ПРОЦЕСУАЛЬНІ КОДЕКСИ УХВАЛЕНО: ЩО НОВОГО?

0
339
views

3 жовтня відбулася історична та довгоочікувана подія – Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект № 6232 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

Перед ухваленням закону парламент упродовж 7 пленарних днів розглянув 4383 поправки до закону.

Текст законопроекту зайняв більш ніж 800 сторінок та поділений на 5 окремих документів.

Закон запроваджує більшу кількість механізмів запобігання зловживанню процесуальними правами з боку сторін, зокрема передбачає можливість автоматизованого арешту коштів із метою підвищення ефективності виконання судових рішень.

Метою закону є позбавлення від неналежного розгляду судових справ, зокрема, формального ставлення до конституційних принципів судочинства, в тому числі змагальності сторін, недостатньої послідовності правозастосовної практики, неузгодженості розмежування юрисдикції судів, надмірної тривалості прав через майже необмежені можливості перегляду рішень, абсолютизації принципу поширення юрисдикції судів на всі правовідносини тощо.

Закон регулює питання діяльності нового Верховного Суду як єдиної касаційної інстанції в Україні.
У системі господарського судочинства діятиме Вищий суд із питань інтелектуальної власності.

Закон також передбачає запровадження “електронного суду” – функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. «Електронний суд» здійснює обмін документами між судом та учасниками судового процесу у електронному вигляді, розгляд справ за участю учасників процесу у режимі відеоконференції. Суд може направляти судові рішення, повістки та інші процесуальні документи учасникам судового процесу на їхні електронні адреси.

Згідно з новою редакцією Цивільного процесуального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення, відповідача, третю особу, свідка, місце проживання, місцезнаходження або роботи якої невідоме, викликатимуть до суду через оголошення на офіційному веб-порталі Судової влади України.

За невиконання процесуальних обов’язків, зловживання процесуальними правами та інші порушення може бути накладено штраф.

Зміни до Кримінального кодексу передбачають кримінальну відповідальність за надання завідомо недостовірних або підроблених доказів суду. Такі дії визначено в окремий склад злочину.

“Ми завершили тритижневе обговорення цього законопроекту. Це найдовший законопроект в історії українського парламенту”, – зазначив спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

А ми, у свою чергу, сподіваємось на застосування новоприйнятих змін у судовій системі на забезпечення в Україні верховенства права, який нині є конституційним принципом.

Віктор Жданов

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here