КРОПИВНИЦЬКИЙ: МЕДИЧНИЙ ПРОРИВ

0
1553
views

Протягом кількох останніх днів у Кропивницькому сталися три дуже важливі для життя і здоров’я мешканців обласного центру події. Відтепер до послуг пацієнтів – міський пологовий будинок з функціями перинатального центру, інсультне відділення у міській лікарні швидкої медичної допомоги та гемодіалізний центр у новоствореній міській лікарні № 2 ім. Святої Анни.

Війна закінчилася перемогою медицини

Пам’ятаєте, скільки списів було зламано через об’єднання двох пологових будинків? І все через те, що працівникам лікарні Св. Анни ніхто не доніс вичерпної інформації, не вислухав їх, не переконав і не заспокоїв. Перш за все колектив пологового будинку №2 турбувався, чи всім працівникам – акушерам­-гінекологам, старшим медсестрам, бухгалтерам, кадровикам, сантехнікам, слюсарям та іншим співробітникам – знайдуться робочі місця. Пологові таки об’єднали, і тепер вагітні мешканки Кропивницького народжуватимуть у медзакладі другого рівня з функціями перинатального центру, де для них працюють 550 фахівців.

Для якісного надання медичних послуг сюди було придбано сучасне медичне обладнання, зокрема апарат ультразвукової діагностики преміум класу, кольпоскопи, аналізатор біохімічний напівавтоматичний, апарати штучної вентиляції легенів для дорослих та новонароджених, концентратори кисню, фетальні монітори, монітори пацієнта, шприцеві насоси, відсмоктувач, аналізатор гіпер-
білірубінемії, лампа фототерапії для новонароджених, пересувний рентгенологічний апарат для новонароджених з вертикальною стійкою – усього на суму близько 5 мільйонів гривень.

У пологовому будинку отримати медичну допомогу можуть вагітні, породіллі, новонароджені та гінекологічні хворі. До складу закладу також входять дві жіночі консультації. За рік через руки спеціалістів проходить майже 5000 пацієнтів і народжується 1500-2000 малюків.

Тут є шість індивідуальних пологових залів та одна індивідуальна пологова палата для жінок з інфекційними захворюваннями. Усі вони з необхідним медичним обладнанням для ведення безпечних пологів.

Шанс на виживання

Про те, що в обласному центрі катастрофічна ситуація з наданням допомоги хворим на хронічну ниркову недостатність, говорили протягом багатьох років. Однак реальних кроків для вирішення питання життя або смерті людей не робилося.

Зараз на ниркову недостатність хворіють 126 кропивничан. 64 з них проходять детоксикацію в обласній лікарні, а ще 62 стоять у черзі.

З мертвої точки проблема була зрушена рішенням виконкому Кіровоградської міської ради у 2016 році, яке передбачало створення відділення амбулаторного гемодіалізу у складі новоствореної юридичної особи – комунального закладу «Міська лікарня № 2 ім. Святої Анни м. Кропивницького».

Наприкінці минулого року міськрада підписала з ТОВ «Фрезеніус Медікал Кер Україна» меморандум щодо реалізації Проекту по оснащенню діалізного відділення, що передбачав надання інвестицій у вигляді відповідного обладнання, його монтажу, гарантійного та післягарантійного сервісного обслуговування, навчання персоналу тощо.

Згідно з меморандумом подаровано на суму більше 11 мільйонів гривень 11 апаратів для гемодіалізу, обладнання для фільтрування та очищення води для діалізу, крісла для забору донорської крові та виділено більше 5 мільйонів гривень на проведення ремонтно-будівельних робіт із заміною всіх інженерних комунікацій та встановленням автономного дизельного генератора.

Відділення розраховане на 10 діалізних місць, які працюватимуть у дві зміни, хоча повна потужність апаратів – три зміни.

Чим серце та судини заспокояться

Статистика свідчить: у Кропивницькому щороку зростає кількість хворих на серцево-судинні захворювання та смертності від них. Якщо у 2012 році кількість випадків ураження мозковими інсультами на 10 тис. дорослого населення становила 46,1, то у 2016-му вже 48,1. І цей показник по місту стабільно вищий за показники по області та Україні.

Порівняно із 2014-м показник смертності від мозкових інсультів у минулому році виріс з 103,22 до 106,34.

Не забуваймо і про те, що цереброваскулярні хвороби є однією з причин первинного виходу на інвалідність.

Щоб розв’язати питання надання допомоги таким хворим, у минулому році було вирішено створити на базі комунального закладу «Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги» інсультне відділення. Будівельно-ремонтні роботи та благоустрій прилеглої території обійшлися місту  у більш ніж 5 мільйонів гривень.

На оснащення відділення гострої судинної неврологічної патології витратили майже 3 мільйони гривень, придбавши сучасне діагностичне та реанімаційне обладнання: функціональні ліжка, приліжкові кардіомонітори з реєстрацією ЕКГ, електрокардіографи, холтерівські монітори з добовим записом ЕКГ, монітори артеріального тиску, комп’ютерний електроенцефалограф, апарат штучної вентиляції легенів та багато іншого.

Інсультне відділення розраховане на 50 ліжок з палатою інтенсивної терапії на 5 ліжок, де працюватимуть 10 лікарів-невропатологів та 5 лікарів-анестезіологів.

В управлінні охорони здоров’я запевняють: усі пацієнти відділення обстежуватимуться на сучасному обладнанні новоствореного діагностичного центру (їм робитимуть комп’ютерну томографію та УЗД судин головного мозку) та у разі потреби консультуватимуться у нейрохірурга.

Лариса ГУРІНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here