СТОСУЄТЬСЯ КОЖНОГО: ПЕНСІЇ ПО–НОВОМУ

0
2559
views

ІРИНА ТРЕБУНСЬКИХ

Закінчення шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання ознаменувалося розглядом у першому читанні та прийняттям в цілому документу, який передбачає низку змін у пенсійному законодавстві.

Законопроект №6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» передбачає внесення відповідних змін до 32 законодавчих актів і має набрати чинність частково вже з 1 жовтня цього року, а повністю – з 1 січня 2018 року. Під час роз’яснення у столиці відповідних нововведень був присутній і журналіст «НС».

Зараз, за даними Пенсійного фонду України, з 12 мільйонів українських пенсіонерів 8 мільйонів осіб отримують мінімальну пенсію (1312 грн з 1 травня 2017 р.), тобто 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Зміни до пенсійного законодавства спрямовані на усунення зрівнялівки та встановлення єдиних справедливих правил нарахування пенсій у солідарній системі, коли розмір пенсійної виплати визначатиме не посада чи професія, а тривалість страхового стажу (сплати соціальних внесків) та розмір заробітної плати (з якої сплачені внески).

Пенсійний вік не збільшать. Але…

Одна з найболючіших тем для українців у цій пенсійній системі – це збільшення пенсійного віку. В ухваленому законопроекті формально не йдеться про підвищення пенсійного віку. Але де-факто тут прописаний механізм підвищення страхового стажу, який і визначатиме, коли людина зможе отримувати пенсію за віком. Так, з 2018 року вийти на пенсію у 60 років зможуть ті, чий трудовий стаж становитиме 25 років. Щороку цей показник збільшуватиметься на рік і до 2028-го має досягти 35 років. У разі, коли трудовий стаж буде меншим за 25, але більшим за 15 років, то на пенсію можна буде вийти у 63 роки. Тим же, хто не пропрацював 15 років, вийти на пенсію можна буде у 65 років. Таким пенсіонерам буде призначена тимчасова державна допомога, яка призначатиметься на період до придбання права на пенсію за віком. Обсяг допомоги буде визначатися виходячи з рівня доходів сім’ї пенсіонера.

При цьому на перехідний період, щоб людина не потрапила у постійне очікування потрібного стажу при щорічному зростанні цього показника, впроваджено гнучкий «коридор» пенсійного віку, який матиме три етапи. Перший етап, тобто можливість виходу на пенсію у 60 років, матимуть ті, хто вже «наробив» станом на 1 грудня 2018 року 25 років страхового стажу. Діапазон необхідного стажу щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 році. Друга частина передбачає вихід на пенсію у 63 роки. Якщо на початок 2018 року в наявності буде стаж від 15 до 25 років. При цьому діапазон стажу щороку також збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення від 25 до 35 років у 2028 році. Також окремим пунктом визначено, що ті, хто на початок 2019 року матиме 15 років стажу, але при цьому менше 16 років, отримуватимуть пенсію з досягненням віку у 65 років. При цьому діапазон щороку збільшуватиметься відповідно на рік і таким чином з 2028 року пенсії будуть призначатися особам, які матимуть 15-25 років стажу.

Скільки нарахують пенсії?

Вже зараз на центральних телеканалах можна побачити соціальну рекламу, в якій наголошується, що пенсії з жовтня збільшаться для 9 мільйонів українців. І це правда: так, з 1 жовтня 2017 року відбудеться перерахунок раніше призначених пенсій. При перерахунку використовуватиметься одразу низка показників: середня зарплата за 2014-2016 роки (3764,4 грн), новий показник прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, який встановлюватиметься вже не на рівні 1312 грн, як було до цього, а по рівню мінімуму, який встановлений на 1 грудня 2017 року – 1373 грн. Та при цьому вартість одного року стажу, який застосовується для обчислення пенсії, буде знижено з 1,255 до 1%. Також при перерахунку використовуватимуться стаж на рівні 30 років для жінок і 35 років для чоловіків, пенсії в мінімальному розмірі та доплати за понаднормовий стаж (для тих, які призначені до 1.10.2011 року, – при стажі 20 років для жінок і 25 для чоловіків).  Таким чином, деякі пенсіонери отримають вже більші пенсії, але далеко не всі і далеко не на однакові суми ці нарахування збільшаться.

