ЧУДО «ЧУТА ФЕСТА»

0
3129
views

Минулої суботи в селі Цибулеве Знам’янського району на території зеленої садиби та музею-заповідника «Гайдамацька Січ» вдруге зібрав шанувальників народної творчості етнофольклорний фестиваль «Чута Фест».

З дев’ятої ранку до пізнього вечора тут вирувало багатобарвне різножанрове свято. Кого тільки не побачили і не почули гості й учасники фестивалю! Тут вам і вокальна студія «Мелос», і вокальний дует «Цвітняночка», і ансамбль «Павлишанка», і поетичний батл, і хореографічний колектив «Світанок», і славетний кобзар Тарас Силенко,  і гурти «Простір», «Партизан Бенд», «Проти течії» та багато інших колективів і солістів з гарними іменами, з чудовими програмами. Серед народних умільців, що презентували свої гончарські, образотворчі та інші вироби народно-ужиткового мистецтва, були мешканці Кіровоградщини та Чигирина.

Відкриваючи фестиваль, голова Знам’янської райдерж-адміністрації Олександр Лукашов сказав: «Надзвичайно приємно, що фестиваль, який народився минулого року, продовжує своє життя. Дуже хочу подякувати за це усім, у першу чергу господарю зеленої садиби «Гайдамацька Січ», волонтерам, сільським головам, голові Цибулівської сільської ради, місцевим товаровиробникам, працівникам відділу культури. Тільки завдяки спільним зусиллям, спільним ідеям, спільним думкам вдалося зробити те, що ви сьогодні бачите на власні очі. Це наше свято. Український народ – найспівучіший, найтанцьовитіший, наймайстерніший, взагалі найталановитіший. Ви в цьому сьогодні зможете переконатися, а також зарядитися надзвичайною енергетикою цього місця».

Після виступу Олександр Лукашов поспілкувався з нашим кореспондентом: «Цьогоріч у фестивалі задіяні колективи нашого району, з міста Знам’янки та з чотирьох районів області – Олександрівського, Петрівського, Онуфріївського та Кіровоградського. Порівняно з минулим роком склад учасників майже не змінився. Тому хотілося б, щоб в наступному географія ця трохи розширилася. Новиною цьогорічного фестивалю є те, що у другій половині програми будуть виступати сучасні гурти, які виконують музику в стилі “фолк-рок” і “етно-ф’южн”. Хотілося б окремо подякувати за допомогу в упорядкуванні дороги та прилеглої території керівнику Знам’янського райавтодору Леоніду Маковію».

Того ж дня детальну iнформацiю на тему «Чута в iсторiї Холодного Яру» усі бажаючi почули вiд iсторика i краєзнавця з Кропивницького Юрiя Митрофаненка та господаря зеленої садиби «Гайдамацька Сiч» Володимира Вознюка. А увечерi побачили показовий виступ козака Назарiя з бойовим батогом та феєричне вогняне шоу у виконаннi Сергiя Покришка зі Знам’янки.

У те, щоб фестиваль, який відроджує українські традиції на славетній козацькій землі, пройшов на гарному рівні, зробили свій посильний внесок волонтери Валентина Богун, Микола Ярчихин, Жанна Данько, Олександр Крилов, Олена Ковальова, Олег Жуган та інші. Також велику допомогу надали місцеві фермери Володимир Єльник, Валерій Недовоз, Володимир Савченко, а гурти з Кропивницького допоміг перевезти Андрій Шаповалов.

Сподіваємося, ця добра традиція знайде своє продовження у нових формах, у нових поколінь і з часом принесе мешканцям Цибулевого, або навіть усієї області, не лише естетичне й моральне задоволення, але й комерційний успіх від туристичного бізнесу. Бо як написав у своєму вірші один з співорганізаторів фестивалю Микола Ярчихин:

І той вітер всюди чути

Хто відчує навіки,

Що у лісі біля Чути

Там гуляли козаки.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here