ВИРОЩУВАННЯ ЛІСІВ У СТЕПАХ КІРОВОГРАДЩИНИ ЗАЛИШАЄТЬСЯ В ПРІОРИТЕТІ

0
353
views

Про це розповіла начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко.

— Наталіє Олександрівно, День працівника лісу для лісівників не лише свято, а й нагода підбити професійні підсумки, досягнуті спільними зусиллями. Для обласного управління 2017 рік – це…

— Підбивати підсумки року ще рано, але вже зараз можна говорити про те, що лісівники нашої області гідно справляються зі своїми обов’язками та поставленими завданнями.

Під час весняної лісокультурної кампанії було створено 602,5 гектара лісових культур, у т. ч. 137,5 гектара нових лісів. Також закладено плантації новорічних ялинок загальною площею 14,5 гектара для подальшого забезпечення жителів Кіровоградської та сусідніх областей лісовими красунями в передноворічний період.

З початку року реалізовано 40,7 тисячі штук саджанців декоративних порід на загальну суму 1 млн.757 тис. грн.

Своїми силами підприємства реконструювали у 2017 році близько семи кілометрів лісових доріг.

Порівняно з минулим роком помітно збільшилась середня заробітна плата, на даний час вона становить 11 284 гривні. Кіровоградщина займає третє місце за рівнем середньої зарплати серед лісогосподарських підприємств всієї країни, однак у двох лісгоспах – Долинському й Компаніївському – працівники отримують зарплату набагато нижчу, ніж середня по обласному управлінню.

Майже на 20 відсотків зріс обсяг реалізованої продукції – до 151 млн. грн.

Два роки лісівники не отримують коштів з державного бюджету на ведення лісового господарства. Нинішнього року лісгоспи області покрили необхідні витрати в сумі 82,8 млн. грн. за рахунок власних коштів. Крім того підприємства сплатили до бюджетів усіх рівнів та єдиного соціального внеску 64 млн. грн.

Позитивно позначається на результатах налагоджена взаємодія з місцевою владою. На виконання регіональної екологічної програми «Ліси Кіровоградщини» на 2016-2020 рр. цьогоріч із місцевих бюджетів лісгоспи отримали 1 млн. 117 тис. грн.

— Управління великим колективом, а тим більше цілою галуззю на рівні області не обходиться без певних проблем. Що турбує вас як керівника і лісівника, у першу чергу, а також депутата обласної ради?

—  Проблемних питань існує чимало. Найгостріше з них це розмір заробітної плати працівників південних лісгоспів. Важка праця лісівника повинна гідно оплачуватися. Але наші підприємства перебувають у нерівних можливостях по доступу на їх території до лісосировинних ресурсів. Отже існують суттєві відмінності в рівні заробітної плати.

Зі свого боку я докладатиму усіх зусиль, аби ситуація змінювалась і південні підприємства могли забезпечити поліпшення добробуту членів трудових колективів.

Після введення в дію змін до Санітарних правил лісівники відчули, як ускладнилась робота по виконанню санітарних оздоровчих заходів. Нинішнього літа від буревіїв постраждали Оникіївський, Голованівський лісгоспи і ДСДЛ центр «Веселі Боковеньки». Найбільші збитки нанесено ландшафтному заказнику «Зелена Брама». За новими правилами оперативно приступити до ліквідації наслідків стихії в об’єктах ПЗФ неможливо – потрібна низка дозволів, отримання яких займає багато часу. До речі, за цей рік внаслідок дії змін заготівля деревини в області зменшилась на третину.

Нині багато говорять про реформування лісового господарства. Я відстоюю позицію, що, дбаючи про інтереси держави, не можна руйнувати лісову галузь. Система працює результативно й виконує поставлені завдання. А якщо й існують якісь проблемні питання, їх необхідно вирішувати на місцях, причому невідкладно. Замість впровадження змін, які можуть виявитися недоцільними, потрібно піднімати імідж галузі шляхом забезпечення прозорості у діяльності, інформування громадськості щодо проведення лісівничих заходів, роботи з учнівською молоддю і т. ін.

