ЯК КРОПИВНИЦЬКИЙ СВЯТКУВАВ

0
1928
views

263-ю річницю від ймовірної дати заснування обласного центру, який протягом десятиліть змінював свою назву, відзначили мешканці й гості Кропивницького. Доволі насичена програма зібрала десятки тисяч містян, кожен з яких мав нагоду і попишатись рідним містом, і вкотре відшукати недоліки.

Час єднатись

Перший етап не відрізнявся від минулорічного. Рано-вранці від Фортечних валів та велобази на Полтавській назустріч одна одній стартували відповідно колони бігунів та велосипедистів. Зустрілись вони на міській площі, де їх привітали колеги-гімнастки ранковою руханкою. За неповну годину «час єднатись» настав для «трудових колективів» Фортечного та Подільського районів, делегації яких під проводом своїх депутатів та  в супроводі оркестрів також зустрілись на міській площі. Попри урочисті промови посадовців різних рівнів та вручення святкових відзнак зібрання чекало «хлібного видовища» – 263-кілограмової «шарлотки», створеної місцевою майстринею Тетяною Кивою. Бажання скуштувати подібний шедевр нагадувало відомі сюжети за «парєбріком» – от тільки лопати, дякувати вищим силам, вирішили не використовувати.

Тим часом на площі Героїв Майдану виставили свої експозиції рятувальники та  місцеві автодилери. Традиційно малеча більше цікавилась потужною технікою рятувальників, ніж сучасними легковиками та позашляховиками, а от старше покоління прямувало погляди в бік Дворцової і далі.

Чим багаті…

Виставка досягнень міської економіки прикро вразила – з роками, здається, кількість зменшується доволі стрімко. Натомість не менш стрімко зростає кількість хендмейдерів – майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та сувенірної продукції. В цілому вся Дворцова від площі Героїв Майдану до театру стала потужною гуманітарною локацією – там про  свої здобутки і перспективи розповідали заклади освіти, бібліотеки, громадські організації патріотичного спрямування та волонтери. Ковалівський парк став творчим майданчиком шкіл, дитсадків та національних культур, а опівдні головною вулицею міста святковим парадом пройшли півтори тисячі юних танцюристів міста.

На Козачому острові гостям пропонували як розважитись козацькими забавами та послухати музику, так і частували козацьким кандьором. Ззовні ця страва нагадала куліш, але в чому відмінність, ніхто так і не дізнався.

Вечірні ритми святкового міста

Парад з кількох десятків мотобайкерів, що прогуркотів Великою Перспективною, зробив коло на початку Соборної та повернувся на площу Героїв Майдану для демонстрації своєї техніки всі бажаючим, дав старт концертній програмі. Виступ «ЕFIRу» був свого роду розігрівом, вперше на сцені виступив новий гурт з Кропивницького «UP&UP», вокалісти якого були напрочуд багатогранними у музичних жанрах. Вже заведений натовп на площі насолодився і старими хітами початку 90-х у новому виконанні від «Garage Band», і фінальною піснею про Кропивницький, яка підвела меломанів під виступ гостей свята – гурт «Антитіла».

В цілому свято вдалося. На жаль, ідеального не буває нічого, а все святкове має колись завершитись. Але те, що на хвилі мистецького фестивалю містяни продовжують жадати видовищ, не може не тішити. А тому у нас є майбутнє – не  хлібом єдиним…

Максим ГУЦАЛЮК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here