БЕРЕЖИНСЬКІ ПОДІЇ: ХРОНІКА, ВЕРСІЇ, РЕЗОНАНС…

0
1746
views

На Кіровоградщині рейдерами  захоплено чотири агропідприємства: ПСП «Димитрове» у Вільшанському районі, ТОВ «Нива-2010» у Кіровоградському районі, ФГ «Матвєєв» у Знам’янці та ПСП «Богнер» у Петрівському районі.  Ці дані було озвучено на вічі, яке зібралося в останній день червня на площі Героїв Майдану у Кропивницькому. До нашого міста з‘їхалися селяни з кількох областей України – Дніпропетровської, Миколаївської, Черкаської,  сільгосппідприємства яких теж зазнали рейдерської атаки, а це понад 600 осіб.  Приводом для зібрання  послужили останні події у Бережинці,  коли бійці Національної гвардії та інші підрозділи правоохоронців жорстоко побили беззбройних селян та екс-бійців батальйону «Донбас».

«Закони написані, але вони не виконуються»

Наступного після бійні дня, на день Конституції, в Бережинку приїхали народний депутат Семен Семенченко, його помічник Анатолій Виногродський, керівник ГС «Аграрна самооборона України» Юрій Крутько, заступник головного редактора ОТРК  Марія Лебідь і французький журналіст Фабріс Депрез.

Спілкуючись із людьми, Семен Семенченко заявив, що прояви рейдерства в Україні не поодинокі, це стало системою. Бережинські події набули розголосу, є позови до суду і також акції протесту у Києві.

На запитання Фабріса Депреза, чи є це виключно проблемою місцевої влади, народний депутат відповів, що це – проблема державного рівня. Розбій, пограбування, захоплення приміщень – за все це передбачена кримінальна відповідальність у Кримінальному кодексі України.

«Люди озлоблені, сплять із сапами…»

– Хлопці стояли без зброї, попереду були дівчата, їх почали труїти газом, викручувати руки, потім дев’ять чоловік з «Донбасу» сіли до мене в автівку і, як від фашистів, ховалися від поліцейських по посадках. Це що, нормально, коли бійці ховаються від своєї поліції, щоб їх не били і не везли невідомо куди?! Їх хотіли вивезти десь в сторону Умані, з допомогою активістів ми відбили автобус, він приїхав назад і люди зустрічали бійців «Донбасу» як героїв, як визволителів, – розповідає керівник ГС «Аграрна самооборона України» Юрій Крутько.

– Населення сприймає їх як захисників, – продовжує Крутько.  – Повірте мені, більше Трибиненку не було до кого звернутись за захистом, у нього не було іншого виходу.

– Люди, я вам скажу, настільки озлоблені, вони вже сплять з сапами, якимись дерев’яними палицями, вони б’ються не тільки за Трибиненка, вони б’ються за свою землю, бо якщо їхні договори оренди будуть передані невідомо кому, чи розрахуються потім з ними – ніхто гарантії не дасть, – зазначив Юрій Крутько.

Кривава розправа: замовники і виконавці

Виступаючи перед зібранням на площі Героїв Майдану, народний депутат  Семен Семенченко назвав «дійових осіб», які, за його інформацією, вчинили криваве дійство в Бережинці і хто начебто «смикав за ниточки» тих маріонеток.

Як стало відомо, під час інциденту в с. Бережинка 27 червня були задіяні п’ять підрозділів поліції і один підрозділ Нацгвардії. Загальна кількість – 250 чоловік. З них:  НГУ – частина 3011 (Кривий Ріг) – 100 осіб;  МВС – батальйон поліції «Святослав» та підрозділ з міськвідділу управління поліції Кропивницького, КОРД (Київ), зведені загони райвідділів Кіровоградської області – всього 130 осіб. Загін кінологів з собаками – 20 осіб.

За словами нардепа Семенченка, операція проводилась за прямою вказівкою Авакова, координував побиття Роман Піцків, командував підрозділом НГУ полковник Олександр Голяков.

Що стосується бійців криворізької Нацгвардії, то, як стверджує начальник частини 3011 В.Мельник, до нього надійшов запит від обласного управління Національної поліції Кіровоградської області про оперативне підпорядкування бійців частини 3011 для проведення оперативних дій. За словами начальника частини,  бійці Нацгвардії знаходились на позиції блокування і не брали безпосередньої участі в побитті людей, а відповідальним за проведення правоохоронних заходів на території Кіровоградської області є ГУНП Кіровоградської області.

Працівників Нацполіції в село Бережинку викликала сторона, яка претендує на агропідприємство «Нива-2010». Про це повідомив начальник поліції Кіровоградської області, коментуючи ситуацію корпоративного конфлікту навколо названого  агропідприємства.

За словами Сергія Кондрашенка, якщо «у ході перевірки буде встановлено, що хтось із поліцейських допустив перевищення службових повноважень, їх діям буде надано правову оцінку».

