ТРИ МІСЯЦІ ЗА НОВИМИ ПРАВИЛАМИ: ЯК ПРАЦЮЄ БУДІВЕЛЬНИЙ РИНОК УКРАЇНИ СЬОГОДНІ

0
1722
views

За досить незначний час роботи будівельного ринку за оновленим законодавством у галузі вже спостерігаються якісні практичні зміни, а саме – пожвавлення будівництва об’єктів малого та середнього бізнесу, а також зменшення появи нових самочинних будівництв.

Про це у інтерв’ю інтернет-виданню ABCnews розповів Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев.

За його словами, за сім місяців поточного року Держархбудінспекцією опрацьовано на 20% більше дозвільних документів, ніж у січні-липні 2016-го. На 15% збільшилась кількість об’єктів малого підприємництва – що будуються та введених в експлуатацію.

Досягненню таких результатів сприяло, у тому числі, спрощення дозвільних процедур відповідно до Закону №1817. «Фактично законодавчі зміни перевели всі незначні об’єкти, що раніше будувалися на підставі декларацій, на більш просту та зрозумілу для громадян та підприємців процедуру – повідомлення, – зазначив Олексій Кудрявцев. – Раніше у замовників виникали постійні проблеми із заповненням декларацій про початок виконання будівельних робіт: незважаючи на консультативну підтримку, як правило, з першого разу подати декларацію не вдавалося – через численні технічні помилки її повертали на доопрацювання. Сьогодні чинне законодавство забороняє відмови у реєстрації чи повернення на доопрацювання повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Головною умовою оформлення таких документів є наявність прав власності чи користування земельною ділянкою, будівельного паспорта чи містобудівних умов і обмежень та проектної документації».

Голова Держархбудінспекції наголосив, що сьогоднішня позиція держави у роботі з громадянами та малим бізнесом у містобудуванні принципова – подавши документи, особа повинна мати можливість вже на наступний день розпочати будівництво.

Ще одним із важливих кроків до спрощення дозвільних процедур у будівництві стало електронне урядування: «У містобудуванні щомісяця ми відмічаємо тенденцію до збільшення кількості користувачів е-сервісами. Так, за три останніх роки вже понад 2,6 тис. об’єктів розпочато або введено в експлуатацію через електронні системи. Це якраз, приватна забудова, малоквартирні будинки, адміністративно-побутові будівлі малого та середнього бізнесу. Тобто, категорія, яка об’єднує 80% усього будівництва в Україні», – розповів Олексій Кудрявцев та відзначив, що найбільше наразі користуються електронними послугами у Київській та Львівській областях.

Саме ці законодавчі та практичні заходи по оптимізації дозвільних процедур, їх доступність в режимі онлайн стали одними з факторів до зменшення кількості самочинних індивідуальних будівництв та незаконних споруджень об’єктів малого та середнього підприємництва.

Крім того, Олексій Кудрявцев зауважив, що новий порядок оформлення дозвільних документів за класом наслідків (незначний, середній, значний), а не за категорією складності об’єкта будівництва, став дієвим механізмом для запобігання порушень з боку забудовників. У результаті недобросовісні забудовники більше не мають можливості занижувати категорію складності та, користуючись декларативним принципом, подавати недостовірну інформацію. Цей механізм вже демонструє позитивні результати.

Прес-служба ДАБІ України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here