ЧОРНІ «МІЧУРІНЦІ»

0
2093
views

Я часто пригадую кадри із чудового кінофільму за однойменним романом всесвітньо відомої Діни Рубіної «На сонячному боці вулиці». По безмежному конопляному полі мчить напівроздягнутий вершник зеленого кольору. Так збирали конопляний пилок.

Потім його ретельно зчищали з коня та людини і пускали в «діло». Отже, в Радянському Союзі наркотики, як і секс, все ж таки були…

Проте радянська влада уперто не помічала проблеми. За часів СРСР підступне зілля вирощували переважно південні республіки, починаючи з сонячного Узбекистану.

Зараз, на жаль, це стало справжньою пошестю і у нас на Україні, в тому числі на Кіровоградщині.

Коноплями займається хто завгодно і де завгодно. Вирощують навіть в міських квартирах! Плекають краще, ніж малу дитину: освітлення, добрива, вологість, температурний режим тощо.

Сприятливий український клімат дозволяє вирощувати зілля і на відкритих місцевостях. Звичайно, поліцейським додалось роботи. То там, то тут правоохоронці знаходять ділянки з коноплями, які потім знищують, а винуватців притягують до відповідальності. Ось такими горе-плантаторами виявились «герої» нашої розповіді.

Прямо скажемо, деякі правоохоронці, щоб покращити показники в роботі, інколи йдуть на службові хитрощі, особливо в сільській місцевості.

Беруть без докорів совісті бабку, яка виростила на городі грядку маку, і притягують її до адміністративної відповідальності, тобто займаються окозамилюванням. А от справжніх наркоділків, можливо, чомусь не помічають.

Боротьбою з виробниками наркотичного зілля займається окремий спецпідрозділ. Але коли мова йде про організовану злочинну групу, то до роботи підключають і карний розшук.

Ось чому, коли оперативний співробітник управління карного розшуку ГУНП в області Артем Болгарин в жовтні 2016 року отримав сигнал, що неподалік від смт Побужжя Голованівського району вирощують та розповсюджують велику кількість наркотичної речовини – канабісу (коноплі), він на деякий час замислився. Якщо це правда, то необхідно проінформувати керівництво Голованівської районної поліції для відповідного реагування. Якщо ж інформація недостовірна, не хотілося виглядати дурнем в очах колег. Тому для початку вирішив перевірити її особисто.

Із особової справи: Болгарин Артем Вікторович, 1980 р.н., одружений, освіта вища юридична та економічна. На службу до органів внутрішніх справ прийнятий у 2004 році. До призначення на посаду заступника начальника відділу по боротьбі з організованою злочинністю УКР ГУНП в області працював в УБОЗ Кіровоградської області. Майор поліції, неодноразово відзначений відомчими нагородами, успішно пройшов переатестацію у зв’язку з ЗУ про Національну поліцію.

Вранці наступного дня його автомобіль зупинився біля сільської ради села Капітанка. Вийшов із автівки і відразу почув неприємний запах конопель, який ні з чим не можна переплутати.

«Отакої! – подумалось майору Болгарину. – Невже, крім мене, ніхто цей запах не  відчуває? Та ще й біля місцевої влади!»

З такими думками він попрямував до будинку виконкому сільради. Почав розмови, як кажуть, про місцеві будні: чи багато правопорушень у них, чи пишуть скарги один на одного, чи є чужинці в населеному пункті, хто вони і таке інше.

Так, нічого не підозрюючи, чиновники розповіли про свої проблеми, навіть дещо згадали про фігурантів майбутньої кримінальної справи.

Офіцер поліції поцікавився адресами окремих односельчан, замовив на деяких із них довідки з місця проживання. Взагалі провів, так би мовити, на оперативному сленгу, «розвідбесіду», в ході якої тим часом дізнавався необхідні йому подробиці.

А ще прогулявся селом. Поговорив з його мешканцями. Від надто балакучих дізнався про деякі нюанси з біографії учасників особливо цікавої трійці, про яких він отримав первинну оперативну інформацію. А саме, що вони займаються вирощуванням та збутом наркотичних засобів. Взагалі односельчани наркоторгівців розповіли такі подробиці, що волосся на голові стало дибки. Вони ж привели його і до будинку, де це зілля вирощували.

Коли нарешті Болгарин заглянув за паркан двох із трьох вказаних мешканцями присадибних ділянок, що були, до речі, метрів за п’ятдесят від сільради, очі його полізли на лоба. За тринадцять років його роботи в оперативних службах (УБОЗі та карному розшуку) він вперше побачив таку плантацію.

По-перше, вона була величезного розміру. По-друге, він навіть не уявляв, що коноплі можуть виростати до таких гігантських форм. Стовбури заввишки до чотирьох метрів і завтовшки сантиметрів до тридцяти. По-третє, там же знаходилися спеціальні агротехнічні засоби для вирощування нарковмісних рослин. Мічурін знервовано палить!

Забігаючи наперед, слід зазначити, що пакетик, в якому знаходиться 5 насінин згаданої рослини, коштує близько 7 євро. Це більше двохсот гривень. Побачивши цей унікальний «ботанічний сад», Болгарин тут же зателефонував своєму безпосередньому керівнику О.В.Демченку.

Із особової справи: Демченко Олександр Володимирович, 03.08.1985 року народження, одружений. Освіта вища юридична. На службу до органів внутрішніх справ прийнятий у 2007 році. До призначення на посаду працював в УБОЗі в Кіровоградській області. Зараз заступник начальника управління карного розшуку ГУНП в області. Підполковник поліції. За успішну роботу неодноразово заохочувався відомчими нагородами, успішно пройшов переатестацію в зв’язку з ЗУ про Національну поліцію.

