«ТУЛУМБАС» ГОТУЄ КАЛАТАЛА

0
1918
views

23 вересня культурний простір Кропивницького збагатиться ще одним новим фестивалем. О 16.00 на майданчику біля обласної філармонії ГО «Благодійний фонд підтримки мистецьких ініціатив “АТМАН”» презентуватиме музичний фестиваль «TULUM BASS FEST».

З цієї нагоди пропонуємо експрес-інтерв’ю з арт-директором означеного фонду та одним з ініціаторів фесту Валентином Поворозником.

– Якої мети ви прагнете досягти в результаті цього фестивалю?

– Кінцева мета – зробити хороший промоушн. Тобто відзняти якісне відео і викласти на Ютубі. Та передусім показати людям, місцевим фахівцям, фанам, студентству і гостям гарні місцеві команди. Біда в тому, що їх чомусь не залучають до певних масштабних акцій. Не бачать чи не хочуть визнавати, що у нас в місті є цікаві професійні гурти, гідні уваги.

– Музику якого напрямку чи яких стилів буде тут представлено?

– Ми зібрали дуже різнобарвну музичну палітру, починаючи від етно-фолку «Ексампея», закінчуючи хард-енд-хеві «Чорного сяйва». Тут буде і фанк, і реггі, буде акустичний рок, інді-фолк-рок, буде музика в стилі гурту Radiohead тощо. Все буде драйвово!

– Загалом скільки колективів виступатиме?

– Запрошено вісім команд. Серед них «Закон Ома», «Десь чули», «Солнце Чернозём» та інші. Запрошували також «Внутри звука», але через жорсткий гастрольний графік вони виступити не в змозі. До речі, всі хлопці гратимуть безкоштовно.

– Хто вас підтримав і допоміг в організації фесту?

– Передусім Андрій Бондаренко та Едуард Гева. Потім керівництво обласної філармонії та департаменту культури. Тепер нехай Господь Бог нас підтримав би і забезпечив хорошу погоду.

– Наостанок поясніть читачам, чому «Тулумбас» і що це таке?

– Це старовинний ударний музичний інструмент, що має форму мідної чаші (казана), обтягнутої з відкритого боку шкірою, по якій б’ють калаталом. Свого часу тулумбас був невід’ємною частиною воєнного побуту козаків Запорозької Січі. Ним скликали раду козаків чи старшин, повідомляли про загрозу ворожого нападу, навіть передавали накази по кошу чи полку під час бою.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here