ГОТОВНІСТЬ ДО ЗИМИ: ЧИ ПІДВИЩАТЬ ТАРИФИ?

0
1880
views

Зазвичай підготовка до зимового періоду викликає легку паніку у чиновників та працівників комунальних підприємств: то «неочікувано» випаде сніг, то прийдуть морози, коли мережа опалювання не перевірена та не готова. Та цьогоріч підготовка до зими на Кіровоградщині почалася навіть не влітку, а ще навесні. Саме тоді вже були затверджені  відповідні плани підготовчих робіт, а органи місцевого самоврядування своєчасно виділили кошти на проведення необхідних заходів. Тому під час розширеного засідання колегії облдержадміністрації, яке відбулося наприкінці минулого тижня, голова ОДА Сергій Кузьменко підкреслив, що господарський комплекс області готовий до роботи в осінньо-зимовий період. Але водночас він зауважив, що чиновники та посадовці мають проконтролювати  своєчасне укладання договорів місцевими теплопостачальними підприємствами на постачання природного газу в опалювальному періоді. Також під час колегії було наголошено, що слід продовжувати інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо змін у нарахуванні субсидії і можливості скористатися державною програмою, яка передбачає відшкодування частини суми кредитів, отриманих на енергоефективні заходи. Очільник області наголосив, що держава зацікавлена в тому, щоб 80% українців були середнім класом з високим рівнем доходу, які будуть в змозі самостійно сплачувати комунальні послуги. «Саме тоді, коли зарплати будуть достойними, а житло енергоефективним, люди матимуть змогу самостійно сплачувати за свої рахунки», – зауважив він.

В свою чергу директор департаменту інфраструктури та промисловості ОДА Олександр Корнюша розповів: дорожнє господарство готове до осінньо-зимового періоду, місцями навіть із запасом. Зокрема, наразі вже заготовлено 6,5 тисячі тонн технічної солі  в той час, як потреба складає 2,754 тисячі тонн. Також вже в наявності є 42 тисячі тонн піску від запланованих 67,2 тисячі, виготовлено 1720 метрів погонних снігозатримувальних щитів, що становить 78% від плану.

Директор департаменту житлово-комунального господарства Ольга Довжук повідомила, що цьогоріч у місцевих бюджетах області на капітальні ремонти житлового фонду передбачено 44,1 мільйона гривень, з яких вже використано 23,8 мільйона. При цьому було відремонтовано 84 ліфти та проведено експертне обстеження 46 ліфтів, приведено до ладу 363 опалювальні системи. Важливе питання, яке порушила під час засідання колегії Ольга Довжук, – встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги. Директор департаменту наголосила, що в області ліцензіатом Нацкомісії РЕКП лише одне підприємство в Кіровоградській області,  якому вона встановлює тариф , – ОКВП «Дніпро-Кіровоград». Всі інші тарифи на житлово-комунальні послуги в області визначають органи місцевого самоврядування. До обов’язків департаменту житлово-комунального господарства входить моніторинг встановлених тарифів та реагування на виявлені порушення. За словами Ольги Довжук, в департаменті діє окремий відділ, який займається питаннями тарифної політики, можна звертатись за консультаціями.

А тим часом…

Наразі в українському суспільстві активно обговорюється можливість чергового підвищення тарифів на газ для населення. Минулої п’ятниці віце-прем’єр – міністр Павло Розенко заявив: «На сьогодні є чітке рішення про те, що ціна на газ в цьому опалювальному сезоні підвищуватися не буде. І в Державному бюджеті України на 2018 рік закладена ціна на газ на рівні 2017 року». Також Павло Розенко зазначив, що немає жодних підстав для підвищення вартості житлово-комунальних послуг і немає жодних підстав говорити про розкручування інфляції в осінньо-зимовий період.

У свою чергу ВАТ «Кіровоградгаз» на офіційному сайті запропонував на розгляд споживачів і громадськості проект структури тарифу на послуги з розподілу природного газу на 2017 рік. Тариф за цими розрахунками має включати в себе планові матеріальні витрати, витрати на оплату праці, встановлення, ремонт та перевірку лічильників газу населенню, нарахування на зарплату, плату за експлуатацію держмайна, амортизаційні витрати та інше. На сайті вказано, що відкрите обговорення пропозицій щодо проекту змін структури тарифу на 2017 рік відбудеться 9 жовтня об 11.00 за адресою: м. Кропивницький, вул. Арсенія Тарковського, 67 (2-й поверх, актовий зал). Ті, хто хоче взяти участь у відкритому обговоренні, мають подати заявки не менш ніж за два робочі дні до проведення обговорення. Зауваження та пропозиції приймаються за цією ж адресою, а також на електронну скриньку mail@kirgas.com та за телефоном (0522)24-02-40. Кінцевий термін подання зауважень та пропозицій – 6 жовтня 2017 року.

Нагадаємо: ще у липні 2017 року НАК «Нафтогаз України», якому належить 51% акцій ВАТ «Кіровоградгазу», визнав роботу правління та наглядової ради незадовільною. У зв’язку з цим було припинено повноваження голови та членів правління і голови та членів наглядової ради «Кіровоградгазу» І.Вороніна, А.Фабрики, Ю.Величка, Е.Сабірова та С.Назаренка, а новим головою правління ВАТ «Кіровоградгаз» було обрано за результатами проведеного у 2016 році конкурсу Олександра Гладкого. Також слід зазначити, що наразі Головне управління Нацполіції в Кіровоградській області відкрило кримінальне провадження за фактом розкрадання 9,81 мільйона кубів газу посадовими та службовими особами ВАТ «Кіровоградгаз». Як заявив чинний керівник «Кіровоградгазу» Олександр Гладкий, в ході перевірки виявлено, що ще з 2009 року до білінгової системи «Gasolina» було внесено 384 фіктивних адреси, розташовані в містах та селах Кіровоградської області. При цьому за кожною неіснуючою адресою було закріплено номер особового рахунку, що є фіктивним за обліком грошових коштів. Також Олександр Гладкий стверджує, що дії виконувались за вказівкою керівного складу служби обліку газу та заступників голови правління «Кіровоградгазу».

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here