«КІРОВОГРАДСЬКИЙ ГОЙЯ»

0
1913
views

Під такою назвою в обласному художньому музеї розгорнуто виставку, присвячену світлій пам’яті унікального та самобутнього художника-земляка, члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна Володимира Васильовича Кир’янова.

Творчий потенціал, невтомна праця та Богом даний талант підняли цього генія над життєвою метушнею, зробивши одним з кращих графіків сучасної України. Його мистецтво ніколи і нікого не залишало байдужим, завжди викликаючи шквал емоцій та численні запитання, мета яких – розгадати філософську сутність творів митця.

Творчий ентузіазм і фантазія, невтомна праця і постійне самовдосконалення зробили Володимира Кир’янова яскравим представником української мистецької еліти, відомого далеко за межами нашого краю, чий незаперечний талант був офіційно підтверджений у 1992 році статусом члена Національної спілки художників України. Художник завжди був незмінним учасником численних виставок обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів, серед яких – ІV виставка книжкової графіки «Художник і книга» (місто Київ, 1983), міжнародне бієнале «Імпреза-89», «Імпреза-91» (місто Івано-Франківськ), виставка художників у рамках Року культури України в Росії (місто Москва, 2002). Як художник-ілюстратор Володимир Кир’янов співробітничав з видавництвами місцевого, всеукраїнського та міжнародного рівнів. Йому пощастило брати участь в оформленні першого в Україні видання віршів репресованого за сталінських часів поета Осипа Мандельштама, виданого на початку 90-х мізерним накладом.

А ще Володимир Васильович відомий як автор численних карикатур та гумористичних малюнків, що були презентовані майже у всіх кіровоградських друкованих виданнях.

Представлені на виставці твори дають повне уявлення про масштаб  таланту та специфічний дотепний гумор Володимира Васильовича, його філософсько-іронічне сприйняття життя, літературних сюжетів тощо. Серед таких робіт – декілька ілюстрацій до повісті Миколи Гоголя «Як посварились Іван Іванович з Іваном Никифоровичем» (1983), малюнки «Лісоповал» (1986), «Пацюки» (1988), «Свято драбини» (1990), «Князь Потьомкін» (2000), «Фортеця Святої Єлисавети» (2001), «Митець» (2002), «Смуток сходів» (2006).

Справжньою окрасою виставки стала картина «Портрет художника Володимира Кир’янова» (1969) у виконанні іншого славнозвісного кіровоградського художника Володимира Федорова.

Олег ЮРЧЕНКО, 

Микола ПРАВДА,

співробітники відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here