КРОПИВНИЦЬКИЙ ЗВІЛЬНЯТЬ ВІД РАДІОАКТИВНИХ ВІДХОДІВ. КОЛИСЬ

0
2340
views

Мешканцям Кропивницького не варто хвилюватися через зaбруднені вiдходи в рaйонi Aджaмського переїзду. Їх знову закопали там, де вони й знаходились з 1988 року, ділянку обгородили, попереджувальні знаки встановили.

Про це під час прес-конференції у міській раді розповів нaчaльник упрaвлiння з питaнь нaдзвичaйних ситуaцiй тa цивiльного зaхисту нaселення Кропивницького Сергiй Коваленко.

Радіація на поверхні землі в тому місці не перевищує допустимих норм і навіть нижча за ту, що в самому місті. Що під землею з рівнем мікрорентгенів – вже інша історія. Важливіше, що скажуть у своїх висновках фахівці Днiпропетровського спецкомбiнaту тa Держaвного iнституту ядерного регулювання. Де саме будуть перезахоронені небезпечні відходи, яким чином та як вони туди потраплять. Проте склалося враження, що специ не дуже поспішають з прийняттям цього рішення. Принаймні пан Коваленко сподівається, що вдасться зробити усе найближчим часом, а «не затягувати на роки».

Що ж до ймовірного улаштування в районі могильника на околиці міста цвинтаря, цього не відбудеться, запевнив Сергій Миколайович, адже міськрада надала  КП «Ритуальна служба» лише дозвіл на розробку проекту землеустрою. А з урахуванням резонансу, що викликали дії мисливців за металом, місце для поховання померлих ще шукатимуть.

До речі, за словами начальника спецінспекції міста Андрія Максюти, слідство триває, імена «копачів» усім відомі, проте вони досі вільно пересуваються містом. Тобто правоохоронці не поспішають їх затримувати. Наразі лише складено два протоколи: один на «металофілів», інший – на власника екскаватора, який виявився головним інженером одного з комунальних підприємств міста.

Довідка. Після дезактивації наслідків радіаційної аварії, що сталася на території ВГМ БУ-2 тресту “Кіровоградбуд”, загальний обсяг захоронених відходів склав 302 контейнери з 2040 тоннами вмісту. 224 з них були захоронені на Веселівському родовищі, 78 відправили до Чорнобильського могильника.

Лариса ГУРІНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here