ЗНАЧНА ЧАСТИНА ШКІЛЬНИХ КОТЕЛЕНЬ ОБЛАСТІ ВИКЛИКАЮТЬ ЗАПИТАННЯ У ФАХІВЦІВ РЕГІОНАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ

0
536
views

Із 396 котелень, що нараховуються в загальноосвітніх навчальних закладах Кіровоградської області, 48 знаходяться у підвальних приміщеннях шкіл.

Це стосується міста Знам’янки та більшої частини районів, за винятком Долинського, Кіровоградського, Онуфріївського, Устинівського, 31 котельня розташована у прибудованих до шкіл приміщеннях (у Бобринецькому, Вільшанському, Голованівському, Долинському, Знам’янському, Компаніївському, Маловисківському, Новгородківському, Новоукраїнському, Олександрівському, Онуфріївському районах), а 36 котелень знаходяться безпосередньо у приміщеннях навчальних закладів (в місті Кропивницькому, у Благовіщенському, Бобринецькому, Добровеличківському, Долинському, Кіровоградському, Маловисківському, Новоархангельському, Новоукраїнському районах).

Про це повідомив на засіданні обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення, що відбулася під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка, заступник начальника відділу нагляду в агропромисловому комплексі то соціально-культурній сфері управління Держпраці у Кіровоградській області Іван Приймак під час розгляду питання про експлуатацію та технічний стан котелень і їх обладнання у закладах освіти. Зазначивши при цьому, що таке розташування котелень (у безпосередній близькості від дітей, тоді як ці об’єкти є небезпечними, можуть призвести до виникнення надзвичайної ситуації) суперечать і Державним будівельним нормам України, і нормам Закону “Про охорону праці”.

У минулому та нинішньому році фахівцями управління Держпраці в області проведено планові і позапланові перевірки технічного стану котелень та їх обладнання у загальноосвітніх навчальних закладах Благовіщенського, Гайворонського, Голованівського, Долинського, Маловисківського, Олександрівського районів та міста Кропивницького.

Особливу увагу під час перевірок було приділено наявності дозволів на експлуатацію котлів та котельного обладнання, технічному опосвідченню котлів, укомплектованості систем опалення справними арматурами та контрольно-вимірювальними приладами, стану електромереж, технічному та санітарному стану приміщень котелень тощо.

За наслідками перевірок суб’єктам господарювання вручено відповідні приписи, а за результатами перевірок, проведених у 2016 році, рішеннями суду було заборонено експлуатацію обладнання котелень у Благовіщенському, Гайворонському та Голованівському районах.

Яка ситуація на сьогодні? У Благовіщенському районі, повідомив Іван Приймак, прийнято програму щодо виведення котелень та топкових із підвальних приміщень навчальних закладів на період 2020 року. А в Сабатинівській ЗШ цього року проведено заміну котельного обладнання.

У Гайворонському районі питання про виведення котелень із підвальних приміщень внесено до Програми економічного і соціального розвитку Гайворонського району, розрахованої на 2016-2020 роки.

У Голованівському районі відділом освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації, спільно з громадами сіл Грузького, Розкішного, Троянки, Капітанки, Липовенького, Клинового та Новосілки, проведено ремонтні роботи з модернізації котелень із заміною котлів, що експлуатувалися без належних документів, на більш енергоефективні. Нині, відповідно до Закону “Про здійснення державних закупівель”, триває процес закупівлі п’яти котлів на загальну суму 810 тисяч гривень.

Разом з тим, управління Держпраці в області проводить моніторинг стану котельного господарства, на експлуатацію якого (окремих котелень/котлів) накладено судову заборону в минулі роки (зокрема у 2014 році постановами Кіровоградського окружного адміністративного суду).

Моніторинг, за словами Івана Приймака, свідчить, що на територіях відбуваються позитивні зміни. Зокрема в Аджамській дитячій музичній школі Кіровоградського району, де було заборонено використання котлів, нині встановлено нове котельне обладнання в окремому приміщенні. Також у районі проведено облік твердопаливних котлів потужністю понад 100 кВт, проводиться технічне опосвідчення котлів, в яких закінчився граничний строк експлуатації.

У Бобринецькому районі було заборонено експлуатацію котлів у Василівській, Чарівнянській, Куйбишевській, Кетрисанівській, Верхньоінгульській, Олексіївській, Володимироіллінській, Миронівській загальноосвітніх школах. Нині в Олексіївській та Кетрисанівській споруджено повнокаркасні одноповерхові будівлі котелень контейнерного типу, в яких встановлено теплогенератори потужністю 98 та 200 кВт. По топкових, що знаходяться в підвальних приміщеннях Верхньоінгульської, Володимироіллінської та Миронівської шкіл, виготовлено проектно-кошторисну документацію, реалізація проектів запланована на 2018-2019 роки.

