ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПЕРТНИЙ ЦЕНТР МОЗ УКРАЇНИ ЩОДО НАЯВНОСТІ В УКРАЇНІ ВАКЦИН ПРОТИ ГРИПУ

0
1974
views

Міністерство охорони здоров’я відповідно до отриманої інформації з ДП «Державний експертний центр МОЗ України» щодо наявності в Україні вакцин проти грипу штамового – складу, що відповідає епідсезону 2017-2018 років, повідомляє про наступне.

Станом на 21 серпня 2017 року в Україні пройшла перереєстрацію штамового складу епідсезону 2017-2018 років вакцина «ВАКСІГРИП» СПЛІТ – ВАКЦИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ІНАКТИВОВАНА РІДКА, суспензія для ін’єкцій по 0,25 мл № 1, № 10 або № 20; по 0,5 мл № 1, № 10, № 20 або № 50 в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою; по 5 мл (10 доз) у флаконах № 1 або № 10, виробництва Санофі Пастер С.А., Франція, та «ІНФЛУВАК® (INFLUVAC.®)» ВАКЦИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ, ПОВЕРХНЕВИЙ АНТИГЕН, ІНАКТИВОВАНА, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у попередньо наповнених одноразових шприцах №1 або №10, виробництва Абботт Біолоджікалз Б.В. Нідерланди.

Згідно з Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» вакцини, які використовуються для проведення обов’язкових щеплень, закуповуються централізовано за кошти Державного бюджету та використовуються безкоштовно для проведення щеплень незалежно від віку, відповідно до Календаря профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 11.08.2014 № 551, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 13.10.2014 за № 1237/26014 – 1239/26016. Згідно з цим наказом щеплення проти грипу не є обов’язковим, а відноситься до рекомендованих та за епідпоказами.

Централізовані кошти Державного бюджету України на закупівлю вакцин проти грипу не передбачені.

Серед осіб, які належать до групи епідемічного ризику, котрим рекомендована щорічна вакцинація проти грипу, найсуттєвішою є медичні працівники.

Звертаємо увагу, що вакцинацію проти грипу можна проводити впродовж всього епідсезону, проте найбільш оптимальним є її проведення до початку зростання захворюваності на грип. Важливо запобігти захворюванню на грип серед осіб, що належать до груп ризику щодо несприятливих наслідків після грипу. Це в першу чергу люди старше 65 років, діти до 3-х років, пацієнти з хронічними захворюваннями легенів або серцево-судинної системи, хворі на цукровий діабет, вагітні тощо.

За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України

Джерело: http://uozkmr.kr.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here