ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК: ЯК І НАВІЩО?

0
3273
views

Професійний розвиток – процес, що вимагає постійних зусиль, прагнення до вдосконалення і розвитку. Він вимагає від людини цілеспрямованої активної діяльності. Питання в тому, заради чого люди прагнуть розвиватися професійно? Розвиток заради розвитку?

Чи це є внеском у своє майбутнє і додатковими можливостями для кар’єрного зростання? HeadHunter Україна дізнався, що думають з цього приводу українці, і в чому проявляється їхній професійний розвиток.

Вважається, що професійний розвиток – це процес, у результаті якого фахівцю вдається не тільки зберегти, а й поліпшити якість своїх професійних навичок та вмінь. У сучасному світі, що швидко розвивається, неможливо стати професіоналом одразу і в один момент. Щоб залишатися затребуваним, конкурентним і високооплачуваним фахівцем на ринку праці, потрібен постійний професійний розвиток. І стосується це всіх сфер діяльності.

У процесі опитування з’ясувалося, що більшість респондентів займається професійним розвитком – таких 85%. Слід зазначити, йдеться про саморозвиток у вільний від роботи час, що передбачає певну внутрішню мотивацію і готовність приділити особистий час професійному зростанню.

Якщо говорити про те, якими саме способами підвищують свої знання українці й яким методам у професійному розвитку віддають перевагу, то більшість, а саме 62% опитаних, зазначили, що вони постійно читають професійну літературу. Майже половина використовує для свого профрозвитку онлайн-курси, доступні в Інтернеті, і таким чином удосконалюється. Для 40% відвідування семінарів і конференцій за професійним спрямуванням також є способом розвитку.

Результати опитування свідчать про те, що респонденти схильні отримувати професійну інформацію різними способами. Серед іншого, це також дає змогу регулювати темпи свого розвитку й обсяг отримуваних даних. Як робота з книгами, так і онлайн-курси передбачають можливість розподіляти свій час у відносно зручному форматі.

Відвідування семінарів і конференцій також досить популярне, проте воно передбачає заздалегідь заплановані й анонсовані заходи.

Пріоритет можливості регулювання власного графіка досить логічний, адже йдеться про професійний розвиток у вільний час. І тут йому доводиться конкурувати з іншими завданнями і цілями, в тому числі й особистого характеру.

Однак більша частина респондентів усе-таки приділяє час для свого профрозвитку.

Залишається запитання – для чого? З якою метою українці готові тримати руку на пульсі розвитку  та трансформації своєї професійної сфери? Респонденти відповідають на нього таким чином:

  • 66% – хочуть бути професіоналами у своїй діяльності;
  • 17% – намагаються розвиватися, тому що планують змінити місце роботи;
  • і ще 17% – хочуть отримати підвищення.

На перший погляд, варіант відповіді, який вибрали більшість респондентів, здавалося б, підтверджує припущення про «розвиток заради розвитку». Однак насправді мотивація «хочу стати професіоналом у своїй діяльності» означає можливість бути постійно затребуваним на ринку праці, конкурувати за найбільш високу заробітну плату і мати певний статус. Ці три складові є доволі привабливими, саме тому серед багатьох інших важливих справ люди все-таки знаходять час для професійного розвитку.

І роботодавці часто зазначають у вакансіях, як очікуване від претендентів на працевлаштування, готовність вчитися. 5 soft-skills: які і де потрібні?

У одному з визначень професійного розвитку говориться, що це систематичне підкріплення, вдосконалення і розширення спектру знань, розвиток особистих якостей, необхідних для освоєння нових професійних знань і навичок, потрібних для виконання обов’язків протягом усієї трудової діяльності.

Якщо професійний розвиток – це не формальність, а спосіб мислення, то реалізувати себе на ринку праці буде набагато простіше.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у серпні-вересні 2017 року. В опитуванні взяло участь 940 респондентів з різних регіонів України.

Джерело: hh.ua!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here