ЧОТИРИ ТЕПЛОПОСТАЧАЛЬНІ ПІДПРИЄМСТВА ОБЛАСТІ ДОСІ НЕ МАЮТЬ АКТІВ ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОПАЛЮВАЛЬНИЙ ПЕРІОД

0
1481
views

Про це повідомила на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ольга Довжук під час обговорення питання про стан підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2017/2018 року.

Засідання відбулося під керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації Сергія Коваленка і проходило в режимі онлайн, оскільки до розмови долучалися представники тих територій, на адресу яких лунали критичні зауваження.

Інформація, надана районами і містами про хід підготовки житлово-комунальної та соціальної сфери до функціонування в холодну пору (станом на 15 вересня), свідчить, за словами Ольги Довжук, про те, що дані роботи підходять до завершення.

У житловому господарстві, зокрема, в цифровому вимірі це звучить так: комплексно підготовлено 3793 житлові будинки (97,2%), відремонтовано 491 покрівлю (96,8%, від запланованого), 363 опалювальні системи (100%), 459 систем холодного водопостачання (96,6%) та 567 систем енергозабезпечення будинків (97,1%).

Слід зазначити, що з місцевих бюджетів області цього року на капітальний ремонт житлового фонду спрямовано 23,7 мільйона гривень, у тому числі на відновлення ліфтового господарства – 2,5 мільйона, завдяки чому капітально відремонтовано 84 ліфти (73,7% від запланованого) та проведено експертне обстеження 46 ліфтів.

У дорожньо-мостовому господарстві повністю готові до роботи 104 одиниці спеціалізованої прибиральної техніки, заготовлено 10 тисяч тонн посипкового матеріалу.

Для проведення ремонтних робіт та утримання вулично-дорожньої мережі населених пунктів у 2017 році в місцевих бюджетах Кіровоградщини передбачено 225,7 мільйона гривень, у тому числі на капітальний ремонт – 82,1 мільйона гривень, поточний – 120,4 мільйона, на утримання доріг і вулиць – 23,2 мільйона гривень.

Дані роботи на території населених пунктів, зазначила Ольга Довжук, триватимуть доти, доки дозволятимуть погодні умови.

Більш детально керівник департаменту житлово-комунального господарства зупинилась на ситуації в тепловому господарстві. До опалювального сезону підготовлено загалом 384 котельні (99,5%) і лише 2 підприємства не задекларували повну готовність свого котельного обладнання.

Щодо підприємств галузі комунальної теплоенергетики, які мають підписати акти готовності до роботи в опалювальний період в інспекції Держенергонагляду, то із 21 підприємства 17 це вже зробили, а чотири досі таких актів не мають. Це МКП “Дім Бобринець”, СП ТОВ “Світловодськпобут”, КП “Теплоенергетик” (Кропивницький), ТОВ “Захід-Схід-Енерго” (Олександрія). Два останні викликають особливе занепокоєння. ТОВ “Захід-Схід-Енерго”, зокрема, що опалює школи Олександрії та центральну районну лікарню, досі не подало жодних документів до інспекції Держенергонагляду, а КП “Теплоенергетик” хоча й подало, однак до нього є ряд зауважень.

Надзвичайно важливим для підприємств комунальної теплоенергетики залишається питання розрахунків за спожиті енергоносії. У нинішньому році, якщо судити за співвідношенням “спожито-оплачено”, картина нібито позитивна. За оперативними даними НАК “Нафтогаз України”, з початку року підприємствами теплокомуненерго області спожито 45 мільйонів кубометрів природного газу на суму 268 мільйонів гривень. Станом на 12 вересня сплачено майже 272 мільйони гривень (101,5%). Однак ледь не половину суми (123,7 мільйона гривень) спрямовано на погашення заборгованості минулих років і лише 148,2 мільйона враховано як оплату за 2017 рік. Таким чином рівень поточних розрахунків становить 55,3%.

