НОВІ ГЕРОЇ ГРИГОРІЯ ГУСЕЙНОВА

0
2923
views

Нещодавно до Кропивницького завітав наш славетний земляк, лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка в галузі літератури, письменник Григорій Гусейнов. Користуючись нагодою, наш кореспондент взяв у нього коротке інтерв’ю.

– Який період ви переживаєте нині у своїй творчості? Що нового виходить у світ?

– Незабаром у видавництві «Ярославів вал» виходить книжка «Принцеси революції». Це роман-дослідження, в який увійшли дві повісті. У першій розповідається про Галину Андріївну Кузьменко, дружину Нестора Махна. У другій – про Марусю Никифорову. Це дві найсерйозніші, надзвичайні жінки, які жили і діяли в часи визвольних змагань. В радянській історіографії вони були представлені якимись бандитками. Найсумніше, що пройшло вже 26 років незалежності, а ситуація з висвітленням цих осіб майже не змінилася.

– Що ж вас найбільше вразило, наприклад, в образі Галини Кузьменко?

– Вплив її – вчительки української мови і українознавства – на Нестора Махна. Вплив цей був колосальним. Коли він після десяти років Бутирки повернувся в Україну, не знаючи жодного слова українською, саме вона привчила його до українського слова, почала видавати у махновській армії українську газету. А коли вони вже жили в Парижі, то Галина Андріївна викладала українській громаді українську мову. Тепер будуть опубліковані, а я їх вперше відкрив для себе, листи Махна з Парижа, написані українською мовою.

– Над чим нині працюєте?

– Наступною буде книга, яка виникла несподівано. Це буде великий роман, приблизно на 500 сторінок, про двох українців, які по суті є нашою національною гордістю. Це два художники: Никифор Дровняк, лемко, який писав кирилицею, творчість його набула світової популярності після виставки у Парижі, та легендарний Енді Воргол – художник, який від першого і до останнього дня жив в Америці, в Піттсбурзі, який до певного часу не уявляв, що він українець, але в хаті у них розмовляли їхньою лемківською говіркою, мати співала таких українських пісень, які й досі співає моя теща. Оскільки роман дозволяє мені робити дивні речі, вони зустрічаються, спілкуються. Про решту ви дізнаєтесь, коли роман побачить світ.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here