У Новоукраїнському районі (проблеми були у Вербівській, Рівнянській № 2, Новомиколаївській, Новоукраїнській №1 та №4, Шишкінській, Семенастівській ЗШ, Диминському та Мар’янопільському НВК) на всі котли марки НІІСТУ-5 виготовлено паспорти, на 13 котлів потужністю понад 100 кВт взято дозволи на експлуатацію. У Рівнянській ЗШ № 2 встановлено піролізний котел, заміну двох котлів проведено в Новоукраїнській ЗШ № 4. Встановлено два котли в Рівнянській ЗШ № 5, один – у Комишуватській ЗШ, зроблено капітальний ремонт котельні Диминського НВК.

У Новомиргородському районі на всі котли марки НІІСТУ-5М та Універсал виготовлено паспорти, проведено технічне опосвідчення тих, в яких закінчується граничний термін експлуатації. На котли потужністю понад 100 кВт одержано дозволи на експлуатацію. У Листопадівській та Оситнянській ЗШ встановлено модульні котельні з твердопаливними котлами потужністю 75 та 90 кВт (таким чином котельні виведено з підвальних приміщень).

У 2017 році фахівцями управління Держпраці проведено комплексну перевірку Маловисківського та Олександрівського району, виявлено загалом більше 450 порушень вимог законодавства про охорону праці, у т.ч. щодо котельного господарства. Встановлено, зокрема, що в ряді шкіл (Злинському, Мануйлівському та Якимівському НВК, Кіровській, Оникіївській, Лозуватській, Новопавлівській та Розсохуватській ЗШ) опалювальні котли розташовані в приміщенні навчальних закладів, що становить небезпеку для дітей, які тут навчаються.

Відповідно до довідки про стан усунення недоліків, яку надала до управління Держпраці Маловисківська РДА, станом на 23 серпня ц.р. 90% порушень усунуто та/або знаходяться на стадії виконання (завершується проведення ремонтних робіт, встановлено нові котли в ряді шкіл, однак залишається проблем їх знаходження у підвальних приміщеннях чи самих школах).

Щодо шкільних закладів Олександрівського району, тут теж виявлено чимало порушень, але, як позитив, виокремлено те, що посадовці оперативно відреагували на їх виправлення та усунення, що, на думку представника управління Держпраці, свідчить про відповідальне ставлення до цих питань керівництва району. Зокрема у Михайлівській та Лісівській ЗШ встановлено нові модульні котельні з твердопаливними котлами потужністю понад 100 кВт. Всі котли марки НІІСТУ-5, Універсал в освітніх закладах паспортизовані, проводиться технічна перевірка котлів, в яких завершується термін експлуатації.

Окреслюючи ситуацію в області щодо безпечності експлуатації котельного обладнання у загальноосвітніх закладах в цілому, Іван Приймак зазначив, що роботи з виведення такого обладнання з підвальних та прибудованих до шкіл приміщень чи із приміщення самих шкіл проводяться райдержадміністраціями у всіх районах, за винятком Новоархангельського та Петрівського, а також у містах обласного значення, за винятком Знам’янки. На цих трьох територіях досі не затверджені відповідні програми.

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко запитав місцевих посадовців (засідання обласної ради проводилося в режимі онлайн), чому це питання лишається поза їх увагою. Перший заступник Петрівської РДА Тетяна Панета повідомила, що школа, стосовно якої існує дана проблема, в наступному році буде переведена на електроопалення. Рішення про це вже прийнято.

Підбиваючи підсумки розгляду даного питання, перший заступник голови облдержадміністрації висловив сподівання, що всі, без винятку, території матимуть програми виведення котельних пунктів за межі навчальних закладів, здійснюватимуть дану роботу, що дасть змогу забезпечити вимоги законодавства. Постійно діюча група, за його словами, проаналізує ситуацію по всіх закладах соціальної сфери (не лише галузі освіти, а й охорони здоров’я, культури, соціального захисту). Що і як роблять з цього питання території, буде перевірено під час відпрацювання кожної з них.

На засіданні обласної ради також розглянуто питання про стан протипожежного захисту ринків, розташованих на території області, та про вжиття заходів щодо недопущення на Кіровоградщині пожеж і загибелі людей від них.

Кіровоградська обласна державна адміністрація

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here