АТОВЦІ ОТРИМАЮТЬ АМНІСТІЮ

0
2644
views

ЩО: Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про амністію у 2016 році», який ‎стосується, зокрема, засуджених за нетяжкі злочини учасників АТО.

ЧОМУ: За словами Порошенка, до нього звернулися «військовослужбовці й ‎ієрархи нашої церкви» із проханням щодо тих, хто «брав активну ‎участь в АТО, але не скоїв важких злочинів, щоб держава пішла назустріч».‎

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ: У липні 2016 року Верховна Рада ухвалила закон про амністію і поширила його у 2016 ‎році на засуджених учасників АТО. Окрім того, закон поширювався на вагітних, ‎неповнолітніх, людей з інвалідністю, пенсіонерів, ветеранів війни й учасників ‎ліквідації аварії на ЧАЕС.‎

Проте у серпні 2016 року Президент Порошенко наклав вето на закон. У грудні ‎минулого року Рада ухвалила закон. ‎

ЯК: Стаття 2 цього закону передбачає звільнення від відбування покарання у вигляді позбавлення волі та від інших покарань «осіб, кримінальні справи стосовно яких розглянуті судами, але вироки стосовно них не набрали законної сили, а також осіб, визнаних винними у вчиненні злочину, що не є особливо тяжким злочином проти життя та здоров’я особи». Це стосується тих, хто брав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпечував її проведення, перебуваючи у районах її проведення, отримав статус учасника бойових дій.

ХТО: Виконання цього закону покладається на суди. Рішення про застосування чи незастосування амністії суди ухвалюватимуть стосовно кожної особи індивідуально.

СКІЛЬКИ: Офіційні відомства в Україні не мають точної інформації про те, скільки бійців добровольчих батальйонів підозрюються у скоєнні злочинів, перебувають у слідчих ізоляторах або засуджені. «Єдиний звіт про кримінальні правопорушення» не передбачає виокремлення даних про вчинення злочинів окремими суб’єктами, зокрема колишніми добробатами, у зв’язку з чим надати таку інформацію немає можливості» (Генеральна прокуратура України). У той же час правозахисники і громадські активісти кажуть, що може йтися про сотні людей і що більшість злочинів, що їм інкримінують, скоєні у зоні проведення антитерористичної операції.

ЗА ЩО: За даними правозахисників, найчастіше добробатів звинувачують у злочинах, скоєних у зоні АТО, причому переважно у 2014 році. Це незаконне носіння зброї, викрадення людей групою осіб, застосування тортур, незаконне заволодіння автомобілями, участь або створення організованого злочинного угруповання. Найгучнішою справою добробатів є справа колишніх бійців роти патрульної служби МВС України «Торнадо», яких із січня 2016 року судить Оболонський суд столиці.

У Генеральній прокуратурі стверджують, що командир «Торнадо» Руслан Онищенко підозрюється у створенні злочинної організації і скоєнні нею тяжких злочинів: зґвалтуванні, незаконному позбавленні волі, заволодінні транспортним засобом, катуванні.

ДУМКИ: «Воїн має бути не тільки соціально захищений, а й морально підтриманий народом. За злочини необхідно карати, однак потрібно і милувати» (предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет).

«Дуже багато бійців АТО чекали на підписання цього документа. Ніхто не застрахований від помилок, коли перебуває у стресовій ситуації» (Герой України, майор ЗСУ Ігор Герасименко).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here