меморандуму працюватимуть над розробкою державної програми соціального та радіаційного захисту населення міста й області. Окрім того, ДК «Ядерне паливо» виділить 10 мільйонів гривень на реалізацію заходів щодо зменшення негативного впливу від розробки родовищ уранових руд на екологію області.

За умовами підписаного меморандуму Кропивницький щорічно отримуватиме від концерну два мільйони гривень. Ці кошти підуть на соціально-економічний розвиток міста, поліпшення транспортного забезпечення, розробку додаткових магістральних доріг тощо.

…і область
Того ж дня голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко та голова облради Олександр Чорноіваненко підписали з керівництвом ДП «СхідГЗК», ДП «Ядерне паливо» Меморандум про співпрацю та партнерство (на знімку).

Ключовою умовою документа є удосконалення регіональної соціальної та екологічної політики та розвиток об’єктів атомно-промислового комплексу на Кіровоградщині. Невід’ємною складовою Меморандуму має стати також реалізація ефективної екологічної політики. За попередніми підрахунками, щороку Кіровоградщина отримуватиме від діяльності підприємств атомної енергетики щонайменше п′ять мільйонів гривень.

Стосовно відновлення роботи Інгульської шахти голова ОДА зауважив, що невдовзі питання по шахті має бути врегульовано як на державному, так і на регіональному рівнях.
— За останньою інформацією, нині в уряді готується документ для отримання підприємством відповідної ліцензії, — повідомив Сергій Кузьменко.
Олександр Чорноіваненко зазначив, що співпраця з даними підприємствами розпочата у 2008 році, проте подібного Меморандуму не підписували.
— Сьогодні вперше обласна влада підписує Меморандум, від виконання сторонами завдань якого позитивні наслідки матимуть і жителі області, і підприємство, і концерн, — наголосив Олександр Чорноіваненко.

Зазначене питання також розглядатиметься на сесії обласної ради 23 червня.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here