РОБОТИ З ПІДГОТОВКИ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ОБ’ЄКТІВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ ПРАКТИЧНО ЗАВЕРШЕНО

0
1875
views
На цьому наголосила під час розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації директор департаменту житлово-комунального господарства Ольга Довжук, інформуючи про готовність господарського комплексу Кіровоградщини до роботи в осінньо-зимовий період 2017/2018 року.

За даними районних державних адміністрацій, міськвиконкомів та об’єднаних територіальних громад станом на сьогодні роботи з підготовки житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери практично завершено. У тепловому господарстві, зокрема, стовідсотково підготовлені котельні (396), теплові мережі (400,7 кілометра), теплові пункти (66).
Ольга Довжук нагадала, що основний документ, який визначає готовність теплового господарства до роботи в осінньо-зимовий період – це акт готовності, підписаний у Державній інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Кіровоградській області. Відповідно до Правил підготовки теплового господарства, він повинен бути підписаний щорічно до 25 вересня.
На сьогоднішній ранок акти готовності своїх теплових господарств отримали в повному складі заклади соціальної сфери та 19 теплопостачальних підприємств області із 21. Два підприємства – МКП “Дім Бобринець” та ТОВ “Захід-Схід-Енерго” з Олександрії (останнє опалює 5 міських закладів освіти та центральну районну лікарню) – звернулися до Державної інспекції із порушенням визначених законодавством термінів. А тому, наголосила керівник департаменту, органам місцевого самоврядування (Бобринецькій районній раді та Олександрійській міській раді) необхідно вжити заходів щодо приведення роботи зазначених підприємств до вимог чинного законодавства та обов’язкового отримання ними актів готовності до початку опалювального сезону.
Щодо твердого палива, то при нормативній потребі заготівлі (до початку сезону) 40% палива від загальної кількості, необхідної на весь опалювальний період, закладами соціальної сфери та теплопостачальними підприємствами фактично вже зараз заготовлено 100% від потреби вугілля (14,7 тисячі тонн) і дров (10,3 тисячі складо/метрів та більше 60% (3,5 тисячі тонн) альтернативних видів палива.
Стабільно проблемним, за словами Ольги Довжук, залишається питання розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ. Протягом поточного року його спожито в обсязі 45 млн кубометрів на суму 268 мільйонів гривень. Станом на 21 вересня сплачено 284,6 мільйона гривень (106%). Разом з тим майже половину цієї суми (130 мільйонів гривень) зараховано на погашення заборгованості минулих років і лише 154,7 мільйона гривень – як плата за 2017 рік. Тому рівень поточних розрахунків за газ підприємствами ТКЕ становить 57,7% і це нижче від середнього показника в Україні – 67%.
За великим рахунком, тягнуть донизу область у сфері розрахунків 2 кропивницькі підприємства – КП “Теплоенергетик” (22% сплати) та ДП “Кіровоградтепло” ТОВ “ЦНТІ УНГА” (40%). Разом з тим, значно кращий рівень розрахунків мають СП ТОВ “Світловодськпобут” (85%) та КП “Теплокомуненерго” з міста Олександрії (77%). А два підприємства – КП “Власівські мережі” та КП “Долинський міськкомунгосп” розрахувалися на 100%, тобто не мають жодної копійки боргів.
Загальна сума боргу за газ, спожитий теплопостачальними підприємствами, з урахуванням боргів минулих років, становить 416,3 мільйона гривень, у тому числі заборгованість 2017 року – майже 113 мільйонів.
На сьогодні всі підприємства отримали від НАК “Нафтогаз України” договори на постачання природного газу, але не менш важливим для початку опалювального сезону та його стабільного проходження є отримання номінацій (лімітів споживання газу), а це можливо лише за умови доведення оплати за вже спожитий природний газ до рівня 90%.
Ольга Довжук повідомила, що нинішнього року в державному бюджеті для Кіровоградської області, відповідно до постанови Уряду від 18 травня ц.р. № 332, передбачено 23,639 мільйона гривень субвенції на погашення заборгованості з різниці у тарифах (при цьому левова частка – 16,547 мільйона – зі спеціального фонду держбюджету). На сьогодні підприємствами комунальної теплоенергетики області укладено договори на проведення взаєморозрахунків на загальну суму майже 7 мільйонів гривень, у тому числі на погашення кредиторської заборгованості за спожитий природний газ на суму 3,6 мільйона.
Разом з тим, на даний час є проблема з проведенням розрахунків по спеціальному фонду державного бюджету. Розуміючи надважливість вирішення цієї проблеми, Міністерство регіонального розвитку, містобудування та житлово-комунального господарства працює над внесенням змін до вищезазначеної постанови Уряду, що дасть можливість використати кошти субвенції в повному обсязі.
Крім того, почав працювати механізм, передбачений Законом України № 1730-VIII від 3 листопада 2016 року “Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних підприємств та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії”.
Мінрегіоном України, зазначила Ольга Довжук, сформовано реєстр підприємств, що матимуть можливість реструктуризувати заборгованість за електроенергію та природний газ і при цьому списати суми нарахованих на заборгованість пені та штрафних санкцій.
До реєстру Мінрегіону включено 6 підприємств області, але є певні нюанси. Законом передбачено, що комунальні підприємства, які укладають договір реструктуризації, повинні надати кредитору гарантії органу місцевого самоврядування. На сьогодні таких гарантій не надали Кіровоградська міська рада та Смолінська селищна рада Маловисківського району (відповідні рішення сесій відсутні). Тож це питання слід терміново вирішувати, адже Законом на укладання договору відведено лише 3 місяці після включення до реєстру, після чого, у разі ненадання гарантій, підприємства будуть з нього вилучені.
– Все це – заходи, які передбачені державою для покращення фінансового стану комунальних підприємств, – підкреслила керівник департаменту житлово-комунального господарства. – Але всім зрозуміло, що стан оплати підприємствами теплокомуненерго за спожитий природний газ прямо залежить від сплати споживачами за отримане тепло.
Хоча статистика розрахунків за 8 місяців року нібито втішна: рівень сплати за послуги з централізованого опалення становить 114,8%, у тому числі сплати населенням – 114,9%, однак борги станом на 1 вересня залишаються дуже значними. Загальна сума – 108 мільйонів гривень, з них заборгованість населення – 78,5 мільйона.
Крім того, 5,4 мільйона гривень заборгували заклади, що фінансуються з державного бюджету, 4,6 мільйона гривень – з місцевих бюджетів. Щодо місцевих, то найбільший борг перед теплопостачальниками мають бюджетні установи міст Кропивницького (майже 3 мільйони гривень) й Олександрії (1,6 мільйона гривень).
Підсумовуючи аналіз ситуації у тепловому господарстві, Ольга Довжук наголосила, що питання отримання лімітів споживання газу – одне з найбільш проблемних для підприємств, які мають значні борги перед НАК “Нафтогаз України”. А тому органи місцевого самоврядування, і в першу чергу міста Кропивницького, повинні якнайшвидше долучитися до врегулювання даного питання.
Джерело: http://www.kr-admin.gov.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here