ЗА ІНІЦІАТИВУ – ГРОШІ ТА ДОСВІД

0
2017
views

Віднедавна кропивничани отримали нагоду приєднатися до масштабної програми, яка надає мікрогранти для мережевих просвітницько-культурно-спортивно-соціальних  візитів по Україні. Це Програма національних обмінів, яка є одним із компонентів проекту «Містки громадської активності».

Суть її полягає в тому, що жителі одного регіону отримують можливість поїхати у географічно протилежний регіон обмінятися досвідом або цікавими проектами та налагодити партнерство, яке не закінчиться із завершенням візиту. Про те, що програма успішна, свідчать більше 245 реалізованих проектів.

За тематикою та форматами візити не мають обмежень, проте є певні критерії та вимоги.

Що саме вимагається від бажаючих узяти участь у Програмі національних обмінів, як успішно заповнити заявку на участь, як потім правильно відзвітувати інформаційно та фінансово, кропивничанам розповіли координаторки програми Ірина Баран та Ірина Видра.

Хто може долучитися до програми? Кожен, в кого є ідеї, напрацювання, досвід, якими він може і хоче поділитися з людьми, що мешкають в іншому регіоні країни.

Це можуть бути як громадські організації, так і просто соціально активні люди. За два роки, що діє програма, в ній взяли участь письменники, журналісти, бібліотекарі, блогери,  вчителі, студенти, історики, фотографи, підприємці, місцеві депутати, молодіжні лідери, активісти, члени громадських організацій, учасники спільнот, громадські та культурні діячі та ін.

Важливо, що підтримуються особисті ініціативи та проекти, а не бажання взяти участь у будь-якому заході в іншому місті.

В якому форматі? Це можуть бути зустрічі в прес-клубах, бібліотеках, коворкінгах, конференц-залах, у студентських клубах у вигляді фотовиставок, презентацій, демонстрацій фільмів, модерованих дискусій на актуальні теми, тренінгів. Головне, щоб це були публічні заходи, до яких залучалися мешканці міста-партнера.

Що передбачає обмін? По-перше, декілька днів підготовчого періоду після приїзду для неформальних зустрічей з колегами та друзями, аби обмінятися інформацією та  обговорити заплановані заходи. По-друге, протягом 1-3 днів реалізується все, що заплановано. І на закінчення ще декілька днів можна присвятити підсумуванню програми візиту з місцевою громадою, її обговоренню та можливостям подальшої співпраці.

Як знайти партнерів? Перш за все можна використати досвід тих, хто вже скористався програмою. Та й соціальні мережі в поміч. Важливо розуміти, що саме ініціатори візиту несуть на собі увесь тягар організації зустрічей, а приймаюча сторона лише допомагає.

Ціна питання. Для громадської організації це 12 тисяч гривень,  а для фізичної особи – 10 тисяч гривень.

Грант покриває транспортні витрати, проживання, харчування, витрати, пов’язані з реалізацією проекту, і не покриває сувенірну продукцію,  екскурсії, банківські витрати, алкогольні напої.

Протягом двох тижнів після реалізації проекту учасники зобов’язані подати фінансовий звіт та звітну публікацію.

Хто реалізовує програму? Центр культурного менеджменту з міста Львів у партнерстві з Благодійним фондом «Помагаєм» (Дніпро), Українською бібліотечною асоціацією (Київ) та Фондом розвитку інформаційного суспільства (Варшава) за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США).

Заявки приймаються на постійній основі до 1 травня 2018 року. Більше інформації можна знайти на сайті проекту “Містки громадської активності”.

Лариса ГУРІНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here