ЗАВДЯКИ ОБОВ’ЯЗКОВИМ ОБСТЕЖЕННЯМ У КРОПИВНИЦЬКОМУ СТАЛИ РІДШЕ ДІАГНОСТУВАТИ ЗАНЕДБАНІ ФОРМИ РАКУ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛОЗИ

0
1875
views

Завдяки введенню обов’язкового скринінгового обстеження щитовидної залози у всіх пацієнтів, які звертаються за медичною допомогою до кропивницьких лікувально-профілактичних закладів, у місті вдалось утричі зменшити показник занедбаності раку щитовидної залози. 

Скринінгове обстеження було запроваджене у 2017 році через високі показники, що зафіксували минулого року. У 2016-му занедбані форми раку щитовидної залози діагностували 57,7%пацієнтам, які звертались до лікарів зі скаргами на роботу залози.Упродовж 2017 року лікарі кропивницьких амублаторій направляли усіх пацієнтів на обстеження щитовидної залози.

Внаслідок проведеної роботи, показник занедбаності за І півріччя зменшився утричі – до 19,4 %. Показник виявлення раку щитовидної залози протягом поточного року при профоглядах населення склав 32,3%. Водночас статистика свідчить, що кількість пацієнтів, у яких рак щитоподібної залози діагностується у важких стадіях, доволі високий. І це, наголошують лікарі, зумовлено тим, що пацієнти нерегулярно проходять профілактичні огляди і невчасно звертаються за медичною допомогою.

Окрім того у лікувально-профілактичних закладах також було введено обов’язкове скринінгове обстеження чоловіків на наявність раку передміхурової залози. Обстеження проводяться урологами в оглядових кабінетахяк в амбулаторних, так і в стаціонарних лікувальних закладах комунальної власності міста. Протягом 2017 року завдяки даному напрямку роботи показник виявлення хвороби при профоглядах збільшився з 25 до 32,4% . Кількість виявлених занедбаних випадків захворювання у чоловіків, які звертались за медичною допомогою, зменшилась з 30,6 до 20,6%.

Водночас лікарі фіксують зростання показника захворюваності на онкологічну патологію по місту, у порівнянні з минулим роком. Показник охоплення населення онкологічними хворобами з 266,8 зріс до 277,9 на 100 тис населення. Однак, враховуючи зростання показника охоплення населення онкопрофоглядами та проведену роботу по огляду хворих, що не зверталися за медичною допомогою 3 та більше років, в управлінні охорони здоров’я міської ради роблять висновок, що збільшення захворюваності є наслідком покращення виявлення онкохвороб серед населення.

Останнє пов’язано з тим, що в містівелика увага приділялася підвищенню рівня знань лікарів кропивницьких медзакладів з питань онкології, зокрема ранньої діагностики візуальних форм раку. Цьогоріч для них було проведено два професійно орієнтовані семінари з профілактики, клініки, діагностики та алгоритму дій лікаря при підозрі або виявленні візуальних форм раку для лікарів первинної ланки та тематичний семінар з клініки, діагностики та скерування пацієнтів з підозрою або виявленими колоректальним раком та раком шийки матки для спеціалістів другого рівня надання медичної допомоги. Лікарі міста брали активну участь в семінарах, нарадах з питань онкології, засіданнях міської протиракової комісії.

Джерело: http://uozkmr.kr.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here