РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРШИХ 100 ДНІВ БЕЗВІЗОВОГО РЕЖИМУ З ЄВРОПОЮ: УКРАЇНЦІ ПОЧАЛИ ЇЗДИТИ ДО ЄС НА 10% БІЛЬШЕ.

0
1683
views

11 червня 2017 року офіційно запрацював режим безвізового в’їзду для громадян України до країн Європейського Союзу, за виключенням Великої Британії та Ірландії і включаючи чотири шенгенські держави – Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.

Набрання чинності безвізового режиму стало можливим завдяки послідовному виконанню Україною усіх умов, встановлених «Планом дій з візової лібералізації».

Запровадження безвізового режиму – це один із кроків у низці подій, що зближують Україну та ЄС. У липні завершилася ратифікація Угоди про асоціацію, 1 вересня вона набула чинності, а днями були завершені процедури для початку дії нових торговельних можливостей.

Перші три місяці безвізового режиму засвідчили вражаючі результати. Згідно з даними Державної прикордонної служби України, 5 799 360 громадян України (станом на 11 вересня 2017) відвідали ЄС протягом трьох місяців з моменту набрання чинності безвізового режиму.

Серед них 1 413 178 громадян – за біометричними паспортами, у тому числі 235 795 громадян – без віз (тобто 87% громадян з біометричними паспортами подорожували з візами, а 17% скористалися усіма перевагами безвізового режиму).

Згідно з цими ж даними, кількість поїздок, здійснених українцями до країн ЄС за три літніх місяці 2017 року, зросла на 10% у порівнянні з аналогічними трьома місяцями 2016 року.

Відмову у в’їзді до ЄС за час дії безвізу отримав лише 61 громадянин України – тобто 0,026% від загальної кількості безвізових подорожуючих.

Основними причинами відмови у в’їзді були перевищення термінів перебування в ЄС під час попередніх поїздок та відсутність документів, що підтверджують мету та умови перебування в країнах ЄС.

За перші 100 днів роботи безвізового режиму між Україною та ЄС,  веб-сайт проекту “Відкрий Європу” www.openeurope.in.ua, який фінансується ЄС, відвідали 410000 осіб.  Веб-сайт детально пояснює правила та можливості безвізу: роль біометричного закордонного паспорту, правила перетину кордону, терміни перебування в ЄС, можливості для туризму, короткострокового навчання та розвитку бізнесу.

Серед українських державних інституцій, які підтримали ініціативу, були Міністерство закордонних справ, Міністерство інформаційної політики, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство інфраструктури, Міністерство економічного розвитку та торгівлі, Міністерство регіонального розвитку, Державна прикордонна служба України, Державна міграційна служба України та Офіс віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. З боку бізнесу до проекту долучилися оператори мобільного зв’язку Lifecell, «Укртелеком», «Київстар» і Vodafone, банки та представники страхових компаній.

Успіх безвізового режиму – це передусім успіх десятків мільйонів українців, які висловили свій європейський вибір і прагнення. Довгострокові показники успіху безвізу стануть одним з ключових кроків на шляху до більш тісної політичної асоціації та економічної  інтеграції України та ЄС.

Представництво Європейського Союзу в Україні

вул. Володимирська, 101

01033 Київ, Україна

http://europa.us13.list-manage.com/track/click?=81043f293c641936a43129551&id=212e0fdb5d&e=a8b5e8f3d2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here