«МИ ВІТАЄМ ВАС НА СВЯТІ! БУДЬТЕ ДУЖІ ТА БАГАТІ!»

0
2519
views

Село Злинка Маловисківського району відоме на всю Україну. Відоме не лише тим, що там у Свято-Покровській єдиновірчій церкві донині зберігся старовинний крюковий (або знаменний) спів церковного хору, що у 1820 році через нього проїздив Олександр Пушкін.

Також те, що у квітні 1920 року злинчани не пустили в село будьонівців, що на південному заході села розташоване мальовниче урочище «Каскади», на берегах якого є багато рідкісних рослин, занесених до Червоної книги України. Злинка відома ще й тим, що влітку 2015 року відбила першу спробу рейдерського захоплення  близько 2500 га землі. Відбила завдяки згуртованості великої частини мешканців, які швидко зорганізувалися та створили  народну самооборону, що несла цілодобову варту.

Саме під таким знаком єдності, згуртованості й історичної пам’яті пройшло святкування Дня села, яке 26 серпня  відзначало День незалежності та свою 261-шу річницю.

З цієї нагоди на свято завітали народний депутат ВРУ Олександр Біловол з дружиною Тетяною, яка є головою благодійного фонду «З добром до людей», перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук, голова Маловисківської РДА Павло Сорока, голова райради Світлана Сосновська та інші.

Після урочистої святкової ходи та  покладання квітів до меморіалу загиблим воїнам, виступаючи перед злинчанами і гостями села, Олександр Біловол, зокрема, сказав:

– Коли 17 років тому я вперше ступив на цю землю, мене тут ніхто не знав. І коли я приїхав на зустріч з вашою громадою до Будинку культури, на мене дивилися, як на інопланетянина, мовляв, чого ти сюди приїхав. Я приїхав, щоб працювати на благо цієї прекрасної землі, на благо своїх виборців. Ви бачили, що не помилилися, я вас жодного разу не зрадив. Ще протягом двох скликань ви мені надавали таку довіру. У своєму окрузі, що був представлений сімома районами, у тому числі Маловисківським, ми робили гарні справи. І ваше село ніколи не залишалося без нашої уваги. Я пишаюся тим, що Господь Бог звів мене з цією землею. Я завжди дорожу довірою і добром. Так мене виховали батьки. Хочу подякувати вам за цю довіру.

Сьогодні в Кіровоградській області стабільна обстановка, гарний сильний голова обласної адміністрації, гарно розквітає місто… Сьогодні прийшли не випадкові люди, люди, які знають, як робити свою справу. Але без вашої підтримки, без вашої довіри сьогодні ніяка політична сила не дійде до тих висот, якщо не буде робити гарні справи. Ми домовилися з прем’єр-міністром Гройсманом, що вкладемо максимум фінансів, аби відремонтувати і створити тут найсучаснішу амбулаторію, якій не буде аналогів не тільки в Кіровоградській області, але й в Україні. Ми зробимо це для вас. Це наш святий обов’язок.

Свій коментар щодо свята і розвитку Злинки дав сільський голова Олександр Недолужко: «Підготовка святкування розпочалася місяць тому. Аби гідно зустріти гостей і провести свято на високому рівні, у ній добровільно взяла участь велика група активістів села та працівники сільради.  Мало хто може похвалитися тим, що звичайне село має свій парк відпочинку. Минулого року ми продовжили облаштовувати такий у центрі села і назвали його «Затишок». Все в ньому зроблено руками наших мешканців, за фінансової підтримки фермерів-благодійників і бюджету сільради. Тут є спортивний і дитячий майданчики, «Острів  романтики», де розписуються молоді пари. Сьогодні ми запускаємо тут ще й фонтан. У селі діє громадське об’єднання «Єдність села Злинки», на відкритий рахунок якого люди роблять добровільні внески. За ці кошти ми придбали і сьогодні вручаємо форму, м’ячі та сітки нашій футбольній команді, яка стала чемпіоном району. Силами двох шкіл та Будинку культури ми підготували свою концертну програму, а Тетяна Біловол подарувала нам на свято концерт групи «Фрістайл». Олександр Миколайович давно опікується проблемами нашого села. Нещодавно, наприклад, подарував нашому НВК кілька комп’ютерів, принтери та музичне обладнання. Завдяки співпраці з ним для капітального ремонту нашої амбулаторії з державного бюджету було виділено один мільйон гривень. Ще один мільйон має надійти з бюджету районної ради. А за кошти нашого бюджету для цього ремонту виготовлено технічну документацію. Маємо також власну машину швидкої допомоги, яку, до речі, теж ми отримали завдяки сприянню О.М. Біловола. Найближчим часом плануємо відкрити також стоматологічний кабінет і оновити лабораторію. Минулого року на базі Злинського НВК ми відкрили дитячий садок на 20 місць, але плануємо додати ще 20, тому що в цьому є нагальна потреба. А  поки що загалом у двох дитсадках маємо понад 80 дітей.

Наш бюджет нині складає 3,5 мільйона гривень, а для стабільної роботи потрібно 10. Є також велика проблема зі станом доріг. Минулого року за кошти громадського об’єднання ми придбали грейдер, але звичайне  засипання ям не дає бажаного результату. Щодо цього є надія, що нам допоможе наш шановний нардеп та районна влада. Наразі виготовляється технічна документація на два офіційних сміттєзвалища та генеральний план села за 350 тисяч та технічна документація на освітлення центральної вулиці».

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігор ДЕМЧУК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here