ЙДЕ ЧЕРЕДА ЧЕРЕЗ… ЦВИНТАР?

0
2329
views

Вже не один і не два рази мешканка Кропивницького Тамара Деревянко зверталася до місцевої влади щодо жахливого стану Старобалашівського кладовища, яке знаходиться вздовж Громадянського провулку.

У березні цього року Тамара Миколаївна поховала там свого чоловіка. За її словами, цвинтар не має нормальної дороги для під’їзду автівками, тут немає жодної урни для сміття, відсутнє освітлення. А ось паркан тут є, але лише з одного боку. По периметру території – чагарники, а з протилежної до огорожі сторони починається балка, і сміття (старі вінки, хрести, будматеріали) викидають просто туди. Старобалашівське кладовище розташовано впритул до приватного сектору, і через відсутність огорожі через цвинтар постійно… ганяють череду корів! Тобто на заході сонця місцеві вже звикли бачити корів, які пасуться просто між поховань.

 Тамара Миколаївна розповідає, що на Старобалашівському кладовищі немає ні спеціалізованих нар під труну, ні жодного навісу, щоб можна було попрощатися з близькою людиною, якщо під час поховання на вулиці негода. Якщо звернутися до букви закону, то згідно з «Порядком утримання кладовищ та інших місць поховань», що розроблено з метою реалізації положень Закону України «Про поховання та похоронну справу», місця  поховань (кладовища) повинні мати сплановану і впорядковану територію, упорядковані під’їзні шляхи, бути забезпеченими транспортним зв’язком з населеним пунктом. Територія місць поховань може бути використана для поховання померлих тільки після завершення всіх будівельних робіт, передбачених проектно-кошторисною документацією. Територія місць поховань повинна бути обов’язково огороджена, поділена на ділянки-сектори, що відокремлюються поміж собою дорогами завширшки 3, 5 м з розрахунку одностороннього руху. Тамара Деревянко неодноразово зверталася і до представників місцевої влади, виступала двічі під час сесій міськради – але щоразу отримує відписки. От і після письмового звернення до Головного управління житлово-комунального господарства Кіровоградської міськради, вказавши на ряд порушень вищезгаданого порядку утримання кладовищ, у відповідь отримала пояснення, що на кладовищі було проведено грейдерування з підсипкою щебеню. Також у письмовій відповіді на звернення йдеться таке: «КП «Ритуальна служба», як одержувач бюджетних коштів, самостійно планує роботу підприємства з благоустрою кладовищ в межах виділених коштів, проте на встановлення огорожі території, влаштування ритуального майданчика, забезпечення додатковими контейнерами як кладовища по пров. Громадянському, так і інших кладовищ міста кошти не передбачено». Тобто грошей на жодне кладовище в місті не виділяють? Щодо того, що транспортне сполучення не налагоджене, а до кладовища можна дібратися лише маршрутами 111 та 111Б, які проїжджають неподалік по вулиці Б. Хмельницького, у відповіді вказали, що організувати регулярне транспортне обслуговування кладовища неможливо, оскільки «по пров. Громадянському, на ділянці від вул. Богдана Хмельницького до вул. Народної відсутнє тверде покриття, тротуари та зовнішнє освітлення, ширина проїжджої частини не відповідає нормам, встановленим для організації двостороннього руху, відсутнє місце відстою транспортних засобів». Ось така кругова порука: маршрутів немає, бо немає дороги, а дороги немає, бо немає грошей. А гроші на кладовища взагалі місто не передбачає. Тож чи довго кладовища – місця поховання будуть поховані під бюрократією та байдужістю місцевих чиновників?

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігор ДЕМЧУК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here