«ВИСЬ 2017»

0
1815
views

Під такою назвою вдруге на навчальному аеродромі КЛА НАУ в Малій Висці відбувся авіаційний фестиваль. Як і торік, його організаторами стали Кіровоградська льотна академія  Національного авіаційного університету та Маловисківська міська рада.

Захід полюбився публіці, адже поєднав у собі активний сімейний відпочинок і популяризацію авіації серед дітей та молоді. Тож і нинішнього року зібрав тисячі прихильників з Кіровоградщини та інших областей України.

Цього року під час церемонії відкриття фестивалю маловисківський  міський  голова Юрій Гульдас та начальник  Кіровоградської  льотної академії  НАУ Сергій Неділько підписали меморандум про об’єднання зусиль для розбудови маловисківського посадкового майданчика і перетворення його на аеродром Мала Виска з правом здійснення авіаперевезень.

Ще одним сюрпризом стала демонстрація авіамоделі літака «КУДАШЕВ-1» у повну величину, створеного гуртківцями дитячо-юнацького центру «Вись» під керівництвом наставників та директора Маловисківського ДЮЦу Володимира Кузьмича. За словами авторів, це перший літак українського конструктора, що першим злетів в українське небо 1910 року.

Програму фестивалю у небі продовжив вертоліт «МІ-2» Кременчуцького авіаційного коледжу НАУ та яскраві виступи пілотів Кіровоградського авіаційно-спортивного клубу ОСО України на літаках ЯК-52. Неодноразовий чемпіон України Дмитро Давидкін та кандидат у майстри спорту Андрій Мадонич продемонстрували імітацію повітряного бою та майстерність пілотування літаків, що летять у парі. Авіаційне привітання глядачі отримали і від МААК «УРГА». Його «передав» український вантажний літак АН-26, що зробив кілька прольотів над аеродромом.

Проте цього року льотну програму фестивалю дещо скорегувала погода: сильні пориви вітру не дозволили провести усіх запланованих заходів. Так, наприклад, вітер не дозволив запустити у небо велику повітряну кулю, що за задумом мала вітати гостей. Парашутисти з аероклубу «Орехово» (м. Дніпро) змогли здійснити лише один стрибок замість запланованих трьох. Але найбільшої шкоди поривчастий вітер завдав дрон-рейсерам, які в рамках фестивалю проводили ІІІ етап Чемпіонату України з дрон-рейсингу UADR CHALLENGE 2017 (під егідою UADR). Дрон-рейсинг – це гонки швидкісних коптерів, які пілотуються за допомогою технології FPV (First Person View). Поривчастий вітер ускладнював управління дронами і ставив у нерівні умови учасників, що пілотували дрони у різних польотах. Тож після кваліфікаційних «заїздів» організатори та учасники прийняли рішення перенести фінальну частину гонки.

Проте розглянути різноманітні моделі літаків, що представляли різні авіаклуби України, та зробити гарні фото на згадку гостям фестивалю ніхто не завадив. Найбільше цей момент у програмі розважив юних глядачів, декому дозволили навіть посидіти за штурвалом літака.

Гарний настрій протягом свята забезпечувала музично-розважальна програма за участі викладачів Маловисківської дитячої школи  мистецтв, курсантів Кіровоградської льотної академії НАУ та рок-гуртів «Перевертні» й «Оверкіль».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here