СЕРГІЙ КУЗЬМЕНКО: ЯКЩО НА ВУЛИЦІ ХОЛОДНО, НЕ ПОТРІБНО ЧЕКАТИ 15 ЖОВТНЯ, А СЛІД ВМИКАТИ КОТЕЛЬНІ І ПОДАВАТИ ТЕПЛО У ШКОЛИ, ЛІКАРНІ, ДИТСАДКИ

0
839
views
На цьому наголосив сьогодні на апаратній нараді голова обласної державної адміністрації, зазначивши, що минулого четверга на засіданні колегії, де розглядалося питання про стан підготовки області до роботи в осінньо-зимовий період, від жодної з територій не пролунало якихось застережень щодо неготовності до опалювального сезону.

А значить: у містах і районах, в об’єднаних територіальних громадах з цим все гаразд. Зважаючи ж на те, що маємо вже досить холодну погоду, приморозки, не потрібно чекати 15 жовтня чи якоїсь іншої дати, а необхідно вмикати котельні, протоплювати приміщення, подавати тепло у шкільні, дошкільні, медичні заклади, аби всі, хто там перебуває, спокійно навчалися, працювали, лікувалися. Щоб температурний режим у цих приміщеннях відповідав санітарним вимогам.
З огляду на це, Сергій Кузьменко доручив керівникам відповідних департаментів облдержадміністрації разом з керівниками міст і районів відслідковувати температурні показники в дитячих садках, школах, лікарнях: там має бути забезпечено комфортні умови.
– Я не випадково витрачаю чимало часу на це питання, – зазначив він. – Ще раз хочу наголосити і звертаю увагу всіх, хто відповідальний за цей напрямок: кожен із вас має якісно виконувати свою роботу. Дуже сподіваюся, що в нинішньому році випадків, коли мені будуть розповідати, що в нас пориви, в нас недостатній тиск у мережі, тому тепло не доходить до житла, школи чи лікарні – не буде.
Голова облдержадміністрації також повідомив, що вчора під керівництвом Віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка відбулася селекторна нарада, на якій йшлося про те, наскільки країна готова до того, щоб планово, а не в авральному порядку ввійти в опалювальний сезон.
Питання це дуже непросте. Адже важливою в даному випадку є не лише технічна складова (якість підготовки котельного та іншого обладнання, тепломереж, забезпеченість підприємств трубами, технікою тощо). Не менш важливим є і фінансовий аспект, оскільки в умовах, коли наявні тарифи не завжди покривають витрати теплогенеруючих підприємств на виробництво та подачу тепла споживачам, постає питання недостатності коштів і, як наслідок, заборгованості підприємств за природний газ перед НАК “Нафтогаз України”.
Як повідомив Віце-прем’єр-міністр України, Урядом в плановому порядку відпрацьовано заходи щодо вирішення цієї проблеми. Прийнятим законом передбачено реструктуризацію боргів підприємств теплоенергетики за наявності гарантій органів місцевого самоврядування (такі рішення приймаються на сесіях рад). У разі їх прийняття НАК “Нафтогаз України” підписує з теплогенеруючими підприємствами договори для того, щоб вони своєчасно отримали природний газ, а споживачі своєчасно отримали тепло в своїх оселях чи закладах і установах.
У зв’язку з цим, Сергій Кузьменко звернув увагу керівників територій, для яких ця проблема є актуальною, на необхідність отримання таких гарантій. Дане питання, зокрема, має бути розглянуте на сесії міської ради у Кропивницькому: тут і комунальне підприємство і підприємство-орендар мають чималі суми боргу за вже використаний природний газ.

Джерело: http://www.kr-admin.gov.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here