КОШТОРИС ПЕРЕВИКОНАЛИ. ХТО ОТРИМАЄ ДОДАТКОВІ КОШТИ?

0
1928
views

За п’ять місяців поточного року Кіровоградщина перевиконала обласний бюджет на значну суму – 85 мільйонів гривень. Тож є змога додатково профінансувати низку об’єктів, заходів та програм обласного рівня. Куди саме підуть ці гроші?

Остаточно це питання мають вирішити депутати обласної ради на найближчій сесії – вони вже отримали проект змін до обласного бюджету на 2017 рік. За інформацією, озвученою першим заступником голови ОДА Сергієм Коваленком, у грудні минулого року обласний бюджет було затверджено в розмірі 1 мільярд 449 мільйонів гривень (без трансфертів територій), а вже в травні цього року у зв’язку з перевиконанням за перший квартал і з урахуванням залишків бюджет було збільшено до 1 мільярда 571 мільйона гривень.

– З урахуванням збільшення на 85 мільйонів гривень ми плануємо, що на наступному сесійному засіданні депутати затвердять обласний бюджет у розмірі 1 мільярд 656 мільйонів гривень (йдеться про загальний фонд). Це дає можливість профінансувати цілий перелік об’єктів та заходів, – наголосив Сергій Коваленко.

Зокрема, посадовець окреслив шість основних завдань, виконання яких фінансуватиметься за рахунок додаткових надходжень. Це капітальні видатки на суму понад 50 мільйонів гривень, виплата зарплат (диференціація) – 12 мільйонів гривень, фінансування професійно-технічних навчальних закладів – понад 9 мільйонів гривень, придбання нової медичної послуги – 1 мільйон гривень, а також поточні видатки на обласні комунальні заклади і виконання обласних програм, які здійснюються територіальними підрозділами центральних органів влади на території Кіровоградщини.

Як повідомив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко, нова медична послуга полягає у тому, щоб після закупівлі сучасного медичного обладнання виявляти рак молочної залози на ранніх стадіях у молодих жінок. Тож додаткові кошти медикам спрямують саме на проведення тендерних закупівель такого обладнання.

Заступник начальника управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА Уляна Соколенко повідомила: додаткові кошти по галузі підуть на підвищення заробітної платні тренерам-викладачам дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Відповідна урядова постанова була ухвалена в липні цього року. Документ передбачає підвищення окладів на два тарифних розряди директорам, викладачам, інструкторам-методистам та іншим фахівцям ДЮСШ. У нашій області такі зміни відбудуться в 35 закладах, підвищення стосується майже 600 ставок штатних одиниць. На реалізацію цієї постанови з 1 вересня і до кінця року необхідно додатково 2 мільйони 398,8 тисячі гривень. Відповідний проект змін подано на розгляд депутатів облради на наступному сесійному засіданні.

Стосовно фінансування професійно-технічних навчальних закладів начальник управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА Володимир Таборанський зауважив, що цього року планується реалізувати проект з ремонту гуртожитків ПТУ, а також відкрити два навчально-практичні центри: на базі ПТУ №8 для підготовки монтажників санітарно-технічних систем, на базі ПТУ №20 для підготовки трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва з ремонтом гуртожитку цього закладу. Також планується виконати капітальний ремонт у навчальному корпусі обласного центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді та встановити енергозберігаючі вікна у низці загальноосвітніх шкіл області.

– На поточні видатки обласних комунальних закладів усіх галузей спрямовано більше 9 мільйонів гривень. Значний ресурс отримає департамент соціального захисту населення ОДА. Зокрема, 1 мільйон 600 тисяч гривень планується спрямувати на придбання інвентарю в спеціалізовані інтернатні заклади. Голова облдержадміністрації підтримав ініціативу щодо придбання путівок на відпочинок для учасників АТО і їх сімей – а це майже
1 мільйон 300 тисяч гривень, – повідомив Сергій Коваленко.

Директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олександр Догаров зазначив, що в області понад 1700 особам з інвалідністю І і ІІ груп та особам похилого віку, які за станом здоров’я не здатні до самообслуговування, надають соціальні послуги 12 інтернатних закладів. Протягом десятиліть на статті розвитку фінансового ресурсу виділялося недостатньо. Ситуація змінилася минулого року. Після серпневої сесії очікується додатковий ресурс на невідкладні капітальні ремонти – близько 1 мільйона 500 тисяч гривень (планується капітально відремонтувати дахи в кількох інтернатах та котельню). Значний фінансовий ресурс на придбання м’якого інвентарю у сумі 1 мільйон 600 тисяч гривень дасть змогу забезпечити підопічних інтернатів постільною білизною і одягом зимового асортименту. Заплановано виділити кошти і на протипожежні заходи та на зарплату працівників інтернатних закладів. А додатково виділені
1 мільйон 300 тисяч гривень на програму із надання відпочинкових послуг учасникам АТО дадуть змогу оздоровитися цього року ще 150 сім’ям захисників.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here