РОЗМОВИ ПРО ЖИТТЯ ВІД LAMPA.DOC

0
2306
views

«Заманила» його до нас керівниця творчої платформи «ArtComb» Ірина Ніколаєнко.

Протягом трьох днів тут було продемонстровано дванадцять фільмів від документалістів України і Польщі.

Голова фестивалю Наталія Красильникова: «Фестивалю нашому другий рік. Вперше він стартував у Луцьку, Запоріжжі та Умані. Зрозуміло, він представляє суто документальне кіно. Бо, власне, мета фестивалю – популяризація документального кіно, показ різноманіття кінодокументалістики.Ми також прагнемо показати, що це кіно теж може бути цікавим. Як режисер документального кіно я зіткнулася з тим, що дуже часто люди є заручниками певних стереотипів. Зокрема, того, що таке кіно – це пропаганда, бо з радянських часів нам дістався такий спадок, що таке кіно нецікаве, бо це голови, які говорять в кадрі, і не більше. Проте сучасна документалістика не є такою. Тому програма була зроблена таким чином, щоб показати різнобарвність документального кіно. Зокрема, в програмі фільми різні за довжиною: найкоротший «Металурги» триває сім хвилин, на противагу йому – повнометражна робота «Рідні», яка триває 90 хвилин. Є навіть документальна комедія «Перший поляк на Марсі» польського режисера Агнєшки Лобановської. Це фільм про мрію, яка, на жаль, не здійсниться, але не в цьому суть…

Цьогоріч цей фестиваль відбувається у шести містах України. В кожному з міст є свої партнери. Однією зі структур, що допомагали організувати подію тут, став департамент культури. Однак першою у цьому ланцюжку була моя подруга Ірина Ніколаєнко. Я розповіла їй про план, і в цьому плані Кропивницького не було, але вона забрала цю ініціативу в іншого міста. Таким чином Lampa.doc потрапив до вас. Я їй вдячна за допомогу, тому що дуже оперативно були вирішені усі питання».

Власник компанії «Кіно просто неба», підрядник фестивалю Микола Базанов:

 «У Кропивницькому я вперше. Знав, що це славне місто, що тут потужна аграрна промисловість. Знав про перейменування – це була така медійна бомба. Багато нового і цікавого почув вже тут.

Ми дуже сподіваємося, що кропивничанам сподобається наш контент. Місія фестивалю – показати, нагадати людям, що є документальне кіно, авторське кіно, кіно особливого жанру. Чому мені подобається саме такий формат просто неба? Тому що треба сісти комфортно і просто поринути в сюжет».

Режисер фільму «Сіріус» Анастасія Тиха: «Я ще не можу так гордо назвати себе кінорежисером. Лише нещодавно закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені КарпенкаКарого за спеціальністю «Режисура неігрового кіно». Під час навчання до нас дуже суворо ставилися, аби ми знімали суто документальне кіно. Проте за час навчання вдалося зняти і кілька ігрових стрічок. Згодом знімала трохи рекламу, кліпи.

Тут у позаконкурсній програмі я показую свою студентську роботу «Сіріус». Це фільм про притулок для тварин, що розташований під Києвом і вважається найбільшим у Європі. Нині там утримується близько двох з половиною тисяч собак і трьохсот котів. Він би вже давно був закритий, якби не волонтери, які за допомогою соцмереж створили таку спільноту, котра знаходить цим тваринам господарів. Сподіваюся, цей механізм спрацює, і все менше й менше тварин буде залишатися у притулку».

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігор ДЕМЧУК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here