СУБСИДІЯ: КОРЕКТИВИ ПРИЗНАЧЕННЯ ТА МОНЕТИЗАЦІЯ

0
1997
views

Ще на початку червня уряд оголосив про монетизацію субсидій: тим особам, які отримують субсидію, але при цьому економлять природний газ та електроенергію, частину зекономлених бюджетних коштів буде повернуто у грошовому еквіваленті.

При цьому максимальний розмір повернутих коштів на одне господарство не має перевищувати 687 грн за газ (еквівалент вартості 100 метрів кубічних газу) та 135 гривень за електроенергію (еквівалент 150 кВт). До 1 липня управління соцзахисту, місцеві адміністрації повинні були повідомити людям про те, що у них є зекономлені кубометри газу та кіловати електрики. Всі, хто мав право на монетизацію заощадженої субсидії, повинні були до 1 вересня подати відповідну заяву в управління соцзахисту, де вказати або банківський рахунок, або відділення пошти, куди слід перераховувати кошти. За даними облдепартаменту соціального захисту, в Кіровоградській області таких заяв було отримано близько 56 тисяч, що становить 85% від усіх господарств, які мали право на монетизацію частини державних коштів. Загалом на відшкодування зекономлених ресурсів до Кіровоградщини має надійти майже 35 з половиною мільйонів гривень. Щодо отримання коштів, то заявники, згідно з даними Міністерства соціальної політики, зможуть розраховувати на поповнення своїх гаманців лише після відповідних змін у державному бюджеті, тобто у жовтні або листопаді нинішнього року.

Але при цьому соціальні нормативи використання газу, щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії для населення, були також знижені. Це сталося в другій половині серпня при прийнятті постанови №609, яка містить певні зміни до інших постанов, у тому числі й до правил нарахування субсидій. Так, за наявності газової плити та газового нагрівача норма споживання становитиме не 14 куб. метрів газу, а десять з половиною із розрахунку на одну особу на місяць. Власники газової плити, які користуються централізованим гарячим водопостачанням, відтепер можуть розраховувати вже не на 4,4 кубометра, а на 3,3 на одну особу на місяць. За наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 5,4 куб. метра замість 7,1 на особу на місяць.

Та це не єдині зміни у цьогорічному нарахуванні субсидій. Тією ж постановою №609 визначено, що відтепер на субсидію можна не розраховувати, допоки борг за комунальні послуги перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень). До цього отримувати субсидію не мала права та сім’я, яка більше двох місяців не сплачує за комунальні послуги. Зміни торкнулися і розрахунку статку сім’ї: відтепер для нарахування субсидії на опалювальний період беруться до уваги не дохід за попередній календарний рік, а доходи за перший-другий квартали поточного року.

Субсидії на новий опалювальний період вже за новими корективами призначатимуться протягом жовтня-листопада поточного року.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here