НА КІРОВОГРАДЩИНІ – СТРАШНА ІНФЕКЦІЯ

0
2133
views

Кір – інфекційна хвороба, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання. Вона проявляється високою температурою, нежитем, кашлем, висипом, іноді до симптомів додаються блювання і пронос.

Лише у першому півріччі 2017 року в Україні було зафіксовано загалом 962 випадки кору, найбільше – в Одеській та Івано-Франківській областях. Спахали захворювання у червні також реєструвалися у Тернопільській та Чернівецькій областях. Загалом за останні півроку в Україні сталося 15 спалахів кору, що вразили половину областей та місто Київ. Більше 70% захворілих з початку року – 697 – діти та підлітки. Для порівняння: за минулий рік в нашій країні зареєстрували всього 10 подібних випадків. Загалом за шість місяців 2017-го на Івано-Франківщині зареєстровано 520 випадків кору, 344 випадки в Одеській області, 48 у Тернопільській, 11 у Дніпропетровській, 9 у Вінницькій, 8 у Чернівецькій та поодинокі випадки у Донецькій, Закарпатській, Кіровоградській, Львівській, Хмельницькій, Черкаській областях та в місті Києві.

У нашій області цьогоріч  зафіксовано вже п’ять випадків захворювання на кір – у двох дітей та трьох дорослих. При цьому, за інформацією обласного лабораторного центру, на даний час область забезпечена вакциною на 19,7 % від річної потреби у 44010 доз, план вакцинації вже виконано на 45%, ревакцинації на 32%. Кір небезпечний тим, що може ускладнитися пневмонією чи викликати ураження головного мозку. За даними МОЗ, значна частина захворілих у 2017 році не мали усіх необхідних доз щеплення або не були щеплені проти кору взагалі. Тоді як специфічного лікування проти кору не існує, найдієвішою профілактикою захворювання є вакцинація. В Україні наразі використовують комплексну вакцину від кору, паротиту і краснухи (КПК), яка є безпечною та ефективною. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози вакцини КПК. Міністерство охорони здоров’я інформує, що ріст захворюваності насамперед пов’язаний із низьким рівнем вакцинації: у 2016 році лише 45% дітей в Україні зробили щеплення від кору, а повторну дозу вакцини отримали лише 30% дітей. Наразі в Україні доступна комбінована вакцина PRIORIX проти кору, епідемічного паротиту та краснухи виробництва GSK, яку на замовлення МОЗ закупив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за кошти бюджету. Вакцина наявна в медичних закладах по всій країні, і з огляду на збільшення випадків кору закликаємо батьків вакцинувати дітей згідно з календарем профілактичних щеплень.

Наразі залишок вакцин на Кіровоградщині становить  4812 доз. Загалом Міністерство охорони здоров’я України планує забезпечити всі регіони необхідною кількістю вакцин для проведення додаткової хвилі щеплення від кору дітей віком 1-9 років. Нагадаємо, що за останні 15 років ріст захворювання в Україні спостерігався тричі: у 2001, 2006 та 2012 роках. Зокрема, у 2012 році захворіли близько 13 тисяч людей.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here