ЧИ УМІЄТЕ ВИ ЛЮБИТИ?

0
2951
views

Так буває: люди, котрі домовилися жити громадянським шлюбом, живуть доволі непогано, та коли зареєструються, починають жити погано.

У чому причина таких змін?

Можливо, в тому, що людина за своєю природою хоче бути вільною, а формальний шлюб її сковує, обмежує? Можливо, спрацьовують якісь соціально-побутові причини? Чи головним чином психологічні? Чи, може, виною усьому мораль, яку нині бачать не більше ніж «павловський» умовний рефлекс, котрий виникає як реакція у відповідь на певні виниклі зовнішні умови-подразники і зникає, як тільки зникають ці умови?

Коли Міністерство юстиції України оприлюднило статистику офіційної реєстрації шлюбів і розлучень в країні за підсумками 2016 року, виявилося, що в Україні де-факто руйнується інститут шлюбу: кількість сімей, що зареєстрували офіційне розірвання союзу, порівняно з цифрами 2015 року виросла на 1,2 тисячі, що відповідає 35,46 тисячам розлучень. Більше половини шлюбних пар, які розводяться, мають спільних дітей, хоча питома вага таких пар помалу зменшується. Нині за кількістю розлучень наша країна посідає третє місце в Європі після Росії та Білорусі.

З укладенням шлюбу в українських сім’ях також спостерігається криза: у 2016 році з’явилося на 70 тисяч нових сімей менше, ніж у 2015-му. Так впродовж минулого року шлюбний союз офіційно зареєстрували 229,45 тисячі пар, тоді як в 2015 році їхня кількість досягала позначки у 299 тисяч.

Не менш тривожна динаміка спостерігається і в Кіровоградській області. За даними  Головного територіального управління юстиції у 2015 році органами державної реєстрації актів цивільного стану області складено 7218 актових записів про шлюб та 929 про розірвання шлюбу. У 2016 році складено 4774 актових записи про шлюб та 867 про його розірвання. У 2015 році за рішенням суду про розірвання шлюбу в актові записи про шлюб проставлено 2545 відміток. Відповідно у 2016 році – 2563 відмітки.

За перше півріччя 2017 року в нашій області складено 2125 актових записів про шлюб та 370 про розірвання шлюбу, проставлено 1185 відміток. При цьому, за інформацією Головного управління статистики, найбільша кількість зареєстрованих розлучень у 2015-2016 роках припадає на вікові категорії 25-29 років, 30-34, 40-44 роки та 45-49 років.

Для когось цифри 2545 чи 2563 – просто статистика, а для когось – трагедія, депресія, душевний біль, втрачені надії, покалічені дитячі долі.

Отже, щоби цього не відбувалося, подивимося, з чого потрібно починати будувати сім’ю. Відомий психолог і психотерапевт з сорокарічним досвідом, кандидат медичних наук Михайло Литвак вважає: «Спочатку треба стати або чоловіком, або жінкою, а після цього будувати сім’ю. На створення сім’ї має право тільки фізично здорова, духовно розвинена і така, що матеріально відбулася, людина». І далі зазначає: «Секс повинен статися потім. А спочатку має бути загальний світогляд. Любов – не коли дивляться один на одного, а коли дивляться в один бік. Канадські дослідники виділили чотири чинники, які роблять сім’ю міцною. Перший – загальний світогляд. Другий – загальні гастрономічні смаки. І тільки на третьому місці секс. На четвертому – бажання гладити один одного. А коли через секс створюється сім’я, нічого хорошого в цьому немає».

Цей вчений-практик теж вважає, що інститут шлюбу відмирає і, як би ми це не відкидали та не чинили опір, майбутнє за альтернативними видами співмешкання. Наприклад, за гостьовим шлюбом. А він базується на моралі, що закликає до поваги чужої Свободи Вибору як гарантії поваги до власної. При цьому не слід забувати, що головним стрижнем поняття моралі є емпатія, тобто співчуття, уміння співпереживати разом з партнером і радощі, і печалі, і здобутки, і негаразди.

На думку ж психолога Лілії Вороніної, кількість розлучень росте через економічну кризу і війну в країні: чоловіки, які повертаються з Донбасу, часто стають непосильною ношею для жінок. Крім того, в означений період сім’ї «роз’їжджаються» і на тлі різних політичних поглядів. Говорячи про кількість нових шлюбів, що падає, психологи також знаходять економічні причини: зіграти весілля сьогодні – задоволення недешеве.

Дослідження також показали, що пік розлучень в українських сім’ях відбувається в перші роки подружнього життя, від трьох місяців до півтора року. На молоді сім’ї доводиться від 52 до 62 відсотків розлучень в країні. Молодь не має чіткого уявлення про шлюб, як правило, це завищені очікування, повні романтики. Через декілька місяців романтичний запал починає згасати, і проблеми проявляються чіткіше.

Михайло Литвак вважає, це відбувається тому, що їх не навчили думати, не навчили обирати чоловіка чи дружину. «Ми проводили опитування, яке з освідчень в коханні сподобається більше. Запропоновані були такі варіанти: «Я без тебе жити не можу», «Я тебе ніколи не скривджу», «Давай разом тягнути лямку життя». Так-от, 75 відсотків жінок вибрали пояснення «Я без тебе жити не можу». Невже не зрозуміло, що це пояснення характерне для чоловіка-дитини або алкоголіка? А ось істинне освідчення в коханні «Давай разом тягнути лямку життя» нікому не сподобалося.

Окрім міжособових конфліктів і матеріальних проблем, є ще одна дуже поширена причина: подружня невірність і алкоголізм (наркоманія). До речі, п’ята частина опитаних Інститутом демографії і соціальних досліджень імені Птухи НАН України назвали алкоголізм головною причиною розлучення, кожен десятий – важливою причиною. Також у 30 відсотках  випадків причиною розлучення стають проблеми інтимного характеру – сексуальна несумісність. Тому важливим чинником для майбутнього подружжя є фізичне здоров’я.

Що ж таке любов?

Це активна зацікавленість в житті і розвитку об’єкта любові. Це уміння йти в ногу в одному напрямку, уміння бачити мету і досягати її спільно. Мета цього шляху – гармонізація життя, тобто любов до ближнього, любов до усього сущого, до світу, в якому ми живемо, і прагнення до життя, сенс і значення якого не кінчаються смертю.

Ось усі говорять: немає кого любити…

А чи умієте ви любити?

Руслан ТРИПІЛЬСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here