АТОвець ПОСТРАЖДАВ ПІСЛЯ АПТЕКИ

0
2039
views

Щойно перестали говорити про конфлікт учасників АТО з водіями маршруток, як виник новий скандал.  Цього разу – між недавнім військовим та працівниками аптеки. А почалося зі звичайного візиту до цілодобово працюючої аптеки Дмитра Слюти та його товариша ввечері,  14 липня.

Дмитро попросив у фармацевта краплі від нежитю, але та заявила, що в неї технічна перерва, і відмовилася його обслуговувати. Хоча перерва ще не почалася, а в аптеці крім двох друзів покупців не було.

Обурившись, Дмитро попросив книгу скарг, що у свою чергу обурило аптекарку. Врешті-решт він її отримав,  але то виявився  звичайний зошит – не зареєстрований і не прошитий. Напевно, його ніколи ніхто й не просив.  Дмитро вирішив «це» показати в інспекції захисту прав споживачів, тому забрав книгу з собою. За його словами, не встиг він пройти і кількох метрів, як його затримала «охорона».

– На перехресті вулиць Островського і Преображенської, на світлофорі, ми із товаришем переходили дорогу, коли побачили, що до нас на великій швидкості їде автомобіль без розпізнавальних знаків, – розповідає Дмитро Слюта. – Він зупинився на перехресті і перекрив нам дорогу. Вийшли двоє хлопців, один із них з автоматом. Вони кричали: «Руки на капот», «Стій!». Один тикнув мені автомат у ребра, я машинально схопився за ствол автомата і відвів його від себе. Інший підбіг із газовим балончиком,  а бив по ногах… Люди, які це бачили, почали кричати. Через 10 хвилин приїхав патруль поліції. Ми просили скласти протокол за фактом нападу на нас і порушення ПДР, але нам відмовили. Свідками цієї ситуації  стали десять осіб.

Дмитро розповідає, що машина охоронної фірми перетнула подвійну суцільну, зайняла перехрестя, створила аварійну ситуацію і ледь не збила пішоходів. Але пізніше, коли вони з товаришем просили зареєструвати порушення ПДР, то в шістьох машинах патрульної поліції не знайшлось рулетки. Також, за словами військового, вони дозволили переставити машину в інше місце без фіксації. Після подання  заяви про порушення ПДР та незаконного затримання ніхто з Дмитром не зв’язався – ні поліція, ні слідчий.

Під постом Дмитра у Фейсбуці з описом цієї ситуації директор охоронної фірми заявив про те, що Дмитро у той вечір був п’яним, проте він сам стверджує зворотне і як доказ патрульна поліція навіть не запропонувала пройти тест на вміст алкоголю в крові.

Він не казав, що є учасником бойових дій, але ж неприпустимо, що ці охоронні фірми дозволяють собі так поводитися з людьми, ким би вони не були.

Як стало далі відомо, це була машина охоронної фірми «Апріорі-Кіровоград».

Зa словaми Дмитрa Слюти, aвтомaти, якi були в охоронцiв пiд чaс «зaтримaння», вони поклaли у бaгaжник, перш нiж полiцiя приїхaлa. Нa прохaння Дмитрa перевiрити пaтрульними бaгaжник, бо там лежить aвтомaт, полiцейський зaявив, що без дозволу господaря aвтомобiля не може його вiдчинити.

– Я нaписaв зaяву нa iм’я нaчaльникa пaтрульної полiцiї Кропивницького Aнтонa Цюцюри, aле з моменту iнциденту пройшло 10 днiв, a зрушень немaє. Очевидно, що спрaву зaтягують. Мої пiдозри ґрунтуються нa тому, що коли нa мiсце подiї приїхaв пaтруль, вони обмiнялися рукостискaнням з чоловiкaми з охоронної фiрми, тобто були знaйомi, – зaзнaчив Дмитро Слютa.

Вiйськовослужбовець вимагає публiчного вибaчення зa застосування до нього непрaвомiрної сили  тa просить прaвоохороннi оргaни дaти хiд спрaвi.

Дмитра Слюту, бійця 28-ї окремої механізованої бригади, мобілізували під час третьої хвилі. Знаходився в АТО майже чотири місяці. У своєму взводі був другим кулеметником.

– У Мар’їнському районі Донецької області наткнулися на диверсійно-розвідувальну групу, — згадує Дмитро.

—  Під час бою я отримав поранення кулеметною чергою – куля потрапила мені між пластинами бронежилета, поранила руку, бік і вилетіла наскрізь. Я був у дуже тяжкому стані, мене прооперували, не могли запустити легені. Тоді вертольотом доставили у Дніпропетровськ, тепер Дніпро, де після операції я 13 днів пролежав у комі. Після кількох тижнів реанімації мене перевели в Кіровоградський госпіталь.

Наступні два місяці Дмитро перебував у оточенні місцевих спеціалістів, які не давали йому піти в себе і загострити психологічні травми. Він один із тих, для кого післявоєнна реабілітація тривала більше, ніж сама служба в АТО, і коштувала багато сил, нервів та сторонньої підтримки.

Нині Дмитро до аптеки претензій не має, а хоче лише розібратися, на якій підставі до нього застосовували силу і загрожували життю.

На дії охоронців Дмитро вже написав заяву до поліції, планує ще поскаржитися до прокуратури.

Свою думку щодо інциденту має керівник приватного підприємства «Апріорі-Кіровоград» В’ячеслав Мержиєвський. Він запевняє, що його працівники діяли за викликом аптекарки, яка поскаржилася, що із закладу винесли книгу скарг. Зазвичай під час затримання працівники повноважень не перевищують. Але чому поліція, яка приїхала після затримання правопорушників, не доставила їх до відділка поліції і не взяла у них показання?

– Якщо мій наряд був дійсно неправий, то чому поліція не взяла у них показання і не задокументувала перевищення повноважень? Хлопців, яких затримували наші охоронці, не доставили до відділка поліції, їх просто відпустили. Правомірність дій обох сторін з’ясовуватиме суд, – наголосив Мержиєвський.

Тим часом патрульні ініціювали службове розслідування.

– Патрульні, які виїжджали на місце конфлікту, взяли пояснення в учасників. Матеріали передали слідчо-оперативній групі. Управління патрульної поліції ініціювало проведення службового розслідування інциденту. Наразі воно триває, відбувається відпрацювання відео з нагрудних камер. За його результатами буде оцінка дій учасників конфлікту, – уточнив т.в.о. прес-секретаря патрульної поліції міста Сергій Ткаченко.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here