МАЙСТЕРНЯ “ІНСАЙТ” – НОВИЙ ПОГЛЯД НА ПСИХОЛОГІЮ ЛЮДИНИ

0
2798
views

Минулого тижня у Кропивницькому відкрилася психологічна майстерня “Інсайт”. За словами її засновниці та керівниці Інги Кузнєцової, основною метою нового творчого (саме творчого) об’єднання є робота з дітьми та їхніми батьками, а особливістю – ігрова форма комунікації, яка об’єднує два покоління. Результатом буде відкриття всіма учасниками себе абсолютно з іншого боку.

У центрі працюють чотири психологи, кожен з яких спеціалізується на певному напрямку.

 Основою роботи колективу майстерні є гумор, який “будує мости” довіри до людей. Але при цьому проблематика доволі серйозна. «Інсайт» працює у тісній взаємодії з Центром ресоціалізації військових «Коловорот», який координує Андрій Фоменко.

– Ми починали з роботи з військовими, учасниками АТО, – розповідає Андрій Фоменко, –  але згодом розширили комунікації і з членами їхніх родин. Проте потреба психологічної допомоги цивільним громадянам, не пов’язаним з подіями на сході, призвела до розширення сфер діяльності.

– Але при цьому є певні відмінності, – підхоплює розмову Інга Кузнєцова. – «Інсайт» не є громадським об’єднанням, а є організацією – платником податків. Тож наші послуги матимуть певну вартість, і ми вважаємо, що саме так і має бути. Учасники АТО, звісно, будуть користуватись пільгами, як і раніше.

Як зазначили  співрозмовники, формат роботи полягатиме у допомозі людині «розібратись в собі». Далі визначатимуться напрями саморозвитку та способи самоконтролю. При цьому разом з виключно науковими підходами застосовуватимуться ігрові форми. Водночас «інсайтівці» наголошують на тому, що з так званим нейролінгвістичним програмуванням їхні методики не мають нічого спільного. Людина має повірити в себе, в свої сили та здібності – але вона має хотіти цього сама! Інакше жоден психолог виявиться безсилим.

Одним зі способів є своєрідний «Календар успіху», в який людина, що бажає змінити себе, занотовує всі свої відчуття, намагання, успіхи та невдачі. Певною мірою це щоденник самоконтролю, який ведуть професійні спортсмени.

– Ведення такого календаря дисциплінує, – підкреслює Інга Кузнєцова, – крім цього, переглядаючи власні записи, людина  має змогу самоаналізу.

Проте проблем в роботі нового творчого гурту не зменшується. За словами Андрія Фоменка, суттєвою проблемою є відсутність взаємодії  між психологами та психіатрами. На жаль, навіть  на четвертий рік війни державні структури так і не звернули увагу на необхідність організації та запровадження комплексної  психологічної служби. Адже її потребують і вихованці дитячих садочків, і школярі, і бізнесмени…Тому роботи в «Інсайту» буде – хоч греблю гати.

– Власне слово «інсайт» означає осяяння. Так сталося й зі мною –  якось вночі я прокинулась і зрозуміла, що маю створити психологічний центр. З ким хочу працювати – визначила одразу. Кожен з нашої четвірки зосереджується на певних проблемах: організаційних, сімейних, дитячих, кризових, військових тощо. Наша майстерня стала творчим стартом для творчих людей.

Важко не погодитись – адже в уявленнях пересічних громадян психолог асоціюється з суворою людиною, яка важкозрозумілими термінами робить з тебе піддослідного кроля. Тому необхідність розвінчати цей стереотип – ще одна причина створення психологічної майстерні.

– У місті майже відсутні цікаві психологічні заходи, аби люди ставали  більш радісними та щасливими. Саме тому і виникла необхідність у створенні такого центру, – зазначає Інга Кузнє­цова. – В “Інсайті” відбуватимуться різноманітні ігри, де основою стане самопізнання через гумор. В такий  спосіб довіра людей до психологів значно покращиться.

До психологічної майстерні “Інсайт” може звернутись будь-яка людина з будь-якою психологічною проблемою. Майстерня розташована за адресою: м. Кропивницький, вул. Гоголя, 44, кабінет 5. Також «Інсайт» має власну сторінку у соціальній мережі Facebook.

Максим ГУЦАЛЮК.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here