Готуємося до дорожньої децентралізації

0
2147
views

У листопаді минулого року Верховна Рада прийняла рішення про створення Державного дорожнього фонду України, який розпочне діяльність з 1 січня 2018 року. Дохідна частина цього фонду формуватиметься за рахунок акцизного збору з вироблених та ввезених пального і транспортних засобів, ввізного мита на нафтопродукти і транспортні засоби та шини до них, плати за проїзд платними дорогами та інших надходжень. Усі ці кошти спрямовуватимуться на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, а також на субвенції для тих же цілей місцевим громадам. Та це не єдині нововведення: вже цьогоріч Держагентство автомобільних доріг України має підготувати загальнодержавну Стратегію розвитку доріг на п’ять років. Згодом подібні плани мають з’явитися в кожній області України.

Також експериментальним нинішнього року став перерозподіл частини коштів від перевиконання митних надходжень саме на відновлення, ремонт та будівництво автошляхів. Перевірки в рамках виконання регулярних інспекцій дорожніх робіт на автомобільних магістралях загальнодержавного користування проходять доволі часто, і неодноразово вже участь у них бере Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Тож і на початку цього тижня Володимир Гройсман відвідав три  регіони країни – Київську, Полтавську та Кіровоградську області. В рамках робочої поїздки Прем’єр-міністр оцінив проведену роботу на ділянках траси М-03 КиївХарківДовжанський, дороги М-04 Знам’янкаЛуганськІзварине та дороги М-05 КиївОдеса. Власне половину траси Знам’янкаЛуганськІзварине почали ремонтувати ще торік: із загальної протяжності у 65,4 км ремонтують 33 км. З трьох ділянок, на яких триває ремонт, одна завершена, а наступна здача дороги планується вже на кінець червня. При цьому загальний обсяг робіт на трасі М-04 передбачає витрати у сумі 187 мільйонів гривень. Загалом за рахунок перевиконання від митних надходжень планується відремонтувати 72,6 км доріг в нашій області, зокрема ділянки на вже згаданій трасі М-04, а також на М-12 СтрийТернопільКіровоградЗнам’янка, М-22 ПолтаваОлександрія, Т-12-12 Новгородкастанція ШарівкаНова Прага, Т-24-01 ГородищеШполаНовоукраїнкаБобринецьУстинівка.

Під час моніторингу доріг Прем’єр-міністр повідомив, що спрямування частини фінансів від перевиконання митних надходжень на будівництво та ремонт доріг дозволить в цілому акумулювати 12 мільярдів гривень, що в сумі з іншими джерелами фінансування дозволить задовольнити потребу на дорожні роботи цього року.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here