НЕДОБРІ ПОДІЇ У ДОБРОМУ

0
2813
views

Днями з новою силою розгорілося ще одне вогнище рейдерства на Кіровоградщині – у селі Доброму Вільшанського району.

Тліє воно давно, і от знову виник конфлікт між рейдерами та власниками господарства, яких поновили в правах. Нагадаємо, що спроба рейдерського захоплення господарства була ще у серпні 2016 р., коли відбулася перереєстрація підприємства.

За словами очевидців, «тітушки» заблокували вхід на територію господарства й нікого не пропускали. Молоді чоловіки не змогли пред’явити жодних документів, які б посвідчували законність їхнього перебування на території господарства. Натомість присутні на місці конфлікту представники поліції спостерігали за тим, що відбувалося на підприємстві, і фактично не втручалися у вирішення конфлікту.

Тоді заступник начальника Вільшанського відділу поліції ГУ НП у Кіровоградській області Руслан Штука пообіцяв у максимально короткі строки допитати чоловіків, які блокують вхід у господарство, та залучити до вирішення конфлікту керівництво обласної поліції. Надалі вона виконуватиме рішення суду і забезпечить повернення  пошкодженої техніки селянам та власникам господарства. Крім того, поліція допоможе розблокувати інші захоплені об’єкти (тік, технічна станція) господарства у селі після надання протягом 24 годин людьми документального підтвердження, що це власність сільських жителів та, власне, господарства. Тоді учасникам конфлікту вдалося цивілізовано поговорити й уникнути «гарячого» сценарію.

За тиждень ситуація зі спробою зміни влади у ПСП ім. Димитрова ще більше загострилася. Так, 27 липня район облетіла звістка, що назване господарство захопила «Аграрна самооборона», приїхавши на бронетранспортерах з вогнепальною зброєю. Керівництва на місці не було, тож «самооборонці» вирвали двері на прохідній, розгромили контору і вагову.  А злість зігнали на пайовиках, які прийшли отримати солому і зерно. Їх били, а коли люди тікали, то переслідували і стріляли по них. У результаті одна людина залишилася без ока, а кілька селян – з поламаними руками.

Пoліція приїхала нa місце інциденту, aле, за словами добрівців,  залишалася на ваговій, тоді як oзбрoєні мoлoдики бігaли селoм зa ні в чoму не винними людьми.

Ця новина обурила представників «Аграрної самооборони». За словами начальника її громадського штабу Андрія Жили,  інформація перекручена. Не на бронетранспортерах, а на машинах вони приїхали підтримати справжніх власників господарства – братів Кірових. Адже 4 липня у Дніпропетровському адмінсуді доведено, що згідно з рішенням Кіровоградського господарського суду від 14 квітня було скасовано всі незаконні дії рейдерів, а законними власниками ПСП ім. Димитрова визнано Кірових.

Син колишнього, а нині покійного, власника сільгосппідприємства Івана Кірова Олег пояснив, що нападники завдали господарству збитків на 30 мільйонів гривень. Дії рейдерів протиправні, і цим вони нічого не змінять.

Зараз підприємство перебуває під охороною «Аграрної самооборони», яку контролює батальйон «Донбас». Селяни налякані, бояться навіть і коментувати події, хіба що так, аби не називали їхні імена. Поліція мовчить.

Голова «Аграрної самооборони України» Юрій Крутько зазначає:

– Справжні власники ПСП ім. Димитрова – брати Андрій та Олег Кірови і, звичайно, власники паїв, робітники підприємства та жителі села Добре. Разом з членами громадської спілки «Аграрної самооборони України», Самообороною підприємців при підтримці Внутрішнього корпусу батальйону «Донбас» виконали рішення суду і вигнали озброєних людей з території току. Пайовики і працівники підприємства довгий час не могли потрапити на його територію, щоб подивитися на колективне майно, в якому воно стані, чи передається сільгосптехніка братам Кіровим та вирішити інші питання, які їх турбують. Цілий рік люди були у підвішеному стані. Біля підприємства відбувся силовий конфлікт з обох сторін, в людей летіли димові шашки, каміння, палиці, було чути постріли. Конфліктна ситуація закінчилася тим, що «тітушки» просто втекли  у поля за підприємством.  Пізніше затримали тільки одного з них, який намагався забрати свій мікроавтобус з вогнепальною зброєю і патронами та іншим приладдям. У затриманого також був ОБД на ім’я військовослужбовця з батальйону «Донбас», який у цей час був на місці події. Поліція проводила оперативно-слідчі дії по факту, але селяни не сприйняли приїзд поліції та не бажали, щоб вона охороняла тік та громадський порядок, бо немає довіри до неї. На вечір прибув батальйон «Святослав», той, що був у Бережинці.  Ветерани АТО нині охороняють громадський порядок.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here