НЕДБАЙЛИВИХ ГРОМАДЯН – ДО ШТРАФУ!

0
2046
views

До редакції «Народного слова» звернувся мешканець обласного центру із заувагою щодо зовнішнього вигляду будинку по вул. Попова, 18. Займаючись утепленням квартир, їхні мешканці часто-густо думають лише про себе і аж ніяк не про вигляд, якого набуває будинок.

Ще одна особливість нашого міста – вузькі тротуари в центрі, які підприємливі власники магазинів та інших закладів примудряються зробити ще вужчими, займаючи частину пішохідної частини сходами. Певно, не один перехожий відчував незручності, крокуючи середмістям. У приватному ж секторі є непоганий спосіб розширити власну територію – забрати частину тротуару, відгородивши його «для власного користування». Тоді перехожим не лишається нічого іншого, як виходити на проїжджу частину, що, звісно, мало радує і водіїв, і пішоходів.

Якщо зовнішній вигляд багатоповерхівок, судячи з усього, ніхто не контролює, то за захаращення комунальної землі міста (тротуарів, газонів, вільних земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності) різними конструкціями та прибудовами (гаражами, МАФами, виносною рекламою, парканами та іншими габаритними об’єктами й елементами), що встановлені або зведені без належних на те дозвільних документів, інспектори спецінспекції систематично складають на порушників протоколи про адмінправопорушення згідно з КУпАП. Про це розповів начальник спецінспекції міськради Андрій Максюта, до якого ми звернулися за коментарем. За його словами, адмінкомісії уповноважені розглядати протоколи і штрафувати недбайливих громадян – суб’єктів господарювання. І реально штрафують.

– Усі без винятку мають дотримуватися Правил благоустрою міста, прийнятих міською радою на основі Закону України «Про благоустрій населених пунктів». За порушення правил передбачена адміністративна відповідальність.

Діяльність спецінспекції Андрій Максюта активно висвітлює на своїй сторінці у Фейсбук. Ми ж нагадуємо, що згідно з державними будівельними нормами ширину тротуарів слід визначати з урахуванням категорії та функціонального призначення вулиці (дороги) залежно від інтенсивності пішохідного руху, а також розміщення в їх межах опор, щогл, дерев тощо. Ширина однієї смуги пішохідного руху повинна бути кратною 0,75 м, але не менше 1,5 метра на житлових вулицях. А також (цитуємо): «Споруди торговельно-побутового призначення (крім кіосків з продажу проїзних квитків на зупинках маршрутних транспортних засобів) і рекламоносії повинні розміщуватися за межами тротуарів або узбіч згідно з вимогами існуючих законодавчих та нормативних актів, затвердженою містобудівною документацією та місцевими правилами забудови населених пунктів. При їх розміщенні не допускається пошкодження або знищення зелених насаджень». А от згідно з Правилами благоустрою «пішохідні доріжки, тротуари і пандуси, якими користуються особи з обмеженою здатністю до пересування на кріслах-колясках та інші маломобільні групи населення, повинні мати тверде шорстке покриття, яке в разі намокання не стає слизьким. Ширину пішохідних доріжок треба приймати не меншою ніж 1,8 м. Поздовжній їх похил не повинен перевищувати 5%, а поперечний – 1%».

Як завжди, питань більше, ніж відповідей. Середмістя у нас забудовувалося в часи, коли потік транспорту і пасажирів був набагато меншим. Проте і зараз, будуючи щось, – часто з порушеннями – власники новобудов роблять це на власний розсуд, а потім кивають на те, що переробити це неможливо. То чи не простіше від початку зробити все правильно і відповідно до будівельних норм, аніж потім платити штраф?

Вікторія ШКАБОЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here