Звичайно, Демченко повідомив в свою чергу «шефа» – очільника управління карного розшуку ГУНП в області підполковника поліції Володимира Олександровича Хвостова. З урахуванням декількох моментів і насамперед того, що співробітник «засвітився» у селі, було вирішено негайно знешкодити злочинне угруповання, для чого розробили план відповідних оперативних заходів. І тоді все закрутилося.

Тієї ж ночі оперативна група під орудою майора Болгарина направилась у зазначене село, де о шостій годині ранку водночас три групи поліцейських на чолі з досвідченими співробітниками УКР ГУНП разом зі слідчими та спецпризначенцями здійснили санкціонований обшук у трьох оселях та присадибних ділянках фігурантів злочинного синдикату.

Перед поліцейськими та понятими відкрилась дуже цікава «картина маслом», як оцінив би її легендарний герой кінофільму «Ліквідація» Давид Гоцман.

Ділянки нагадували зразкове сільськогосподарське виробництво. Оброблені грядки, на яких майже фантастичні рослини, неначе ялинки, турботливо обгорнуті землею. Вдосконалені сушарки за останнім словом техніки. А біля них будки зі сторожовими собаками. Це на той випадок, якщо з’являться непрохані гості.

Знову забігаючи наперед, скажу більше. Наші «мічурінці» були дуже гарно обізнані на темі, якою займалися. Наприклад, фігурант наркобанди Г. слідчому вказував на статті із Інтернету, мовляв, в США марихуана легалізована і продається в аптеках. І взагалі, вирощують її для конопляної олії, яка дуже корисна для здоров’я людини і в Європі її продають в звичайних продовольчих магазинах. Я, до речі, сам придбав цю олію в біомагазині Німеччини.

Врожай «мічурінці» виростили фантастичний! Щоб його зібрати, знадобилися бензопили, якими «скошували» під корінь наркозілля, а щоб його вивезти, не вистачило двох КАМАЗів з причепами. Загальна вага наркотичної сировини становила більше чотирьох з половиною тонн.

Зрозуміло, що це викликало обурення у членів злочинного формування. Один із них, Г., знахабніло заявив:

– Ви мені завдали матеріальних збитків на більш ніж 40 тисяч євро!

На що Болгарин навіть пробурмотів собі під ніс: «Вашу енергію та в мирних цілях!»

Це найбільша знайдена та викрита в Україні плантація конопель.

Десь о другій ночі колона автомобілів виїхала в Кропивницький, а коли доїхали, хтось здогадався запитати: «А де такі речові докази зберігати будемо?»

Питання риторичне, ніхто не гадав, що буде такий «улов». Довелося займатися тимчасовою орендою інших приміщень.

Під час обшуків були вилучені 117 великогабаритних ящиків та 50-літрові бочки з подрібненою сухою речовиною рослинного походження, а також 374 кущі конопель, 1640 висушених стеблин.

Ще під час проведення санкціонованих обшуків у учасників вказаної організованої злочинної групи (ОЗГ) виявлено та вилучено цілий арсенал  зброї. А саме: три гранати РГД-5, револьвер з маркуванням 179-84т, дві гвинтівки калібру 5,6мм, два пістолети травматичної дії, 128 набоїв калібру 7,62мм, 120 набоїв калібру 5,45мм, 171 набій калібру 5,6мм, чотири магазини до автоматів Калашникова, ніж (кортик). Протягом 2015-2016 років вказана ОЗГ за місцем свого мешкання в с. Капітанка Голованівського району, купуючи насіння конопель, культивувала (засівала та вирощувала) їх. Потім, висушуючи та подрібнюючи, виготовляли особливо небезпечний наркотик – канабіс, в подальшому реалізовували на території Кіровоградської, Миколаївської та Черкаської областей.

18 квітня 2017 року слідчим відділом СУ ГУНП в області закінчено досудове розслідування та з обвинувальним актом справа направлена до Голованівського районного суду за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.28 (вчинення злочину групою осіб), ч.2 ст.310 (посів або вирощування снотворного маку або конопель), ч. 3 ст. 307 (незаконна дія нарколабораторії) та ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами) Кримінального кодексу України, стосовно організованої злочинної групи: Г.  віком 40 років та Г. і П. віком 34 роки. Під час проведення досудового слідства накладено арешт на грошові кошти організатора банди у сумі 35 тисяч гривень. Що цікаво, ніхто раніше не притягувався до кримінальної відповідальності.

Правда, декілька років до цього в одного із членів затриманого  злочинного формування на присадибній ділянці таки знайшли коноплі, але всю провину на себе взяла його дружина, яка отримала умовний термін.

А тепер всі члени ОЗГ отримають по заслузі. У зв’язку з тим, що справу повинна розглядати колегія суддів, якої нема в Голованівському районному суді, справу направили до Новоукраїнського райсуду. Чудово, що розшукові ГУНП області ліквідували добре озброєну наркобанду чорних «мічурінців». Проте у мене неабияке відчуття….

У центрі села, біля сільради, до якої начебто неодноразово заїжджало районне начальство, а можливо, і чиновники обласних владних установ, і хіба вони не чули специфічного запаху нарковмісної рослини?

І, нарешті, у мене запитання до начальника Голованівського відділу поліції Олександра Голованя: де був дільничний інспектор поліції, який мав обслуговувати цей населений пункт? Боюсь, що вказаний район не виняткове явище в нашому регіоні. Тільки спираючись на громадськість і маючи дійові позиції в цьому середовищі, можна розраховувати на довгостроковий  успіх.

Веніамін ЯНІШЕВСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here