У власне перехідний період 2017 – 2019 року, поки реформа поступово впроваджуватиметься, будуть діяти різні правила призначення пенсій за віком. Цьогоріч вона призначатиметься з урахуванням середньої зарплати у розмірі 3764,4 грн та вартості одного року стажу у 1,35%. Вже наступного року буде використовуватися показник середньої зарплати за 2016-2017 роки, а один рік стажу дорівнюватиме 1%. А от починаючи з 2019 року – показник середньої зарплати за останні три роки та 1% за кожен рік стажу.

Яким же буде мінімальний розмір пенсії за віком? Вже з 1 січня 2018 року він встановлюватиметься на рівні 40% від мінімальної заробітної плати, але при цьому не має бути менше прожиткового мінімуму. Право на цю пенсію матимуть ті, хто має стаж відповідно до статі 30 або 35 років, після досягнення 65 років. У разі недостатньої кількості років стажу – пенсія виплачуватиметься, але пропорційно менша. Виняток тут для шахтарів: вони матимуть право отримувати нарахування у розмірі 80% від зарплати, але при цьому ця сума має бути не меншою, ніж три прожиткових мінімуми.

Щорічно передбачається індексація пенсій, яка з 2021 року відбуватиметься шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, з якого обчислена пенсія, на 50% росту зарплати в попередньому році та на 50% індексу споживчих цін.

Запропоновані нюанси

Також цим законопроектом, ухваленим народними депутатами, пропонується можливість «придбати» до 24 місяців стажу. При цьому мінімальний страховий внесок при купівлі до 12 місяців збільшується на коефіцієнт 2, а при купівлі від 13до 24 місяців – на 1,5. Тривалість «купленого» стажу враховуватиметься лише для визначення права на пенсію, але не враховується для підвищення пенсії. Пропонується відмінити призначення пенсій за вислугу років: тут діятимуть певні винятки, зокрема для тих, хто має необхідну вислугу станом на 1 жовтня 2017 року. Спеціальні пенсії хочуть автоматично перевести на пенсії, нараховані на загальних підставах, і лише на перехідний період спецпенсії залишаться для осіб, які набули необхідного стажу станом на 1 травня 2016 року. Це торкнеться держслужбовців, науковців, посадових осіб місцевого самоврядування, прокурорів, працівників Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції.

На достроковий вихід на пенсію матимуть лише певні категорії осіб: матері, які виховали п’ятеро дітей або інвалідів дитинства, зможуть вийти у 50 років на пенсію, учасники бойових дій – у 55, диспропорційні карлики – у 40/45 відповідно до статі, а чорнобильці – відповідно до зниження пенсійного віку. При цьому жінкам, які скористалися  можливістю вийти на пенсію у 55 років з моменту досягнення ними пенсійного віку, пропонується зупинити зменшення розміру виплат. Є гарна новина для працюючих пенсіонерів: з 1 жовтня 2017 року пропонується відновити їм виплати у повному розмірі.

Пропонується звільнити солідарну систему від невластивих для неї видатків, зокрема, від відшкодування доплати до прожиткового мінімуму, від виплати цільової грошової допомоги на прожиття інвалідам війни та учасникам бойових дій, від відшкодування єдиного внеску за працюючих інвалідів на підприємствах УТОС, УТОГ, від видатків на фінансування пільгових пенсій.

Згаданим законопроектом рекомендовано також змінити механізм відшкодування пільгових пенсій на сплату роботодавцями підвищеної ставки єдиного внеску за працівників, зайнятих на особливо шкідливих та особливо важких роботах за списками № 1 та № 2, на рівні 15% та 7% відповідно. А ось максимальну величину бази нарахування ЄСВ встановлять на рівні 15 розмірів мінімальної заробітної плати, тобто 48000 гривень. При цьому для роботодавців встановлюватиметься квота: не менше однієї особи у середньообліковій чисельності штатних працівників має бути такою, якій до настання пенсійного віку залишилося 10 і менше років.

Законопроект було прийнято в цілому, але з деякими пропозиціями від профільного комітету. Так, пропозиції стосувалися визначення на законодавчому рівні умов призначення тимчасової держсоцдопомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, та встановлення її розміру на рівні не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Також було враховано передбачення в окремому законодавчому акті порядку одержання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв’язку із перебуванням на тимчасово не контрольованій державною владою України території.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here