НА ГОСТИНИ ДО СПІВОЧОЇ РОДИНИ

0
2329
views

Минулого тижня в Онуфріївському дендропарку пройшло чергове фольклорне свято «Невичерпні джерела», яке зібрало 32 аматорських колективи з Кіровоградщини.

Як зазначила директор обласного центру народної творчості Валентина Пращур: «Понад 30 років тому це свято започаткував, дав йому назву і патріотичний порух Василь Андрійович Селін, який багато років працював директором центру народної творчості. Ми, власне, продовжуємо життя цього свята, тому що воно об’єднує простих людей, людей, які сьогодні потребують уваги, потребують гідного життя, людей, які продовжують життя народної пісні. Окрім українських, тут звучать і болгарські пісні. Звичайно, не вистачає й інших народних пісень, але я маю надію, що вони ще лунатимуть на нашому святі. Така краса, яку ми тут бачимо, це Господня краса, хоча ми знаємо, що це штучно створений острів, де, за легендою, Петро Ілліч Чайковський написав «Лебедине озеро». Я повірила в цю легенду і не могла відмовитись від того, аби саме тут пройшов наш фестиваль. В цьому місці є особливий дух, особлива аура».

Варто зазначити, що за нинішніх складних економічних умов усі колективи, які цьогоріч взяли участь у святі, доклали серйозних зусиль, аби порадувати гостей прекрасними костюмами та унікальними піснями з фольклорної скарбниці. Серед них народні колективи з Компаніївського, Новомиргородського, Новоукраїнського,  Онуфріївського, Олександрівського, Олександрійського, Благовіщенського та інших районів. Кожен виступ був своєрідною квіткою у віночку українських пісень, викликав у слухачів хвилю емоцій.

На думку В.Пращур, справжнє відродження української культури відбувається там, де керівники дбають про людей, вміють слухати людей, зберігають давні джерела, а конкретніше – відремонтують клуб, нададуть допомогу колективам або знайдуть соціально відповідального фермера, який її надасть.

До таких, наприклад, належить голова Онуфріївської РДА Сергій Самородченко: «Все почалося з пропозиції Валентини Семенівни. Потім завдяки підтримці голови облдерж-адміністрації Сергія Кузьменка ми вирішили провести цей фестиваль. У процесі підготовки підключився департамент культури, обласний центр народної творчості, наш відділ культури. Наші комунальники велику роботу провели – і сцену зробили, і лавки встановили, і все довкола впорядкували. Чому вибрали саме цей острів? Тому що це історичне місце, пам’ятка садово-паркового мистецтва ХІХ століття. Як відомо, парк цей заснував граф Михайло Толстой. Раніше тут проводилися різні заходи, потім у період «перебудови» все було знищено. Нині ми все тут відновили і будемо продовжувати традицію. Вже є домовленість, щоб цей фестиваль залишився в Онуфріївському районі. Таким чином ми вкладатимемо сюди і районні, і обласні кошти, відповідно розвиватимемо і парк, і нашу інфраструктуру. Щодо підтримки і допомоги хочу висловити величезну подяку нашим фермерам Володимиру Неленю, Миколі Красоті, Миколі Зубкову, Олександру Дзюбі, Олегу Мазуркевичу, приватним підприємцям Віталію Березі та Володимиру Жебку».

Руслан ТРИПІЛЬСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here