КІРОВОГРАДСЬКИЙ СТАНЕ КРОПИВНИЦЬКИМ?

0
2015
views

На шпальтах «Народного слова» ми вже висвітлювали позицію Верховної Ради, озвучену спікером Андрієм Парубієм, щодо перейменування нашої області та судового позову проти перейменування міста Кіровоград на Кропивницький («НС» №27 від 6 липня 2017 року, публікація «Що обіцяв Андрій Парубій Кіровоградщині?»). А як щодо перейменування Кіровоградського району?

Це запитання від «НС» також звучало під час прес-конференції голови Верховної Ради, але відповіді на цю частину запитання нашого журналіста тоді не було. Тож ми звернулися до офіційних джерел і отримали роз’яснення від Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. У відповіді нам пояснили, що за законом, який у народі називають просто «декомунізаційним», встановлено: якщо протягом певного строку пропозиції щодо перейменування населених пунктів та районів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, не були подані до ВР, відповідне рішення про перейменування приймається власне парламентаріями на підставі рекомендацій Українського інституту національної пам’яті. Тож згаданий комітет під час засідання, яке відбулося ще 6 липня 2016 року (!), розглянув рекомендації інституту щодо перейменування Кіровоградського району. Під час обговорення народні депутати, які є членами комітету, відзначили, що, як правило, назви адміністративно-географічних одиниць є похідними від їхніх центрів, тобто нове ім’я Кіровоградського району має залежати від міста Кіровоград, який перейменовано на Кропивницький. Зокрема, у роз’ясненні для нашого видання йдеться таке: «Всебічно обговоривши питання, комітет підтримав рекомендацію Українського інституту національної пам’яті щодо перейменування Кіровоградського району Кіровоградської області на Кропивницький район та ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування Кіровоградського району Кіровоградської області» прийняти за основу та в цілому». Але де ж цей проект постанови №4906 від 6 липня 2016 року, «завис» на цілий рік? За офіційними даними, він досі очікує розгляду Верховною Радою України.

За даними Інституту національної пам’яті, станом на грудень 2016 року в Україні було перейменовано 25 районів та 987 населених пунктів (з них 32 міста), а власне в Кіровоградській області нові назви отримали 2929 об’єктів топоніміки (це і вулиці, площі, сквери тощо). В нашій області минулоріч було перейменовано один район, Ульяновський, який став Благовіщенським. Тією ж постановою Верховної Ради від 19 травня 2016 року було, крім Ульяновського району, перейменовано й Дніпропетровський район у Дніпровський. Адже ще один обласний центр, який підпав під перейменування у зв’язку з процесом декомунізації, Дніпропетровськ, було перейменовано на Дніпро також минулого року, а місцева райрада ще у листопаді стала Дніпровською. Водночас на карті нашої області залишились і Кіровоградський район (з відповідними «кіровоградськими» назвами РДА та райради), і та ж Кіровоградська міська рада, депутати якої відмовилися перейменовувати орган самоврядування, допоки тривають суди проти перейменування самого міста. Тож ми чи не єдиний регіон, де цілий район досі носить комуністичну назву. Чи єдиний? Це запитання ми також адресували секретаріату Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Дивною була відповідь комітету, який власне виносить на розгляд проекти постанов про перейменування до парламенту. Як виявилося, комітет «не володіє інформацією щодо кількості районів в областях України, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму». А ось представники Інституту національної пам’яті підтвердили, що Кіровоградський є останнім районом з комуністичною назвою на мапі України.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here