Проблем теплопостачальникам додають, на жаль, і бюджетні установи та організації, що мають борги за спожиту теплову енергію. Станом на 14 вересня ця сума становить 10 мільйонів гривень, у тому числі 5,4 мільйона гривень заборгували установи, що фінансуються з державного бюджету, 4,6 мільйона – з місцевих бюджетів.

У розрізі територій області заборгованість мають міста Кропивницький – майже 3 мільйони гривень (65,2% від суми загальної заборгованості) та Олександрія – 1,5 мільйона гривень (34,8%).

Щодо державного бюджету, то найбільшими боржниками за послуги з централізованого опалення є два вищі навчальні заклади обласного центру – національний технічний університет та державний педагогічний університет імені В.Винниченка. Якби вони сплатили свої борги, і ДП “Кіровоградтепло”, і КП “Теплоенергетик” мали б значно більше фінансових можливостей для підготовки до нового опалювального сезону.

З огляду на актуальність питання та проблемні моменти, які потребують вирішення, стан підготовки підприємств житлово-комунального господарства і їх об’єктів до роботи в осінньо-зимових умовах перебуває на постійному контролі департаменту, запевнила членів обласної комісії Ольга Довжук. Нині в щоденному режимі відслідковується стан підписання як паспортів готовності житлового фонду, так і актів готовності підприємств теплоенергетики до опалювального сезону.

Чому бюджетні установи Кропивницького та Олександрії мають борги за опалення, яким чином та в які терміни місцева влада збирається їх гасити, чи є проблеми з підготовкою до функціонування в осінньо-зимовий період підприємств соціальної сфери, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко запитував у представників цих міст.

Заступник міського голови Кропивницького Наталія Дзюба повідомила, що на даний час не підписані акти готовності теплових господарств двох загальноосвітніх навчальних закладів – № 4 та № 17. У 4-й школі, зокрема, йде ремонт теплотраси, але до початку опалювального періоду все буде готове. У 17-й школі будується нова газова котельня, від якої опалюватимуться і три дитсадки – №№ 22, 48 та 65. Міська влада впевнена, що роботи будуть завершені у встановлений термін.

Виконуючий обов’язки директора КП “Теплоенергетик” Сергій Колотуха повідомив, що нині підприємство перевіряють інспектори Держенергонагляду. Котлове господарство, за його словами, до роботи готове, мережі підготовлені. Є питання щодо забезпечення підприємства альтернативним паливом. Разом з тим вжито заходів щодо одержання від міської ради гарантійного листа про фінансування закупівлі такого палива та укладено угоду з постачальником, який готовий оперативно його поставити.

Про шляхи вирішення ситуації в Олександрії інформували керівники двох управлінь – освіти, молоді та спорту і житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування. Начальник управління освіти Віта Горенко, зокрема, на запитання першого заступника голови облдержадміністрації, чому до цього часу ТОВ “Захід-Схід-Енерго” не зробило жодних кроків для отримання акту готовності, адже підприємство опалює школи Олександрії, прокоментувала це так: “Ми зв’язувались із керівництвом “Захід-Схід-Енерго”, вони нині займаються вирішенням цього питання.

Сергій Коваленко також поінформував представників міст і районів, що питання про підготовку територій до опалювального сезону буде розглядатися на засіданні колегії обласної державної адміністрації 28 вересня. Ті, у кого є проблеми, мають бути готові відповісти.

На засіданні обласної комісії з питань ТЕБ та НС про стан готовності до функціонування в осінньо-зимовий період підпорядкованих закладів та установ прозвітували керівники ряду інших структурних підрозділів облдержадміністрації: директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини Валентина Животовська, начальник управління освіти, науки, молоді та спорту Володимир Таборанський, заступник директора департаменту охорони здоров’я Наталія Горбенко, директор департаменту соціального захисту населення Олександр Догаров.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here