БЮДЖЕТ–2018: ЩО ЧЕКАТИМЕ НА НАШІ ГАМАНЦІ

0
2025
views

Нещодавно уряд оприлюднив проект держбюджету на наступний рік. Одним з найпомітніших показників нового кошторису країни стало помітне збільшення мінімальної зарплатні. На головні питання про бюджет-2018 на прохання «НС» для наших читачів відповів державний секретар Міністерства фінансів України Євген Капінус.

– Бюджетний процес-2018 у розпалі. Розкажіть, будь ласка, чим він відрізняється від попередніх?

– Хотів би почати з того, що ми уже протягом двох років працюємо, щоб зробити бюджетний процес максимально відкритим. Вже другий рік поспіль подаємо бюджет вчасно, щоб всі мали можливість з ним ознайомитися та обговорити. Це важливо для нас, оскільки своєчасне подання бюджету-2018 додає прозорості бюджетному процесу і сприяє підвищенню рівня довіри, а учасникам процесу додає відповідальності за якість прийнятого документа.

Окрім того, бюджет–2018 є бюджетом розвитку, адже він сформований на реальних показниках і закладає фінансування всіх основних реформ, важливих для суспільства.

Найважливіша відмінність – це запровадження середньострокового бюджетного планування. Цього року ми розробили бюджет на основі середньострокової бюджетної резолюції. Цього в Україні ще ніколи не робили, зазвичай планували тільки на один рік. Але ж жодна реформа, жодна зміна не відбувається так швидко, тому потрібно планувати витрати та доходи хоча б на три роки вперед. Це логічно, наприклад, завчасно планувати витрати в родині, так ось, це також логічно завчасно планувати витрати в державі, щоб на все вистачило грошей і щоб політика була передбачуваною.

Ми закладаємо план розвитку економіки країни на перспективу, тобто орієнтуємось на майбутнє, створюючи основу для проведення системних глибоких реформ.

Переваги «середньострочки» – це безперервність і наступність бюджетного процесу, передбачуваність бюджетної політики, ефективний розподіл державних ресурсів, посилення бюджетної дисципліни, контроль та ефективне управління державним боргом, дотримання чітких правил гри усіма учасниками бюджетного процесу, підвищення інвестиційної привабливості та поліпшення бізнес-клімату.

— Які основні пріоритети закладені в бюджеті-2018? Чи враховані в них реформи, які мають бути ухва-
лені парламентом найближчим часом? 

Бюджет містить чітко визначені пріоритети, які отримають належне фінансування. Тож ми визначили конкретні сфери, які отримають пріоритетну увагу та фінансування:

  • медицина,
  • освіта,
  • соціальна сфера,
  • оборона,
  • підтримка фермерів,
  • дороги,
  • децентралізація та ін.

Ми заклали в бюджет фінансування всіх основних реформ.

Це реформа медицини. Видатки на сферу охорони здоров’я збільшуються на 11%.

Реформа освіти. На 2018 рік видатки зведеного бюджету на освіту збільшуються на 18%, що більше, ніж у 2017 році, майже на 34 млрд грн.

Пенсійна реформа. Ресурс на її проведення також уже передбачено в бюджеті на наступний рік. Обсяг асигнувань, що спрямовується до Пенсійного фонду, передбачено у сумі 141,3 млрд гривень.

Крім того, бюджет – 2018 забезпечить належне фінансування проведення реформи ДФС, пенітенціарної служби, держслужби.

— Чи можна сподіватися, що бюджет не буде під ялинку? Розкажіть детальніше щодо термінів, коли чекаєте на перше, друге читання.

Наразі ми працюємо з народними депутатами. Ми розраховуємо на конструктивний діалог і плідну співпрацю.

Щодо конкретних дат – ми сподіваємось, що все йтиме за планом. Держбюджет у першому читанні Верховна Рада має розглянути не пізніше 20 жовтня, а в цілому бюджет має бути прийнято до кінця листопада. Але тут найважливіше не строки, а робота з документом. Важливо, що ми подали його вчасно і всі зможуть з ним ознайомитися та попрацювати. Думаю, що згодом всі звикнуть до нової практики, що бюджет подається вчасно, і ми вийдемо на результат, коли вже на початку грудня країна матиме бюджет на наступний рік.

— Давайте поговоримо детальніше про пенсійну реформу. Чого очікувати?

Головна мета пенсійної реформи – це підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян шляхом запровадження єдиних правил визначення розмірів пенсійних виплат та осучаснення раніше призначених пенсій. Зокрема, реформа усуває дискримінацію за роком виходу на пенсію. З 1 жовтня пенсії будуть перераховані відповідно до зростання середньої заробітної плати. Такого перерахунку не здійснювали п’ять років. Тому розмір виплат за однакової кількості страхового стажу та заробітку у пенсіонерів, які вийшли на пенсію в різні роки, може відрізнятися в 2,5 раза. З 1 жовтня, а не з грудня, як передбачає закон про бюджет на 2017 р., очікується збільшення  мінімальної пенсії. Як результат – зростання виплат має торкнутися майже 9 млн з-поміж 12 млн пенсіонерів.

 Окрім того, передбачається автоматичний щорічний перерахунок пенсій залежно від зростання зарплат і інфляції.

Також з 1 жовтня буде скасовано  15-відсоткове зниження пенсій тим, хто продовжує працювати.

— Уряд обіцяє підвищення мінімальної заробітної плати. Чи насправді це так?

Так,  з 1 січня 2018 р. передбачається підвищення мінімальної заробітної плати до 3723 гривень (це +523 грн).

— Звідки знайти роботодавцю мінімальну заробітну плату в розмірі 3723 грн?

Так, питання не з легких. Проте подивимося з іншого боку. У нас наразі проблема з трудовою міграцією. Люди їдуть за кордон, де отримують значно вищі зарплати. Ми втрачаємо кваліфікованих працівників. Тому питання підвищення мінімальної заробітної плати є вкрай важливим та  потребує поступового вирішення.

У ході роботи над проектом бюджету-2018  ми  зустрічалися із представниками роботодавців та профспілок під час спільного засідання комітетів національної тристоронньої соціально-економічної ради, які підтримали недопущення дискримінації некваліфікованої праці.

— Який обсяг коштів передбачено на субсидії?

У проекті бюджету – 2018 ми передбачили майже 123 млрд грн на субсидії і допомогу тим, хто цього дійсно потребує. Ці видатки будуть спрямовані, зокрема:

  • адресні субсидії на оплату комунальних послуг – 55 млрд грн;
  • субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, тимчасової державної допомоги дітям та допомоги по догляду за інвалідами І чи ІІ групи (57,9 млрд грн);
  • допомога на купівлю твердого та рідкого пічного палива (2,7 млрд грн).

— Чи планується підвищення ставок податків, акцизів у 2018 році?

Законодавство передбачає, що уряд зобов’язаний щорічно до 1 червня вносити до парламенту законопроект щодо ставок оподаткування продукції з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції з акцизного, екологічного податків та рентної плати. Ми цього року подали відповідний законопроект.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here