ЗНЕВОДНЕНІ МІСТА: ЦІНА ОДНІЄЇ КРАДІЖКИ

0
1649
views

Чотири міста нашої області – Олександрія, Світловодськ, Знам’янка та Кропивницький – залишилися без централізованого водопостачання. Сталося це через падіння опори повітряної електролінії напругою 150 кВ: невідомі зловмисники спиляли кутники, без яких опора втратила стійкість і звалилася за першого сильного пориву вітру у суботу, 1 липня.

Через це були знеструмлені частина міста Світловодська, а також насосні станції двох підйомів водогону «Дніпро–Кіровоград». Виїхавши на місце події, очільник облдержадміністрації Сергій Кузьменко, гендиректор ОКВП «Дніпро–Кіровоград» Роман Ілик, перший заступник голови Світловодської РДА Сергій Орленко та голова правління ПрАТ «Кіровоградобленерго» Олександр Стрюченко дізналися, що кутники також були зрізані на деяких сусідніх опорах.

Чим керувалися злодії, ризикуючи не тільки свободою, а й життям, адже пошкодження опор з високовольтними лініями може призвести до удару струмом та миттєвої смерті, залишається невідомим.

Як пояснив голова правління ПрАТ «Кіровоградобленерго» Олександр Стрюченко, вже наприкінці другого липня на місці пошкодженої опори встановили бетонний стовп та провели тимчасову лінію, щоб запустити насосну станцію «Дніпро–Кіровоград». Таким чином, у вівторок Світловодськ та Олександрія були забезпечені централізованим водопостачанням, а пізніше й Знам’янка. Щодо Кропивницького, то через велику кількість абонентів та віддаленість від водоводу тут з кранів вода полилася о 22.00 у вівторок. Та вже у середу водогін знову став безводним, а частина міста Світловодська залишилася без світла до самого вечора.

Як пояснив Олександр Стрюченко, це пов’язано було зі встановленням вже постійних двох опор та проведенням ліній електропередач, для чого електропостачання на час робіт довелося вимкнути. Тож відновлення цілодобового централізованого водопостачання, яке за якістю відповідатиме нормам питної води, прогнозують вже на ці вихідні. Знам’янка, Олександрія та Світловодськ отримають воду раніше із запасів резервуарного парку. Допоки воду в Кропивницькому вмикатимуть за графіком: сьогодні вона з’явиться на декілька годин близько сьомої ранку, а завтра, 7 липня, її ввімкнуть у вечірній час, близько 18.00.

Як пояснив гендиректор ОКВП «Дніпро–Кіровоград» Роман Ілик, це пов’язано з відсутністю води у водогоні: «Система працює правильно, коли там постійно є тиск, є знезаражена вода. Коли ж у трубах немає води під тиском, то там можуть розмножуватися мікроорганізми та бактерії. Тому ми закликаємо населення до того, як вода буде приведена  відповідно до норм, вживати її на технічні потреби або ж лише пропустивши через додаткову фільтрацію, через довготривале кип’ятіння».

Допоки чотири міста потерпали без води у спеку, ОКВП «Дніпро–Кіровоград» разом із місцевою владою, МНС та іншими службами організовувало підвезення води для населення, лікарень та дитсадків. На жаль, ні підприємство, ні місцева влада не були готові до такої масштабної операції: люди нарікали на невідповідність підвезення води опублікованому на офіційних сайтах графіку або навіть на відсутність водовозів взагалі.

Наприклад, у понеділок мешканцям Світловодська в автоцистернах привозили річкову воду мутно-зеленого кольору (мешканці прозвали її «тархуном»), в Знам’янці також було відкриті всі колонки СМЕУ, в Кропивницькому керівництво дитсадків просило залишати маленьких вихованців вдома через відсутність води. Також в обласному центрі в багатьох спальних районах водовозів так і не дочекалися: по-перше, хоч на допомогу були направлені і пожежні автівки, але транспорту все одно не вистачало для забезпечення водою 250-тисячного населення міста.

По-друге, деякі мешканці не відпускали автоцистерни у сусідні райони міста, допоки не вичерпували з неї повністю воду. Влада міста Кропивницького закликала містян раціонально підходити до набирання води, а також не поливати в цей час городи в приватному секторі, аби мешканці районів, що знаходяться на височині, також могли запастися водою під час тимчасових включень.

Начальник Світловодського відділу поліції ГУНП в області Андрій Гулий повідомив, що за фактом крадіжки кутників проводиться досудове розслідування за ознаками злочину частини 1, 2 ст. 194 Кримінального кодексу України. В свою чергу Сергій Кузьменко підкреслив, що злодії мають бути покарані у міру їхньої вини: «Ці крадії напиляли металу на гривень 700,  але при цьому без водопостачання залишилися жителі чотирьох найбільших населених пунктів області. Працівники обленерго, водоканалу, обласна державна адміністрація, органи місцевого самоврядування роблять усе можливе, аби мінімізувати наслідки аварії. Звичайно, не все вдається швидко та громадяни відчувають незручності через це. Але до результатів дій стихії, як і до результатів неадекватних дій деяких людей підготуватися повною мірою неможливо».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here