Що каже юстиція

За результатами проведення моніторингу та камеральної перевірки реєстраційних дій державного реєстратора Маловисківської міської ради Володимира Руденка, який вніс зміни в дані про засновників ТОВ «Нива-2010», Міністерством юстиції України  прийнято рішення про тимчасове блокування йому доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.  Перевірка відбулася за поданням обласного управління юстиції з метою захисту прав працівників фермерського господарства, які на початку травня поточного року постраждали від рейдерського захоплення.

Згідно з наказом, термін блокування становить один рік.

«Тільки разом ми сила»

У Бережинці керівник Братського олійнопресового заводу Анатолій Доценко заявив, що його підприємство «віджимають» таким же шляхом, як ТОВ «Нива-2010».

– У нас з Бережинкою одна біда, одні й ті ж нападники. Це група, яка дуже чітко засвітилася у Бережинці і в нас на підприємстві. Це група рейдерів, які професійно, за одним і тим же типом та методологією роблять свою чорну справу. Підробка документів, підробка підписів, підробка засновних документів. Їх треба зупинити! У нас на підприємстві ми вже півроку воюємо з цими ж шахраями. Я хочу назвати цих людей. Григорій Скаленко начебто новий директор ТОВ «Нива-2010», він же начебто новий орендар нашого підприємства та директор ТОВ «Олтрейд 2016». Юрій Давидов – ваш земляк, відома людина, який з’явився і в тій, і в іншій справах. Він був у нас в гостях, пропонував плідну співпрацю. Ті ж самі нахабні шахрайські дії були у випадку з ТОВ «Нива-2010», – заявив Анатолій Доценко.

Усі виступаючі були єдині в одному: тільки разом вони зможуть протистояти загарбникам чужого майна.

Семенченко, а також учасники АТО – представники батальйонів «Донбас» і «Айдар» запевнили селян у тому, що будуть завжди захищати їхні законні права на землю.

Учасниками мітингу прийнято резолюцію з вимогами відставки прокурора Кіровоградської області Анатолія Коваленка за бездіяльність; притягнути до кримінальної відповідальності та звільнити з займаних посад посадовців Нацполіції та Нацгвардії, винних у побитті селян та ветеранів АТО в с. Бережинка 27 червня; притягнути до відповідальності організаторів та виконавців «тітушок», причетних до чергової спроби рейдерського захоплення ТОВ «Нива-2010» 26 червня 2017 року в с.Бережинка, та інші.

Рапорти про відставку не подаватимуть

По закінченні віче мітингуючі розділилися на групи, одна з яких на чолі із Семенченком зайшла до очільника області.

У розмові Сергій Кузьменко зазначив, що напередодні була домовленість, що ситуація у Бережинці має бути врегульована у рамках закону, а чому так сталося, він не знає. А що туди направили загони спецпризначення поліції та Нацгвардію, ніхто йому не доповів про це.

Далі протестувальники підійшли до ГУНП області. Сергій Кондрашенко зустрівся з ініціативною групою активістів. Розмова була недовгою. Очільник поліції області вислухав претензії та вимоги активістів і дав відповіді на їх питання. Він наголосив, що спецпризначенці діяли у Бережинці у рамках чинного законодавства, і лише деякі службові особи перевищили свої повноваження під час затримання членів ГО «Внутрішній корпус батальйону «Донбас» та ветеранів АТО.

– Ніхто не давав команду бити людей. За даним фактом ми порушили кримінальну справу, і її розслідує зараз прокуратура за статтею «Перевищення влади або службових повноважень». І я також нестиму відповідальність, – сказав Сергій Кондрашенко. Але рапорт про відставку писати відмовився.

Прокурор області підтвердив, що за вказаним фактом, а саме перевищення повноважень службовими особами органів поліції, прокуратурою розпочато кримінальне провадження, та запевнив, що прокуратура докладе максимум зусиль, аби в найкоротший термін було прийнято законне й справедливе рішення. У відставку прокурор не піде.

«Хто з мечем прийде…»

Охорона об’єкта стверджувала, що її атакували «тітушки». Стрільцями застосовувалися бойові патрони, поранено трьох прибічників Трибиненка. На місце інциденту прибув поліцейський спецназ. Він затримав стрільців і вилучив у них пістолети і… гранатомет.

Годі питати, звідки у нападників узявся гранатомет. Усі чудово знають, що придбати будь-яку зброю – нема питання. Автомати Калашникова, пістолети, гранати – що і скільки треба можна дістати, було б бажання і гроші. Ті, хто переконався, що з рейдерами боротися у правовому полі – марна справа, створюватимуть свої маленькі приватні армії. «Сьогодні добровольчі підрозділи змінюють свій формат і потрібні саме для охорони прав людей та боротьби з корупцією», – цими словами Семенченко хоч і не прямо, але підтвердив, що бійці «Донбасу» стали приватною армією для захисту інтересів ТОВ «Нива-2010».

Хіба це не сигнал для влади? А якщо ці маленькі армії, заохочені своїми господарями, об’єднають свої сили і підуть «лавка на лавку»? Чи не цього хочуть наші вороги, аби зруйнувати країну зсередини?  Якщо це станеться, російська агресія може видатися дитячою забавкою.

Світлана КОСТЕНКО, Оксана ГОНЧАРОВА.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here