ДОН-КІХОТ З ПОЛИНОВИХ СТЕПІВ

0
2326
views

Днями у корпусі №2 державного архіву Кіровоградської області з нагоди відзначення Дня незалежності відкрили меморіальну кімнату-музей відомого письменника і краєзнавця Миколи Смоленчука.

Рік тому творча громадськість краю запропонувала створити меморіальну кімнату-музей, основою якого став би фонд особового походження письменника і вченого. Хоча набагато раніше ініціював цю справу письменник Василь Бондар, проте згодом втілив у життя учень Миколи Кузьмовича директор названого архіву Олег Бабенко. Саме він детально розповів присутнім про життєвий і творчий шлях свого наставника.

Микола Смоленчук залишив вагомий спадок для розвитку архівної справи. Окрім того, що обласний архів завдяки йому отримав велику кількість документів особового походження, пов’язаних з літературою і краєзнавством, він перший встановив за документами архіву точну дату народження М.Кропивницького та місце народження В.Винниченка. Він також є засновником і фундатором Бобринецького районного краєзнавчого музею, меморіальних музеїв М.Кропивницького, І.Карпенка-Карого (Тобілевича) у місті Кропивницькому, Ю.Яновського в селі Нечаївці Компаніївського району та І.Микитенка у селі Рівному Новоукраїнського району.

Микола Смоленчук – автор опублікованих історичних повістей «Степи полинові», «Родня», «Степівчани» та романів «Білі бланкети», «Ой літав орел…», «Сиве покоління» та віднедавна – «Смутна доба». Його творчий доробок протягом 30 років вважався за бібліографічний раритет і лише останнім часом повертається до свого читача у повному обсязі.

В експозиції кімнати-музею представлені оригінали та копії документів з особового фонду Миколи Смоленчука, який налічує майже 700 одиниць зберігання, меморіальні речі письменника, надані його дружиною Н.М.Смоленчук, деякі книги з його бібліотеки. Все це дає практично повне уявлення не лише про інтер’єр робочого кабінету вченого, але й характеризують епоху, в якій він жив. Присутні на відкритті кімнати-музею висловили сподівання, що вона стане новим осередком культурно-просвітницького життя громадськості краю.

Руслан ТРИПІЛЬСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here