СЕСТРИ В ОБМІН НА СПАДЩИНУ

0
2853
views

Двох неповнолітніх сестричок  Сашу і Лізу Ч. рідна сестра залишила без спадку, що дістався від матері.

Про цей негідний вчинок рідної людини і недбалого ставлення до сиріт з боку працівників управління у справах дітей міської ради Кропивницького журналістам обласного центру розповіли на прес-конференції, влаштованої минулого тижня з цього приводу.

У суть справи їх ввели працівники названого управління та юридичного відділу.

Все почалося з того, що у 2011 році померла місцева жителька  – мати п’ятьох дітей, залишивши їм будинок у районі Маслениківки у Кропивницькому.  На той час старша сестра Тамара і двоє братів вже досягли повноліття, а Саші і Лізі було відповідно десять і дев’ять років.  Їх прийняло у свою родину  подружжя з Компаніївського району, де вони проживають і зараз. За їхніми словами, спадщиною дітей вони не цікавилися. Ані Тамара, ані брати не переймалися долею своїх сестричок, не спілкувалися. Ймовірно, будучи впевненою, що розрив з ними остаточний, сестра вирішила продати спадщину, у яку вона увійшла одноосібно, бо брати відмовилися від майна добровільно і, звичайно ж, сестер.

У травні цього року вона здійснила свій намір, позбувшись будинку. І ніколи б цей факт не набув розголосу, якби не небайдужі сусіди, які звернулися до управління у справах дітей і нагадали його працівникам про їхні обов’язки. Як виявилося, після смерті матері дівчатка отримали статус сиріт, знайшли нову родину за сприяння того ж управління, а от про те, що у дівчаток є спадщина,  ніхто не згадав. І тоді вже закрутилося.  Щодо керівника управління у справах дітей  почалося службове розслідування, в ході якого виявилося, що факти недбалості з її боку непоодинокі. За результатами перевірки начальника служби звільнено.  Крім того, до поліції мають передати усі документи розслідування, аби там розібралися, чи немає в них приводу для порушення кримінального провадження.

Але ж будинок продано. Цікаво, що покупці знали про те, що в ньому живуть і малолітні діти, але продавчиня, ймовірно, запевнила, що проблем не буде, мовляв, діти ж влаштовані. До того ж, продавши дім, Тамара позбавила житла і своїх власних дітей. Нові господарі будинку, напевно, розуміють, що суд має стати на бік дівчаток, тож неодноразово спілкувалися з їхньою теперішньою родиною, наполягаючи,  аби нові батьки відмовилися від спадщини. Але ті запевнили, що жодного стосунку і права на це не мають, а те, що належить дівчаткам, треба повернути.

Спілкуючись із дівчатками, ми дізналися, що коли вони жили всі разом, у них була любляча і дружна родина. Старші діти опікувалися молодшими, тож вони не розуміють, чому тепер сестра і брати не хочуть їх знати. Коли померла мати, а слідом за нею з життя пішов і батько, сестра мала всі права узяти опіку над сестричками, але вона того не зробила.

Зараз до Ленінського районного суду подано позов про визнання недійсним факт продажу будинку і, відповідно, повернення дітям спадщини. Тож крапку в цій справі ставити зарано. До речі, міський голова обласного центру заявив, що міська влада зробить усе, аби відновити справедливість, а сестрички-сироти отримали їм належне за законом.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here