«ПРОЗОРІ» ПОРОГИ: КУЛЬКИ ТА ГРОШІ БІЛЯ МІСЬКРАДИ

0
2351
views
"Прозора" акція

Ще з минулого року депутатський корпус Кіровоградської міськради ніяк не наважиться опустити фінансовий поріг суми закупівель, при якій обов’язковим було б використовувати антикорупційну систему «ProZorro».

Дана система дозволяє значно економити бюджетні кошти, а громадянам відкриває доступ до інформації, роблячи тендерні закупівлі й справді прозорими. Та незважаючи на значну роботу активістів у цьому напрямку та ініціативу деяких депутатів Кропивницького, в обласному центрі антикорупційну систему відкритих торгів  мають використовувати лише при купівлі товару чи послуги від 200 тисяч грн, а роботи – від 1,5 млн грн. Саме через це на площу перед міською радою в Кропивницькому вийшли представники ряду громадських організацій із символічними прозорими кульками, закликаючи депутатів прийняти рішення щодо зниження порогів до 50 тисяч гривень. Як приклад, активісти назвали центральну міську лікарню, яка, провівши вісім допорогових закупівель, за своїм бажанням зекономила 705 тис. грн.

Також активісти для наочності лопали кульки, з яких сипалися сувеніри у вигляді грошей. «Замовники, купуючи на суму більше 50 тис. грн, мають викладати лише звіт про укладений договір. Допорогові закупівлі проводяться лише за бажанням замовника. Тому звітування про укладені договори виключає можливість економії через відсутність конкуренції, а можливість заощадити кошти «лопається», як повітряна кулька. Наші з вами кошти, кошти платників податків  просто йдуть на вітер», пояснив учасник акції, виконавчий директор Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Костянтин Данильченко. Наприкінці акції учасники закликали депутатів допомогти бюджетним установам прозоріше та ефективніше витрачати кошти, прийнявши про це відповідне звернення. Для цього громадськими організаціями, серед яких ГО «Центр медіарозслідувань  «Прозоро», ГО «Територія успіху», БФ «Кіровоград волонтерський», громадська спілка «Громадський центр розвитку суспільства», ВГО «Комітет виборців України», Кіровоградська обласна громадська жіноча організація «СВІЖ», ГО «Асоціація політичних наук», було передано відповідне звернення до міськради у письмовому вигляді.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here