РЕТРОЗЛІТ «ВДАРИВ ПО БЕЗДОРІЖЖЮ І НЕХЛЮЙСТВУ»

0
2344
views

Минулої суботи в Олександрії відбувся другий Всеукраїнський фестиваль ретроавтомобілів та мотоциклів «Ретрозліт Олександрія-2017». Тут було представлено понад 100 історичних транспортних засобів з Києва, Запоріжжя, Дніпра, Полтави, Черкас, Кременчука, Знам’янки,  Олександрії та Кропивницького.

Як і раніше, основою «золотого фонду» експозиції стала техніка членів Кропивницького клубу «Авторетро» та ГО «Ретроклуб-Олександрія», який очолює Ігор Широкун. Відкриваючи фестиваль, він, зокрема, сказав: «Нам не соромно приймати тут високих гостей, які привезли сюди свою техніку. Маємо чудовий майданчик, та й місто наше гарно виглядає. Нам дуже допомогла підтримка депутата обласної ради Павла Фесюка, депутата Олександрійської міської ради, заступника голови облдержадміністрації Андрія Коломійцева та міського голови Степана Цапюка. Ми як організатори постаралися зібрати тут найцікавіші автомобілі не тільки з інших міст, але й наші, місцеві».

Незмінний голова та засновник клубу «Авторетро» (1982 р.) Микола Урсуленко, як завжди, був небагатослівний: «Зробили, створили і донині продовжуємо збирати, реставрувати, показувати».

А показувати дійсно було що. Наприклад, неабияку зацікавленість викликали мініатюрна  Simca 5 (Fiat 500) 1936 року та розкішний Opel Admiral 1938 року випуску; легендарна Газ-ММ («полуторка») періоду Другої світової війни та швидкохідні автомобілі радянських спецслужб, замасковані під звичайні «Волги», з мотором потужністю 190 кінських сил; німецький Hanomag Sturm 1938 року та мотоцикл виробництва Таганрозького інструментального заводу ТІЗ АМ-600 1938 року випуску; представницька «Чайка» (ГАЗ-14) та радянський автомобіль 1960-х років, але не вітчизняного, а європейського складання Scaldia 1300 (Москвич-408).

За підрахунками організаторів, протягом дня фестиваль відвідало близько десяти тисяч глядачів. Отже вони мають велику надію, що згодом він стане найбільшою автомобільною подією в Центральній Україні. А ще зверне увагу відповідних служб та організацій на стан наших доріг, який треба виправляти докорінним чином.

Оргкомітет фестивалю відзначив володарів ретротехніки спеціальними нагородами у десяти номінаціях. Ось деякі з них.

Гран-прі  отримав Cadillac Eldorado (Запоріжжя, музей «Фаетон»). У номінації «Історична пам’ять» ГАЗ-ММ (Кривий Ріг), «Найбільш поважний автомобіль» – Ford А (Запоріжжя, музей «Фаетон»), «На кого чекають музеї» – Simca 5 (Кропивницький, клуб «Авторетро»), «Прем’єра фестивалю» – Willys MB (Знам’янка), «Найбільш поважний мотоцикл- вуатюретка» – Motoconfor СС-300 (Камянське). Приз глядацьких симпатій отримав Opel Admiral (Кропивницький, клуб «Авторетро»).

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here