З обранням мене депутатом обласної ради до кола питань, над вирішенням яких доводиться працювати в обласному управлінні, додалися й інтереси місцевої громади. Серед цих людей багато працівників лісового господарства та членів їх сімей. У своїх зверненнях громадяни порушують досить різні питання, але в основному вони  стосуються життєзабезпечення та соціального захисту. Я намагаюсь допомогти людям у розв’язанні їхніх проблем. Під час пленарних засідань сесій обласної ради відстоюю інтереси лісівників, зокрема щодо фінансування з місцевих бюджетів заходів, передбачених програмою «Ліси Кіровоградщини».

— Повертаємось до виробничих справ. Чи зіштовхнулась лісова охорона цьогоріч із проблемою пожеж?

– На жаль, утримати статистику по пожежах на нулі, як минулого року, нам не вдалося, але маємо один з найнижчих показників по країні. Для попередження та своєчасного виявлення загорянь працівники лісової охорони докладають усіх зусиль. Проводиться значна робота по протипожежному облаштуванню лісових масивів, оновленню пунктів протипожежного інвентарю, моніториться пожежна обстановка у лісах за допомогою систем відеоспостереження, налагоджена профілактична робота з громадянами й тісна співпраця з органами Державної служби з надзвичайних ситуацій.

— Як щодо зміцнення технічної бази підрозділів?

– За рахунок власних коштів підприємств парк машин поповнився трактором МТЗ і двома автомобілями ВАЗ. Також придбано три трелювальних пристрої, п’ять одиниць ґрунтообробного обладнання. Усього закуплено 40 одиниць техніки та обладнання на загальну суму понад півтора мільйона гривень. Разом з тим лісгоспам потрібно постійно  поновлювати свою технічну базу, зважаючи на значний термін її експлуатації. Скажімо, великоваговим автомобілям, які обслуговують підприємства, у 80 відсотках випадків уже понад 10 років.

— Ви завжди відмічаєте, що у лісівників Кіровоградщини в пріоритеті збереження та примноження лісів. Чи залишаться ці завдання незмінними, оскільки коштів від держави на ці цілі не надходить?

 Якими б не були зміни в лісовій галузі країни, лісівники Кіровоградщини ніколи не будуть байдужими до долі лісу. Цієї весни лісовідновлювальні роботи в лісгоспах області проведено на площі 465 гектарів, новими лісами вкрилися 137,5 гектара. Під природне поновлення залишено площу 47,7 гектара. Догляди за лісовими культурами проведено на площі 6 076 гектарів, у т.ч. доглянуто 2 141 гектар нових лісів. Цифри говорять самі за себе. І до речі, Кіровоградська область займає четверте місце за об’ємом створення нових лісів.

— Яких цілей планується досягти в лісовому господарстві області в найближчій перспективі?

 Нинишнього року в області розпочато сертифікацію лісів. Першими приступили до роботи й отримали міжнародний сертифікат за системою FSC® у Чорноліському лісгоспі. На стадії підготовки до проведення наглядового аудиту – Голованівський, Олександрівський та Оникіївський лісгоспи. Сертифікація дає змогу заявити про прозорість і відповідність ведення лісового господарста встановленим міжнародним стандартам. І тому лісівники нашого регіону продожуватимуть роботу в цьому напрямку.

Особливу увагу приділятимемо вжиттю заходів по захисту лісового фонду області від пожеж, різного роду шкідників та хвороб, охороні лісових насаджень від самовільних рубок.

З нагоди професійного свята бажаю, щоб імідж нашої галузі зростав, щоб лісова громада Кіровоградщини відчувала впевненість у завтрашньому дні. І, безумовно, висловлюю щиру вдячність колегам та ветеранам галузі, юним лісівникам за нашу спільну роботу, адже ми всі разом є рушійною силою змін.

Прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here