ЧИ Є ЖИТТЯ НА «МАРСІ»? І ЧИЄ?

0
1180
views

«Якого роду мешканців може мати Марс? Цьому питанню я приділив певну увагу кілька років тому, коли створював повість «Боротьба світів», в якій передбачається, що марсіани нападають на Землю. Але з того часу з’явилося багато цінних робіт про цю планету, і ми повертаємося до проблеми, озброєні більшою інформацією і готові розглядати її з нових точок зору», – писав Герберт Уеллс 1908 року в четвертому номері Cosmopolitan magazine.

Певно, прочитавши цю статтю, голова обласної організації СФХУ Олег Шрамко подумав: «А не замахнуться ли нам на Герберта, понимаете ли, нашего Уэллса?»

Так з’явився арт-фестиваль «Марс атакує», який з успіхом пройшов поблизу села Катеринівки Кіровоградського району і показав, як можна засобами мистецтва відповісти на запитання, поставлені великим британським фантастом.

Для тих, хто не зумів побувати на фестивалі, поясню, чому саме це місце обрано для його локацій. По-перше, ландшафт відпрацьованого рудоуправлінням кар’єру має дійсно марсіанський вигляд: відвали біло-червоної глини, ущільнившись, утворили невеликі гори з тріщинами-каналами, що нагадують марсіанський пейзаж. По-друге, сюди відносно зручно можна дістатися. По-третє, дехто вважає, що це місце сили, і саме чоловічої сили.

17 червня сюди з’їхалася значна кількість гостей та учасників, які виступили співтворцями фестивалю. Центральними ж його персонажами стали лорд-головнокомандувач цепелінами Її величності доктор Маркус (Андрій Кондратюк) та капітан головного цепеліна Арчібальд Войцеховський (Дмитро Співак). Вони першими (після Олега Шрамка) висадилися на «Марс» і встановили контакт з дивовижними створіннями інтелекту його мешканців та представниками марсіанської флори і фауни, виготовленими руками унікального майстра Євгена Василевського. Напевно, найбільшу кількість фотосесій було проведено саме з ними. Їхні костюми викликали у когось білу заздрість, у когось – творчий екстаз, бажання зробити щось подібне своє. До речі, Андрій та Дмитро, які також є членами обласної організації Спілки фотохудожників України, розповіли, що на виготовлення і деталізацію таких фантазійних костюмів іде близько року. Вони ще восени минулого року пристали до руху «Стімпанк», який збирає власні фестивалі. А костюм і образ лорда-командувача доктора Маркуса був визнаний найкращим на Всеукраїнському стімпанк-конвенті у Києві.

Андрій Кондратюк так пояснив, що таке стімпанк: «Це альтернативний рух, що базується на особливому напрямку наукової фантастики. Це відособлена субкультура, що базується на моді, техніці та речах вікторіанської епохи, тобто епохи парових машин, повітряних куль, дирижаблів та залізних роботів. Відповідно до цього створюється певний образ – вже відомий літературний чи власний, вигаданий, як у мене».

Відомий організатор костюмованих фотосесій Дмитро Співак, зокрема, сказав: «Якщо наступного року проводитиметься фестиваль, пропоную назвати його «Марс атакує. Друга хвиля». А я спробую взяти в його організації безпосередню участь в ролі піар-менеджера, щоб зробити його більш масштабним, більш популярним, більш дієвим».

Фестиваль тривав до 10-ї години ночі. В його програмі постійно лунала сучасна музика у виконанні гуртів «Анатомія стихій», «Я і гітара», «Десь чули», «Фаворит сонця», «Чорне сяйво», «Ефір», «Партизан бенд», «Проти течії» та інших. Також в рамках фесту відбулося яскраве фаєр-шоу, перфоманс та театралізована вистава.

Технічний, санітарний та медичний супровід фестивалю надали ПАТ «Кіровоградське рудоуправління» (керівник Валентин Кухта), кілька військових частин та Кіровоградська райдержадміністрація.

Голова РДА Алла Поліщук так прокоментувала цю подію: «Сподіваюся, що до цього майданчика, що розташований на території нашого району, буде привернуто увагу не лише весільних кортежів, які приїздять сюди фотографуватися. Він виглядає не гірше, і в цьому мене переконали фотохудожники, ніж ті, де проводяться якісь відомі міжнародні фести, наприклад в американській пустелі. А коли я побачила, як цю місцину оживили усі представлені тут роботи, то зрозуміла, що у цього майданчика є майбутнє.

А ми підготувалися достойно. І щодо наповнення смаковими якостями того, чим пригощатимуть учасників фестивалю, і щодо перевезення автобусом рудоуправління усіх бажаючих з Кропивницького, і щодо упорядкування території. За туристичними маршрутами наш район в області займає одне з провідних місць. І я хотіла б, аби цей майданчик завдяки усім творчим людям додався до них. Думаю, в майбутньому фестиваль дасть можливість отримувати додаткові надходження для місцевої громади. Той резонанс, який нададуть фестивалю, обернеться і моральним комфортом для його відвідувачів, і матеріальними доходами громади».

Отже, побувавши на фестивалі, ми впевнилися, що наші «марсіани» не войовничі, а творчо обдаровані персони, що життя на «Марсі» є, що воно може піднятися на нову цивілізаційну сходинку. Нехай наш «Марс» згодом перетвориться на український Вудсток!

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here