МІЖНАРОДНА КІРОВОГРАДЩИНА: БІЗНЕС БЕЗ ГМО ТА ДИТЯЧІ МАЛЮНКИ

0
1911
views

Минулий тиждень відзначився для Кіровоградщини яскравими подіями та цікавими іноземними гостями – посприяло в цьому й проведення в Кропивницькому міжнародної агропромислової виставки «AgroExpo – 2017».

Китайська Народна Республіка: екопродукція та малюнки

У лютому цього року в обласній держадміністрації зустрічали делегацію із міста Сюйчжоу провінції Цзянсу Китайської Народної Республіки. Це був далеко не перший візит делегацій з КНР до Кіровоградщини: міжнародна співпраця між Сюйчжоу та Кіровоградщиною триває ще з 1996 року і вже у 2017 році 10% експорту області здійснюється саме в Китай. Тож на початку 2017-го представники КНР заявили про намір інвестувати в кіровоградське рослинництво і відвідали приватні підприємства та фермерські господарства. Та не лише налагодженням ділової співпраці в аграрному секторі відзначилася та зустріч: представники міста Сюйчжоу тоді зібрали малюнки маленьких мешканців Кіровоградщини для участі у Міжнародному конкурсі живопису серед молодих художників «Цзянсу – 2017», що проходить у Нанкіні провінції Цзянсу КНР серед міст-побратимів цього міста з усього світу. Учасниками конкурсу стали вихованці народних художніх колективів студії образотворчого мистецтва «Соняшник» і студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості».

Минулого тижня делегація Китайської Народної Республіки знову завітала до Кіровоградщини вже з результатами міжнародного конкурсу молодих художників. На зустріч з китайцями були запрошені і вихованці КОЦДЮТ, які отримали почесні грамоти КНР, а ось наша землячка Діана Кореліна завоювала перше місце в цьому конкурсі. Щодо бізнесових питань, то вони стосувалися аграрної сфери. Під час зустрічі голова ОДА Сергій Кузьменко зауважив, що співпраця з КНР набирає обертів і наразі експорт до Китаю з Кіровоградщини сягає вже 22%. Це і не дивно: наша продукція рослинництва є екологічно чистою, оскільки в аграрному секторі не використовується генна інженерія. «Ми, як представники влади, маємо дати можливість місцевому бізнесу розвиватися, в тому числі й налагоджувати співпрацю з іноземними партнерами», – підкреслив Сергій Кузьменко.

В свою чергу представник мерії Сюйчжоу Сяо Чен висловив надію, що делегація з Кіровоградщини візьме участь у ХХ Міжнародному інвестиційному форумі, що проходитиме в Сюйчжоу вже на початку листопада.

Республіка Корея: аграрні культури та наука

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу вже вдруге відвідав цьогоріч Кіровоградщину. Спочатку він став гостем області в рамках велокаравану дружби «Україна – Корея», маршрут якого пролягав через всю Україну. А вдруге завітав до Кіровоградської облдержадміністрації після участі у форумі «Центральноукраїнський інвестиційний день» та секційному засіданні «Інвестиції: досвід та перспективи для партнерства», який відбувся в рамках AgroExpo-2017. Пан Лі Янг-Гу в свою чергу зауважив, що на Кіровоградщині потужний потенціал в розвитку рослинництва, але при цьому проблемою є невеликі заробітні плати у цій сфері та нерозвинена система теплиць, які можуть дати великий прибуток як у торгівлі в області, так і на експорт в інші країни. Крім аграрного виробництва, як запевнив Надзвичайний та Повноважний Посол, Республіка Корея зацікавлена у міжнародній співпраці з Кіровоградською областю між вищими навчальними закладами сільськогосподарського профілю. Адже саме в цій республіці розвинена технологія підвищення врожайності та раціонального використання водних ресурсів на поливних площах. В свою чергу Кіровоградщина може запропонувати великий експорт класичної натуральної кукурудзи та соняшникової олії, яка не містить ГМО, – на відміну від тієї продукції рослинництва, яку пропонують Республіці Кореї в інших країнах. Тож голова ОДА Сергій Кузьменко і Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу домовилися про розробку вже конкретних та економічно обрахованих проектів міжнародної співпраці.

Республіка Македонія: бізнес та історія

До вже знайомої йому Кіровоградщини минулого тижня прибув й Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі, який також не вперше бере участь у міжнародному форумі в рамках агропромислової виставки «AgroExpo-2017». Під час зустрічі з представниками обласної та місцевої влади Кропивницького, яка пройшла в конференц-залі ОДА після міжнародного форуму, було обговорено нюанси та можливості співпраці двох країн. Так, очільник ОДА Сергій Кузьменко зазначив, що наразі вже діє Угода про зону вільної торгівлі з країнами ЄС і що ми відкриті для співпраці та розробки спільних взаємовигідних проектів.

 У свою чергу і Повноважний Посол Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі подякував за гостинність, а також розповів, що цьогоріч нарешті потрапив і до обласного краєзнавчого музею і був вражений давньою та багатою історією нашого краю. Також пан Столе Змейкоскі зауважив, що ринок двох країн наразі потребує аналізу, щоб виявити, чим вони можуть бути взаємовигідними. Він пообіцяв членам делегації з Кіровоградщини, яка має знову вирушити до Македонії, показати місцеві музеї.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here