КУЛЬТУРА – ЦЕ НЕ ТІЛЬКИ МИСТЕЦТВО, А Й ЧИСТОТА ДОВКІЛЛЯ

0
2480
views

Вже кілька днів у Кропивницькому просто неба лежить купа використаних медичних шприців та крапельниць з голками. Весь цей небезпечний непотріб  виявили  посеред житлового мікрорайону по вулиці Енергетиків.  Місцеві жителі бачили, як на територію зруйнованого сокоекстракційного заводу невідомі на машинах вивозять сміття, і повідомили про це начальнику міської спецінспекції Андрію Максюті. На жаль, ніхто не запам‘ятав номери автомобіля.

– Виїхавши на місце, я побачив купи цього непотребу і негайно зателефонував на «102» до поліції, але вони не приїхали. Довелося звертатися до «високого» керівництва Нацполу, і тільки потім вдалося поспілкуватися з працівниками обласної поліції.  Управління екології облдержадміністрації зреагувало миттєво. Далі про «знахідку», а це десятки тисяч використаних голок,  доповів міському голові,  – розповідає Андрій Максюта. – Ймовірніше, їх вивезли сюди тільки з території медичного закладу. На жаль, невідомо, з якого саме закладу їх привезли.  Згідно із законодавством, медичні шприци та голки повинні відповідним чином оброблятися і утилізуватися, аби запобігти їх подальшому контакту з людиною. Вважаю, що це – злочин, адже голку може взяти дитина, поранитись  і заразитися. Наразі відходи ще лежать. Добиваюся того, щоб їх прибрали.  Нам допомагає екологічна інспекція Кіровоградської області. Є домовленість з підприємством, яке спеціалізується на утилізації небезпечних відходів, про вивезення і знищення медичних відходів.

Начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук відкидає версію того, що працівники медичних комунальних закладів Кропивницького  могли вчинити подібні дії. Жоден головний лікар, на її думку, не дозволив би вивезти шприци просто на вулицю, адже знає про шкоду, якої можуть завдати використані такі відходи людям та навколишньому середовищу. У медзакладах шприци проходять усі етапи знезараження відповідно до санітарно-епідеміологічних вимог. Кожен медичний заклад підписує договір з підприємством, що утилізує такі відходи. Для прикладу, міський пологовий будинок працює із приватною фірмою «Селена» зі Сміли Черкаської області й отримує кошти за кожен кілограм зданих відходів на утилізацію.

На сьогодні вже є акт обстеження голок, які мають небезпеку класу «Б», і відправлений до поліції для відкриття провадження.

– На жаль, це не єдиний ганебний випадок, зафіксований у місті, – продовжує розмову Aндрій Мaксютa. – Проявом безкультур‘я можна назвати й те, що з вікон гуртожитку на проспекті Університетському його мешканці викидають сміття. Культура – не тільки музика чи інший вид мистецтва. Це поведінка сучасної цивілізованої людини по відношенню до оточуючих, до природи тощо. Здавалося б, мене вже нічим не здивувати, але те, як, бува, поводяться наші громадяни, чесно кажучи, ставить у тупик.  Таким дикунським способом деякі громадяни позбуваються не лише сміття, а й відходів людської життєдіяльності. Пакети з непотребом та відходами падають під будинком, на дах ганку, висять на деревах! Жителям сусідніх будинків доводиться прибирати за безвідповідальними громадянами, інакше гуртожиток потоне у смітті. Крім того, це ще й розплідник хвороб, на які наражають ті самих себе і своїх дітей. Неподалік облаштований контейнерний майданчик з окремим виходом.

Не менше неприємностей несе в собі і торгівля «з асфальту». Систематичні рейди тільки на деякий час переривають роботу стихійників, але вони з‘являються там знову і знову.

– До тих пір, поки у людей є попит на продукти і товари  «з асфальту»,  стихійна торгівля існуватиме, – коментує ситуацію Андрій Максюта. –  На жаль, не всі люди розуміють, яку загрозу для здоров’я несе торгівля на вулиці м’ясо-молочною продукцією. Не всі розуміють, що, сьогодні купивши на «стихійці» ніким не перевірений товар на одну гривню дешевше, аніж там, де він проходить санітарний та ветеринарний контроль, та отруївшись ним, на лікування та відновлення здоров’я підуть значніші кошти і тривалий час. Проводимо рейди в рамках програми «Муніципальний патруль» спільно з міським управлінням торгівлі, проводимо відпрацювання територій на предмет контролю за  дотриманням благоустрою та санітарного стану.  Виявляємо порушення, фіксуємо, проводимо роз’яснювальну роботу. Все в рамках чинного законодавства України і в межах повноважень. Варто запитати і про участь поліції в боротьбі зі стихійною торгівлею, адже на них також покладено державою ці функції. Дільничних інспекторів сьогодні скоротили, а патрульна поліція до даної проблеми ставиться якось байдуже. На наші виклики вони здебільшого не реагують взагалі. До рейдів з нами долучаються лише сили блоку громадської безпеки міського управління Нацполіції. Цього замало для подолання стихійної торгівлі. Але не покладаємо рук. Торгівля має бути впорядкованою за сучасними нормами: криті ряди, прилавки, рукомийники і туалети, контроль санстанції. І тоді всі будуть захищені – і ті, що купують, і ті, що торгують. Не вихід з одного місця людей ганяти, бо вони йдуть в інше – у двори, сквери.

Мешканець Чернігова – скупник антикваріату і старожитностей тривалий час заклеював стовпи і дерева в обласному центрі рекламними табличками.  Спецінспекція Кропивницького спланувала і провела операцію з виявлення підприємливої особи. План виходу на порушника правил благоустрою розроблявся два тижні, і він спрацював: вдалося не тільки спіймати, а й задокументувати незаконну діяльність «підприємця». Йому загрожує штраф. Необхідно зазначити, що Кропивницький виявився єдиним містом у гастрольному турне Україною, де змогли вирахувати горе-підприємця.

У літній період роботи у інспекторів нашого підрозділу міської влади значно  збільшується. Тож ми звертаємося до усіх небайдужих громадян: давайте покажемо, що ми люди культурні і цивілізовані, і зробимо Кропивницький  справжнім європейським містом.

P.S. Коли готувався номер, нам повідомили, що небезпечні медичні відходи нарешті прибрали і утилізують. Утилізацію безкоштовно проведе ліцензоване підприємство ЕКО-ВДМ.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here