«ТА ЇМ ХОЧ КОЛЮЧИЙ ДРІТ ЗІ СТРУМОМ!»

0
1448
views

Днями на території, де «поховали» радіоактивне залізяччя, знову працювали чорні копачі.  А сам небезпечний метал вже знайшли на пункті прийому  металобрухту. Про це на вівторковій прес-конференції повідомив начальник міської спецінспекції Андрій Максюта.

Незважаючи на те, що ділянка огороджена попереджувальними знаками і табличками, які свідчать про радіаційну небезпеку, це не спиняє мисливців за легкою наживою. «Та їм хоч колючий дріт зі струмом!» – обурюється Максюта. Як уже відомо,  7 вересня двоє осіб на автомобілі «Москвич-412»  приїхали і знову розрили могильник. Дістали звідти металеві вироби, двигуни, частково щось встигли вивезти та здати на пункти металобрухту.

Дізнавшись від інформаторів про те, що метал знову викопують,  працівники міської спецінспекції та представники СБУ приїхали на місце події і застали там невідомих осіб, які орудували кирками та лопатами. Аби знайти могильник, вони  попередньо обстежили ділянку дороговартісними металошукачами. У багажнику їхнього автомобіля вже лежав метал, готовий до вивезення.

Копачів зупинили і викликали поліцію. На них складено протоколи, СБУ взяла пояснення, а спецінспекція задокументувала їхні незаконні дії. Осіб забрали до міськвідділу поліції, автомобіль також.

Максюта обіцяє контролювати ситуацію до того, коли відходи перезахоронять за межами області.

За фактами незаконного  розкриття ґрунту на території могильника порушено  два кримінальні провадження. Йде слідство, але, як зазначив Максюта, зі слідчим поспілкуватися за майже два місяці не вдалося. Є коментар обласної поліції, а міська поліція чомусь спілкуватись не хоче. Розкопки, на жаль, можуть повторитися, бо, як пояснив один із затриманих,  йому сім’ю треба годувати.

Начальник управління цивільного захисту і надзвичайних ситуацій Сергій Коваленко зазначив, що біля захоронення цілодобово чергують інформатори, які повідомляють про ситуацію на могильнику. Тобто територія знаходиться під негласним контролем. Він також повідомив, що радіоактивні відходи цезію з Кропивницького можуть перезахоронити у 2018 році. Оскільки ситуацію, яка сталася, кваліфікують як радіаційну аварію, то питання перезахоронення має вирішуватись на державному рівні, отже і фінансування має забезпечуватися з держбюджету. Поки що навіть приблизну вартість робіт із перезахоронення назвати не можуть.

Світлана КОСТЕНКО

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here